Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί και την εντατικοποίηση των συσκέψεων για τη ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί να δώσει στίγμα επανεκκίνησης. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση βγαίνει, από ένα δύσκολο καλοκαίρι, με την πυρκαγιά στην Αττική να εμποδίζει την μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας και την ακρίβεια να συνεχίζει να πλήττει τα εισοδήματα. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι η κατάσταση στην αντιπολίτευση είναι χαοτική, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, ώστε να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που έχει δρομολογήσει.
Αυτό ήταν και το κλίμα που κατέγραψαν χθες κυβερνητικά στελέχη στις επαφές με κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ενόψει της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. «Δεν μιλάμε πλέον για χρονοδιαγράμματα, αλλά για παραδοτέα έργα», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο protothema.gr, ενώ από το τέλος Σεπτεμβρίου και εντεύθεν, τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κάνουν εξορμήσεις σε αρκετές περιοχές εκτός Αθηνών για την ανάδειξη των κατά τόπους πρωτοβουλιών που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων.
Από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε δύο σημαντικά έργα και ένα σημαντικό εργαλείο. Αφενός, την έναρξη λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου, μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες δεκαετιών. Αφετέρου, την υλοποίηση του Flyover ίσως και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, πριν από τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Παράλληλα, παρουσίασε την πλατφόρμα erga.gov.gr, ένα σημαντικό εργαλείο λογοδοσίας και διαφάνειας-που αποτελεί και πήχη για την κυβέρνηση-με το βλέμμα στην πορεία υλοποίησης των δημοσίων έργων, πολλά εκ των οποίων είχαν για χρόνια «τελματώσει».
Η καθημερινότητα στο Υπουργικό
Επιστρέφοντας σε...ρυθμούς Αθηνών, ο κ. Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, αν και ορισμένα βαριά θέματα, όπως το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό, έμειναν εκτός...ύλης, προκειμένου να περιληφθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Πέραν της ομιλίας του πρωθυπουργού που θα δώσει και το πολιτικό στίγμα ενόψει της νέας σεζόν, στο τραπέζι θα τεθεί η πορεία εκτέλεσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημαντικές παρεμβάσεις στην εσωτερική λειτουργία της Αστυνομίας, αλλά και οι παρεμβάσεις που είχε προαναγγείλει το καλοκαίρι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο Φλωρίδη περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:
-Η προφυλάκιση για κακουργηματικής φύσεως περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι κανόνας και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι, όπως βραχιολάκι και κατ’ οίκον περιορισμός.
-Οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας θα εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς να μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
-Η παραπομπή τους σε δίκη θα γίνεται σύντομα μετά την ανάκριση, χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.
-Προβλέπεται προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
-Για τα αυτόφωρα, δε, εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας η κράτηση παρατείνεται έως τις πέντε ημέρες.
-Προστατεύονται τα θύματα με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, καθώς αρκούν η ανάγνωση της κατάθεσής τους στις Αρχές και η καταγγελία τους, εκτός εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
-Προβλέπεται επίσης η επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. Αν οι όροι αυτοί παραβιαστούν, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράση και ενημέρωση της Αστυνομίας.
-Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
-Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και αν το θύμα θελήσει να μην προχωρήσει η ποινική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση θεσπίζεται η δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.
-Σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.
-Επίσης προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και από τρίτους, καθώς και η δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.
Σημειωτέον, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα μπει τις επόμενες μέρες και η επαναλειτουργία των σχολείων, με τους διορισμούς των μόνιμων εκπαιδευτικών να έχουν ήδη ανακοινωθεί.