Υψηλή αποχή εκτιμάται ότι θα υπάρξει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης.
«Είναι υπαρκτός (σ.σ. ο κίνδυνος μεγάλης αποχής) για έναν πολύ απλό λόγο ότι ο κόσμος είναι μπαϊλντισμένος από εκλογές. Ε, λοιπόν, ναι, είχε δύο βουλευτικές εκλογές πριν από 12 μήνες, είχε άλλες τέσσερις, ουσιαστικά δύο και δύο αυτοδιοικητικές εκλογές. Και από την άλλη μεριά δεν τον συγκινούν κιόλας οι ευρωεκλογές και λογικά δεν τον συγκινούν. Γιατί άλλο είναι να ψηφίζεις για το ποιος θα σε κυβερνήσει κι άλλο είναι να ψηφίζεις για το ποιοι θα πάνε στην Ευρωβουλή», ανέφερε, μιλώντας στο EΡTnews.
Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, το πάντοτε μειωμένο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, ενδέχεται να εκδηλωθεί αυτή τη φορά με πολύ περίεργους τρόπους.
«Πρόβλημα θα είναι αν είναι μονόπαντη η αποχή, γιατί υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Δηλαδή έχει διαμορφωθεί η άποψη στην κοινή γνώμη ότι τι να πάω να ψηφίσω, πρώτος είναι ο Μητσοτάκης. Πρώτη φορά έχουμε τέτοια παραδοχή από την αντιπολίτευση, η οποία αγωνίζεται για τη δεύτερη θέση. Δεν αγωνίζεται για την πρώτη θέση. Άρα μπορεί να δούμε ένα φαινόμενο να είναι εντελώς μονόπαντη. Δηλαδή αυτό που συνέβη στη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών», εξήγησε, προσθέτοντας ότι σε όλες τις περιφέρειες που διεκδίκησε η ΝΔ την δεύτερη Κυριακή πήρε λιγότερες ψήφους τη δεύτερη Κυριακή.
Ποιον ευνοεί η αποχή
Ερωτηθείς για τους κερδισμένους της αποχής, ο κ. Δρυμιώτης απάντησε: «Δεν ευνοεί κανένα. Ποιον τιμωρεί αν είναι μονόπαντη, όπως λέω, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι, κάνει κακό στο πρώτο έτσι και αλλιώς τον πρώτο τον καταψηφίζουν στις ευρωεκλογές. Είχαμε δύο περιπτώσεις που ψήφισαν οι πολίτες σε δύο κάλπες, η μία δίπλα στην άλλη. Αυτά μπορεί να είναι παλαιά, αλλά είναι ενδεικτικά. Το 1981, 18 Οκτωβρίου του ’81 είχαν μία κάλπη οι εθνικές εκλογές και την ίδια ώρα η ίδια κάλπη για ευρωεκλογές πήρε 48% ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην άλλη πήρε 40, είναι τεράστια η διαφορά».
Παράλληλα, κανείς δεν ξέρει αν θα εκφραστεί ψήφος διαμαρτυρίας ή θα ενισχυθεί η αποχή, χωρίς ο ίδιος να αποκλείει ότι μπορεί να συμβούν και τα δύο.
Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στα διακυβεύματα των ευρωεκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το ενδιαφέρον των πολιτών. «Έχω διαμορφώσει την αίσθηση ότι δεν τον συγκινούν τον Έλληνα οι ευρωεκλογές. Μπορεί να φταίνε και τα πολιτικά κόμματα.Υπάρχει πολύ μεγάλο διακύβευμα, γιατί σχεδόν τα πάντα κρίνονται στην Ευρώπη. Λεφτά παίρνουμε από την Ευρώπη. Τώρα κουβεντιάζουμε για ενιαία αμυντική στρατηγική από την Ευρώπη και εμείς καθόμαστε και κουβεντιάζουμε εντελώς πλέον τοπικά θέματα αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ, αν θα μειωθεί η φορολογία».
Για τη δεύτερη θέση και η πιθανή έκπληξη
Ο πολιτικός αναλυτής εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει την αρχηγία σε πολιτικά κόμματα, ειδικότερα το δεύτερο και το τρίτο.
Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι δεν είναι απίθανη μια έκπληξη. «Ενώ θεωρούμε δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ διαισθάνομαι, ομολογώ ότι δεν το χω δει ακόμα να φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά έχω μία αίσθηση ότι μπορεί να δούμε την άλλη έκπληξη εκεί πέρα. Στο να καταψηφιστεί ο Κασσελάκης από καθαρά βέρους Συριζαίους, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχει στρίψει το κόμμα. Το έχει κάνει πολύ προσωπικό το κόμμα και αυτό στην Αριστερά δεν αρέσει. Μπορεί να ψηφίζουν ότι θέλουν ακόμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εάν αποφασίσουν να τιμωρήσουν δηλαδή, η έκπληξη θα είναι ο Κασσελάκης να πάει πολύ χαμηλά. Όχι απλώς χαμηλά, πολύ χαμηλά από το 17%. Και η άλλη έκπληξη είναι η αποχή να επηρεάσει μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Όλα τα άλλα είναι λίγο πολύ γνωστά», είπε.
Μέχρι στιγμής, το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο μόνο σε μία δημοσκόπηση, ωστόσο ο κ. Δρυμιώτης κάνει λόγο για τάση των τελευταίων ημερών.
Ερωτηθείς για το ποσοστό της ΝΔ εκτίμησε ότι «θα κυμανθεί γύρω στο προηγούμενο ποσοστό στις ευρωεκλογές του 33%. Εγώ εκτιμώ ότι μπορεί να φτάσει και μέχρι το 35%, 33% - 35%».