Επίσημη συνάντηση στο Παρίσι με την Περιφερειάρχη της Μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού (Île de France) κα Valérie Pécresse πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Στην ατζέντα των συζητήσεων κυριάρχησαν οι προκλήσεις και η εξεύρεση λύσεων όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στις μεγάλες αστικές περιοχές και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι δύο πλευρές συνομολόγησαν την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών που θα εστιάζει στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η συνάντηση, επιβεβαιώνει την πρόθεση του Περιφερειάρχη Αττικής να ενισχύσει την αλληλεπίδραση με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες που έχουν αναπτύξει προηγμένες λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των αστικών κέντρων τους, με τον Νίκο Χαρδαλιά να δίνει έμφαση στην ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη Γαλλία στην Ελλάδα, κυρίως στην αυτοδιοικητική ευθύνη του τρόπου εύρυθμης λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Ειδικότερα, αρχικά επεσήμανε τη σπουδαιότητα της σωστής οργάνωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες αστικές περιοχές. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να μεταφέρουμε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο Παρίσι όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να πείσουμε την κυβέρνηση για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ευθύνης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να προσφέρουμε ουσιαστικές λύσεις στους πολίτες της Αττικής και στο κυκλοφοριακό θέμα της πρωτεύουσας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η κα Pécresse εξέφρασε την επιθυμία της να αναπτύξει συνεργασίες με μεγάλες πόλεις όπως η Μητροπολιτική Αθήνα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της τεχνολογίας στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα ψηφιακά συστήματα που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα μέσω του Gov.gr, και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την ελληνική τεχνογνωσία για την εισαγωγή παρόμοιων συστημάτων στο Παρίσι.
Διαχείριση απορριμμάτων: Μια κοινή πρόκληση για την Αττική και το Παρίσι
Όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την επιθυμία της Περιφέρειας Αττικής να αναλάβει την πλήρη αρμοδιότητα στη διαχείριση των αποβλήτων. Μια διαδικασία που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση σε σχέση με τον συνολικό σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου περιβάλλοντος και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης αποβλήτων. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε παράλληλα πως, παρά τα μικρά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής, απαιτούνται περισσότερες και πιο συντονισμένες δράσεις για να επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα. «Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον ζήτημα για την Αττική, και είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, εφόσον η κυβέρνηση μας το αναθέσει, που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον» όπως δήλωσε.
Η κα Pécresse παρουσίασε την εμπειρία της περιοχής Île de France στον τομέα αυτό, αναφέροντας ότι το Παρίσι χρησιμοποιεί ένα πρωτοποριακό σύστημα μετατροπής απορριμμάτων σε καύσιμα μέσω της χρήσης μεθανίου, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κίνηση των λεωφορείων της πόλης. Ωστόσο, τόνισε ότι υπήρξαν ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις αυξημένες εκπομπές αερίων, γεγονός που την οδήγησε στην αναζήτηση νέων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων για τη δημιουργία καυσίμων από απορρίμματα.
Αποκέντρωση και περιβαλλοντική βιωσιμότητα
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και σχετικά με την ανάγκη αποκέντρωσης και προώθησης ενός πιο «πράσινου» μοντέλου αστικής ανάπτυξης. Η κα Pécresse ανακοίνωσε ότι το σχέδιό της για την περιοχή Île de France στοχεύει, μέχρι το έτος 2049, το 75% της περιοχής του Παρισιού να αποτελείται από πάρκα και ζώνες πρασίνου, αφήνοντας μόνο το 25% για κατοικίες και άλλες υποδομές. Μάλιστα, ανέπτυξε την ιδέα της δημιουργίας «υπερυψωμένων πόλεων», όπου οι κατοικίες θα συγκεντρώνονται σε μικρότερους σε έκταση χώρους, με ταυτόχρονη ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε την κα Pécresse ότι και στη δική του περιοχή ευθύνης αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις υπερπληθυσμού, καθώς το 46% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Αυτό δημιουργεί σοβαρές πιέσεις στις υποδομές και στο περιβάλλον, και γι' αυτό η Περιφέρεια διερευνά τρόπους ενίσχυσης της αποκέντρωσης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να προωθηθεί η ισόρροπη ανάπτυξη.
Δημιουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών
Ο Νίκος Χαρδαλιάς πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών, που θα εστιάζει στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, στην αποτελεσματική λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και στην ευρύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει άμεσα όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Μέσα από τη συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μπορούμε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να υιοθετήσουμε καινοτόμες λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών μας», όπως είπε.
Η κα Pécresse υποστήριξε την πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής και σημείωσε ότι πόλεις όπως η Στοκχόλμη, η Βιέννη και η Βαρσοβία, με μητροπολιτικά χαρακτηριστικά, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο Δίκτυο αυτό, δεδομένης της εμπειρίας τους στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Συμφωνήθηκε μάλιστα η σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας, με ειδικούς από την Περιφέρεια Αττικής και την Île de France, που θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι το τέλος του 2024. Η πρώτη συνάντηση αυτής της ομάδας θα λάβει χώρα εντός των επομένων εβδομάδων, τον Οκτώβριο του 2024.
«Θα εφαρμόσουμε πρακτικές που θα κάνουν τις πόλεις μας πιο ανθεκτικές, πιο καθαρές και πιο πράσινες»
Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε πως: «Η συνάντηση με την εμπειρότατη Valérie Pécresse, μια από τις πιο εμβληματικές Περιφερειάρχες στην Ευρώπη, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για να ανταλλάξουμε απόψεις και τεχνογνωσία σε τομείς κρίσιμους για την καθημερινότητα των πολιτών μας, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Μέσα από τη συνεργασία αυτή, βλέπουμε τις προοπτικές που ανοίγονται για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις όπως το Παρίσι.
Επιδιώκουμε την αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια πιο βιώσιμη και λειτουργική πόλη για όλους τους κατοίκους. Η κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει άμεσα και τους δύο αυτούς τομείς, αποτελεί επίσης ένα κεντρικό ζήτημα στις πολιτικές μας προτεραιότητες. Μέσα από τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιοχών, φιλοδοξούμε να φέρουμε τις πόλεις μας πιο κοντά και να προωθήσουμε λύσεις που θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα και την κλιματική ανθεκτικότητα.
Η Αττική μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρος στη διαχείριση απορριμμάτων και στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Μαζί με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες, μπορούμε να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε νέες πρακτικές που θα κάνουν τις πόλεις μας πιο ανθεκτικές, πιο καθαρές και πιο «πράσινες». Η συνεργασία μας με την Île de France είναι μόνο η αρχή αυτής της πορείας, και είμαι βέβαιος ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε από κοινού θα δώσουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα μέσα στο επόμενο διάστημα. Προχωράμε με αποφασιστικότητα και στρατηγική, με την πεποίθηση ότι η Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε πρότυπο ευρωπαϊκής βιωσιμότητας, διασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες μας».
Ποια είναι η Valérie Pécresse
Η Valérie Pécresse είναι Περιφερειάρχης της Μητροπολιτικής Περιοχής του Παρισιού (Île de France) από το 2015 και έχει διαγράψει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Είναι απόφοιτη των δύο κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας της, του HEC Paris και της École nationale d'administration (ENA), όπου απέκτησε εξειδικευμένες γνώσεις στη δημόσια διοίκηση και οικονομία.
Η καριέρα της ξεκίνησε ως δικαστής (Maître des Requêtes) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά σύντομα μεταπήδησε στη γαλλική Προεδρία, όταν το 1998 διορίστηκε σύμβουλος για τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο από τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Εκεί, ανέπτυξε στρατηγικές που συνέβαλαν στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.
Το 2002 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Η εκλογή της ανανεώθηκε τόσο το 2007 όσο και το 2012. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα της ήταν το 2007, όταν διορίστηκε από τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί Υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας. Στη διάρκεια της θητείας της, προώθησε σημαντικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στη βελτίωση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης.
Το 2011, ορίστηκε Υπουργός Προϋπολογισμού και κυβερνητική εκπρόσωπος, αναλαμβάνοντας κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των δημοσιονομικών υποθέσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Από το 2012 έως το 2015, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στην Περιφερειακή Συνέλευση της Île de France, ασκώντας πιέσεις για σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Το 2015 αποφάσισε να εστιάσει στην τοπική διακυβέρνηση, διεκδικώντας και κερδίζοντας τις περιφερειακές εκλογές στην Île de France.
Στις 13 Δεκεμβρίου 2015 εξελέγη Περιφερειάρχης της Île de France και στις 19 Ιανουαρίου 2016, πιστή στην προεκλογική της δέσμευση, παραιτήθηκε από τη θέση της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην προεδρική θητεία. Υπό την ηγεσία της, η περιοχή Île de France έχει σημειώσει πρόοδο σε τομείς όπως οι συγκοινωνίες, η εκπαίδευση, η «πράσινη» ανάπτυξη και η ψηφιακή μετάβαση, κάνοντάς την μία από τις πιο επιδραστικές πολιτικούς στη Γαλλία.