Πολιτική

Άρωμα εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης θίγει θέματα ηγεσίας - Ο Κασσελάκης στην αντεπίθεση

Όταν στις 30 Ιουλίου το protothema.gr μετέδιδε πως «ο Πολάκης οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ», προϊδεάζοντας για τα όσα θα επακολουθούσαν, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανάμεσα στα οποία και ουκ ολίγοι «Κασσελίστας» θεωρούσαν σχεδόν ουτοπικό ο ανεξάρτητος Βουλευτής Χανίων να πατήσει το κουμπί της αμφισβήτησης του σημερινού Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, διεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος.

Ένα μήνα σχεδόν μετά και στην πρώτη συνεδρίαση κομματικού οργάνου μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών, ο Παύλος Πολάκης έθεσε καθαρά θέμα ηγεσίας, αμφισβητώντας ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη, μόλις τα κορυφαία στελέχη κλήθηκαν από την Κουμουνδούρου να επανέλθουν στα καθήκοντά τους, για να βρουν λύση απέναντι στο χρονίζον αδιέξοδο της χρηματοδότησης των κομματικών ΜΜΕ.

Παρότι τίποτα δεν προμήνυε στον κομματικό ορίζοντα ότι ο Βουλευτής Χανίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τραβούσε σήμερα το μαχαίρι από το θηκάρι, εντούτοις ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στον απόλυτο αιφνιδιασμό, αναγκάζοντας σε αλλαγή γραμμή πλεύσης τόσο τον Στέφανο Κασσελάκη, όσο και τους υπόλοιπους ισχυρούς παίκτες της κομματικής σκακιέρας, όπως τη «φρουρά Τσίπρα».

Η προετοιμασία

Ωστόσο, στον ένα μήνα που μεσολάβησε από τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέχρι σήμερα, ο Παύλος Πολάκης άφηνε σταδιακά να ξεδιπλωθεί η στρατηγική του, αυτή της κατάκτησης της Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε ο βασικός εσωκομματικός υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος, πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Η πυκνή και αυτονομημένη αντιπολιτευτική παρουσία του Παύλου Πολάκη για κεντρικά ζητήματα, οι μετωπικές επιθέσεις του σε κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και πρωτίστως η ηχηρή απουσία του από όλες τις κομματικές συνεδριάσεις προ της διαγραφής του έδειχναν σαν τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί πριν από την καταιγίδα.

Σε αυτό το σκηνικό της εσωκομματικής του αυτονόμησης, το κύμα υποστήριξης μέρους της κομματικής βάσης στο άκουσμα της διαγραφής του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και οι αιτιάσεις του απέναντι στη συνάδελφό του, Αθηνά Λινού για τη δράση της σε ΜΚΟ κατά της παιδικής φτώχειας, μεγάλωναν μέρα με την μέρα το χάσμα του με τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα, της οποίας άλλοτε ο κ. Πολάκης υπήρξε εξέχον μέλος. Χάσμα που φάνταζε αγεφύρωτο τις τελευταίες ώρες, όταν η Κουμουνδούρου διέρρεε αρχικά ότι θα υπάρξει έρευνα κατά της κ. Λινού, με τον Παύλο Πολάκη να τοποθετείται δηκτικά και σε κοινή θέα κατά του κ. Κασσελάκη.

Το τάιμινγκ

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για εκείνους της ήττας, τους οποίους ο Παύλος Πολάκης εξέθεσε αναλυτικά στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τις Ευρωεκλογές, για τους έμπειρους κομματικούς παρατηρητές, η ηγετική περπατησιά του κ. Πολάκη είχε καταστεί σχεδόν βεβαιότητα, αλλά άπαντες περίμεναν τον ανεξάρτητο βουλευτή Χανίων να «απασφαλίσει θεσμικά» στις 7 – 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Από πλευράς του, όμως, ο Παύλος Πολάκης επέλεξε τακτικιστικά να αιφνιδιάσει πρώτα από όλους τον Στέφανο Κασσελάκη και δευτερευόντως όλους τους υπόλοιπους. Άλλωστε, η συλλογή υπογραφών από μέρους των «Κασσελίστας» για την κάλυψη της κενής έδρας από τον Στέφανο Κασσελάκη λίγες ημέρες πριν – μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου- υπήρξε ένα πρώτο δείγμα της τρέχουσας δυναμικής της σημερινής ηγεσίας, σαφώς πιο αποδυναμωμένης σε σχέση με την εσωκομματική του ισχύ, κατά τους πρώτους μήνες μετά την εκλογή του.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Χανίων άνοιξε ξαφνικά τα χαρτιά του, κερδίζοντας χρόνο, δημοσιότητα και αέρα διεκδικητή μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης έδειξε μάλλον ανέτοιμος το τελευταίο διάστημα να συγκρουστεί με όσους τον αμφισβητούσαν τουλάχιστον μέχρι την Κεντρική Επιτροπή, καθώς τόσο η μετάθεση της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις 3 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να κριθεί η κομματική τύχη του Χρήστου Σπίρτζη, όσο και η μεσοβέζικη διαρροή της Κουμουνδούρου απέναντι στην «έρευνα» κατά της Αθηνάς Λινού εξέπεμπαν μήνυμα μετάθεσης των όποιων εσωκομματικών ρήξεων για αργότερα, δηλαδή για τις αρχές Σεπτέμβρη.

Σε αυτό το κενό, η υποψηφιότητα Πολάκη εκδηλώθηκε με την μορφή αμφισβήτησης, χωρίς ο κ. Κασσελάκης να σηκώνει το γάντι απέναντι στον άνθρωπο, χάρη στον οποίο ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κατά δήλωσή του. Αντίθετα, κάλεσε τον κ. Πολάκη να καταθέσει πρόταση μομφής, για την οποία ο Βουλευτής Χανίων έχει πλέον ικανό χρόνο να προετοιμαστεί.

Για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όμως, τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά, καθώς σε περίπτωση που ο Παύλος Πολάκης προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής πρότασης, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να είναι σε θέση να συσπειρώσει την πλειοψηφία των «Κασσελίστας», αξιοσημείωτο μέρος των οποίων σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν μεταπηδήσει τον τελευταίο μήνα στους «Πολακίστας».

Όσο για τους «87», το θέμα ηγεσίας που έθεσε ο Παύλος Πολάκης δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε το επικρατέστερο από τα σενάρια, τα οποία μελετούσαν μεσούντος του Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, αλλάζει την ατζέντα και για τη «φρουρά Τσίπρα», αλλά και την μέχρι πρότινος τακτική τους, που όδευε σε μια συντεταγμένη αναμέτρηση με την ηγετική ομάδα, στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις 4-6 Οκτωβρίου. Σε μια πρώτη κίνηση, επέλεξαν να αποχωρίσουν από την σημερινή συνεδρίαση, όταν στην ημερήσια διάταξη κυριάρχησαν η εισήγηση της Γραμματέα, Ράνιας Σβίγκου για την κατάληψη της κενής έδρας από τον κ. Κασσελάκη και όχι από τους επιλαχόντες, αλλά και η αμφισβήτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τον Παύλο Πολάκη και όχι τα… κομματικά ΜΜΕ.

Άρωμα εμφυλίου

Κατόπιν αυτών, η αντίστροφη μέτρηση για την τελική εσωκομματική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άρχισε από σήμερα και χωρίς να έχουν τοποθετηθεί όλα τα στρατόπεδα απέναντι στα πρωτόγνωρα δεδομένα. Πολύ περισσότερο, όταν οι πρώτοι που θα κληθούν να διαλέξουν πλευρά θα είναι οι «Κασσελίστας», δηλαδή βουλευτές, στελέχη, αλλά και επικοινωνιακοί βραχίονες που στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη και έχουν διεμβολιστεί μέσα στο καλοκαίρι από την «ομάδα Πολάκη».

Στο πλαίσιο αυτό, μοιρασμένοι εμφανίζονται τις πρώτες ώρες οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της ηγετικής ομάδας, δηλαδή οι διαδικτυακοί υποστηρικτές και ινφλουένσερς, επώνυμοι και ανώνυμοι, αποτυπώνοντας τον εσωτερικό διχασμό στους κόλπους των «Κασσελίστας». Ασκώντας σκληρή κριτική στον Παύλο Πολάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, «ο «αψύς» θέτει θέμα ηγεσίας! Έκανε τη διαγραφή προσωπική «βεντέτα». Κι έχεις και τις 87 μαριονέτες του Μακιαβέλι Τσίπρα να περιμένουν το rebranding για να φύγουν.Και τον Κασσελάκη να μην ακούει εδώ και εβδομάδες τον κόσμο που φωνάζει «διώξε Λινού, φέρε πίσω Πολάκη».Κι αυτά την ώρα που ο κόσμος γιουχάρει Μητσοτάκη.Τόσο λίγοι.Τόσο μοιραίοι.Τόσο ανάξιοι της εμπιστοσύνης Αριστερών ανθρώπων» τιτίβισε ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραϊτης, ενώ από το χορό των σχολίων δεν έλειψε και η… Πεν Νταλαούρα.

Μάλιστα, ο γνωστός ανώνυμος λογαριασμός προτρέπει για πρώτη φορά να φτιάξει τώρα το δικό του κόμμα, καταλήγοντας πως «άλλωστε το 15% είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ κ αποκλειστικά δικό του. Εκτός και αν υπάρχουν αφελείς που πιστεύουν ακόμη ότι οι 7, οι 57 οι 87 κ οι υπόλοιποι «φύλακες του Ναού» ψήφισαν Κασσελάκη πριν 2 μήνες…», ανοίγοντας ένα ακόμη παράθυρο ευκαιρίας για το σημερινό Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο Κασσελάκης «καλοπιάνει» τον Πολάκη, δείχνει την έξοδο στους 87 και καλεί σε αναμέτρηση όποιον τον αμφισβητεί


Απάντηση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους δίνει με μια εκτενή ανάρτησή του στο facebοok ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στους 87 ενώ για τον Παύλο Πολάκη φρόντισε να τον «καλοπιάσει» λέγοντας ότι ο πρώην υπουργός μίλησε ... πολιτικά στη συνεδρίαση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε τα μέλη της κίνησης των 87 που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του ανωτάτου οργάνου ότι οι αιτιάσεις τους για τα κομματικά όργανα είναι προσχηματικές καθώς όπως σημειώνει δεν έφεραν καμία πρόταση παρά το γεγονός ότι τους το ζήτησε. 

«Η στάση τους είναι λυπηρή και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων. Θέλουν να σκάσει η βόμβα στα χέρια μου», λέει μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης και επισημαίνει ότι μπήκε μόνος στην πολιτική, δεν είναι ομαδάρχης, δεν έχει φρουρά, ούτε τάση και δεν σκοπεύει να γίνει Πρόεδρος φρουράς ή τάσης. «Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος» είναι το μήνυμα που στέλνει στους εσωκομματικούς αντιπάλους του.

Κλείσιμο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης τους 87 να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά.
«Αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει γίνει και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους «Μεγάλης Κεντροαριστεράς» να το αποφασίσουν τώρα. Με αξιοπρέπεια» αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Σήμερα το πρωί έβγαλα ένα βίντεο 11 λεπτών με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική προστασία.
Τις επεξεργαζόμασταν από την πρώτη στιγμή της καταστροφικής φωτιάς που έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Και πιστεύω ότι πρόκειται για ουσιαστικές προτάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να βγούμε από τον πενταετή κύκλο της καταστροφής, των χαμένων περιουσιών και της αναξιοπρέπειας.
Σαν να μη βγήκαν.
Σαν να μην ειπώθηκαν.
Γιατί επί σχεδόν έναν χρόνο οι προτάσεις μας επισκιάζονται από έναν εσωκομματικό πόλεμο χωρίς τέλος.
Δύο μήνες έμεινα ελεύθερος από καθημερινά βέλη στην πλάτη, για να δώσουμε τον αγώνα μας, και το μονοψήφιο ποσοστό των δημοσκοπήσεων, έγινε 15% στις Ευρωεκλογές. Και αυτό με ελάχιστους πόρους. 
Και μετά, ξανά τα ίδια.
Μέχρι που σήμερα, στην Πολιτική Γραμματεία, την ώρα που ο κόσμος ανά τη χώρα αποδοκιμάζει τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του, κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη.
Δε μιλάω για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μίλησε σε πολιτική βάση, και για τον οποίο υπάρχει ανοιχτό το θέμα Λινού (που ήδη ερευνώ προσωπικά και θα αποφασίσω νηφάλια όταν θα έχω τα πλήρη στοιχεία). Θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα. 
Μιλάω για την ανακοίνωση - αποχώρηση των 8 της Πολιτικής Γραμματείας που αυτοτοποθετούνται στους 87.
Μία ανακοίνωση και μια στάση λυπηρή και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων. 
Μιλούν για αποφάσεις που «ευτελίζουν το κόμμα» και ισχυρίζονται ότι δεν έφερα καμία πρόταση για τα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι για ένα κόμμα που μειώθηκε η χρηματοδότησή του από τα 8 εκατ. ευρώ στα 4,3 εκατ. και στα ΜΜΕ πηγαίνουν τα 4 εκατ., η βιωσιμότητα απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Επειδή όμως ενδεχομένως να υπήρχε κάποια λύση που δεν είχα σκεφτεί, ζήτησα από τους 8 σε προηγούμενη συνεδρίαση, να φέρουν εναλλακτικό σχέδιο για τα ΜΜΕ. Φυσικά, δεν έφεραν τίποτα. 
Αυτό όμως που μπορεί να υπάρξει ως λύση εκτάκτου ανάγκης αυτή τη στιγμή για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ, είναι η συντροφική συνεισφορά. Είπα σήμερα στα μέλη της Π.Γ.: "συνεισφέρετε με το μέγιστο ποσό που μπορείτε, και θα βάλω προσωπικά το διπλάσιο του συνόλου, προκειμένου να πληρωθούν μισθός και επίδομα αδείας".
Αποχώρησαν και κατήγγειλαν.
Άρα τι θέλουν; Να σκάσει η οικονομική βόμβα που παρέλαβα στα χέρια μου;
Με εργαλειοποίηση εκ μέρους τους των απλήρωτων εργαζόμενων, που δεν τους σώζουμε ενώ τάχα μπορούμε; Όταν όμως δάνειζα χρήματα για να πληρωθεί το δώρο, ήταν «ντροπή για το κόμμα».
Στο δεύτερο θέμα που συζητήσαμε, οι 8 των 87 πήραν θέση κατά της εισόδου του Προέδρου του κόμματος στη Βουλή, διότι όπως είπαν «το θέμα ανατροφοδοτεί την εσωστρέφεια!», ενώ για τις δεκάδες Νομαρχιακές που στέλνουν αιτήματα για την είσοδό μου στη Βουλή, γράφουν: «Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας».
Προσωπικό ενδιαφέρον δεν έχω για το θέμα. Διότι, ενώ αναγνωρίζω ότι σε κάθε κόμμα η είσοδος του προέδρου του στη Βουλή είναι κομβικής σημασίας, δε θέλω να θέσω το Εγώ μπροστά. Αλλά ξέρω τι θα έπραττα στη θέση των άλλων επιλαχόντων, όπως και ξέρω ότι δε θα άφηνα την αξιωματική αντιπολίτευση να υποκύψει σε οποιονδήποτε εκβιασμό από κανέναν. 
Το πρόβλημα όμως είναι αλλού:
Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη θέλουν -ή έστω να μην εύχονται σε μία ανακοίνωση- την είσοδο του Προέδρου τους στη Βουλή;
Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη συνεισφέρουν για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων στο κόμμα, όταν γνωρίζουν την τραγική οικονομική κατάσταση του κόμματος;
Πώς μπορεί -ακόμα- στελέχη να είναι εξαφανισμένα στην πύρινη καταστροφή και να ποστάρουν φωτογραφίες από τα χωριά τους, την ώρα που βρισκόμασταν επί πέντε μέρες στο πεδίο και από δομή σε δομή;
Αυτά μπορούν να συμβούν μόνο σε δύο περιπτώσεις:
Όταν κάποιοι δε νιώθουν το κόμμα, κόμμα τους.
Όταν κάποιοι δε νιώθουν τον πρόεδρο, πρόεδρό τους.
Δυστυχώς, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. 
Θα καλούσα τους 87, αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά.
Στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ή σε κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει γίνει και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους «Μεγάλης Κεντροαριστεράς»;
Να το αποφασίσουν τώρα.
Με αξιοπρέπεια.
Αν, πάλι, θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια. Τώρα.
Είναι ό,τι πιο έντιμο μπορούν να κάνουν απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Μην ταλαιπωρούμε άλλο τον κόσμο μας. Μην παίζουμε με την αγωνία του.
Έναν ολόκληρο χρόνο προσπαθούμε, με τους βουλευτές μας και τα στελέχη μας, με τα νέα πρόσωπα των think tank, με τα παιδιά του ευρωψηφοδελτίου που μας έκαναν περήφανους, να φτιάξουμε έναν Νέο ΣΥΡΙΖΑ. Της βάσης, των πολιτών, της κοινωνίας, της σύγχρονης Αριστεράς.
Με έναν στόχο απέναντι: το ανάλγητο, απαθές, διεφθαρμένο καθεστώς Μητσοτάκη.
Και κάθε φορά βρίσκω μπροστά μου ένα νούμερο. Οι 57, οι 6+6, οι 87, οι 8 των 87.
Λυπάμαι. Δεν έχω χρόνο - δεν έχει το κόμμα χρόνο, δεν έχει η χώρα χρόνο για αριθμούς και νούμερα.
Μπήκα μόνος στην πολιτική, δεν είμαι ομαδάρχης, δεν έχω φρουρά, ούτε τάση.
Και δε θα γίνω Πρόεδρος φρουράς ή τάσης.
Εκλέχτηκα Πρόεδρος στην πιο δύσκολη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 
Και παραμένω Πρόεδρος, τιμώντας την εντολή που μου έδωσαν τα χιλιάδες μέλη του κόμματος και προσπαθώντας καθημερινά να πείσω να μας ακολουθήσουν κι αλλοι, με τα λάθη μου αλλά με πάθος και δύναμη, για μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας.
Το βλέμμα μου είναι στο καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει σε ένα σύγχρονο κόμμα των μελών του και των πολιτών ή θα βουλιάξει οριστικά μέσα στις φρουρές και τους φρούραρχους.
Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος.
Προσωπικά, θα προτιμούσα να μας επιτρέψουν με αξιοπρέπεια να αναμετρηθούμε με το Αύριο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

τσετσενικός στρατός
Ένοπλες Συρράξεις 0

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι! Ουκρανοί στρατιώτες που εισέβαλαν στο Μπριάνσκ έπεσαν πάνω σε Τσετσένους κομάντος και εξουδετερώθηκαν

Οι Ουκρανοί ήταν οι διπλάσιοι από τους Τσετσένους και τους Ρώσους, όμως αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν εξαιτίας των...