Επέμεινε στην ανάγκη διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. «Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στα τοπικά μεταποιημένα προϊόντα ώστε οι χιλιάδες ταξιδιώτες που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά των Κυκλάδων να τα γεύονται και να τα προμηθεύονται στις πατρίδες τους. Έτσι θα κερδίζει συνολικά η οικονομία, θα έχουμε καλές θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» συμπλήρωσε.
Όπως επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, ο υπερτουρισμός «δοκιμάζει» την έλλειψη υποδομών, τις δομές υγείας και άλλους τομείς των τοπικών κοινωνιών των νησιών.
Από την πλευρά του, ο κ. Μακρυωνίτης που λειτουργεί από το 2017 το αποστακτήριο στη Σύρο συγκεντρώνοντας ποιοτική πρώτη ύλη από όλες τις Κυκλάδες, σημείωσε ότι «παρά τις δυσκολίες της νησιωτικότητας, μπορούν να επιβιώσουν μικρές επιχειρήσεις, αρκεί να επενδύσουν στην ποιότητα. Η καθετοποιημένη παραγωγή σε μικρά νησιά πρέπει να είναι στόχος μας» ανέφερε.