Λίγο πριν την αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Καναδά, δόθηκε το «πράσινο φως», ώστε η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, να ζητήσει να αρχίσει αμέσως η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας και να μην γίνει η μομφή ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Το σκεπτικό είναι ότι ούτως ή άλλως η ψηφοφορία επί μίας πρότασης δυσπιστίας / μομφής, παραδοσιακά, έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση… Όμως, μη μετατρέποντας και τυπικά τη διαδικασία σε αυτή την κατεύθυνση, αφαιρείται το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να καταθέσει νέα πρόταση ως τις Ευρωεκλογές, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι νέα πρόταση μπορεί να υποβληθεί μόνο εάν έχουν περάσει έξι μήνες από την απόρριψη της τελευταίας.
Με ζητούμενο τη συσπείρωση…
Η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η πρόταση δυσπιστίας θα συμβάλει στη συσπείρωση τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., στην οποία το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σημάδια… «νευρικότητας», όπως παραδέχονται και «γαλάζιοι» βουλευτές, αλλά και στη συσπείρωση του κόσμου της Ν.Δ., που είναι και ζητούμενο στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές.
Η ανάγνωση του Μαξίμου για τα… «κίνητρα» του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων
Με το «καλησπέρα» σας, με την ανακοίνωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ότι κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας, την οποία υπογράφουν και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, επιχειρώντας να αναδείξει τα κίνητρα και τις επιδιώξεις της σύμπλευσης των κομμάτων του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Μία αντεπίθεση η οποία θα κορυφωθεί την Πέμπτη, με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση καταγγέλλει προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από επιχειρηματικά συμφέροντα, και βάζει στο στόχαστρο πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη – ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας – καταλογίζοντας του ουσιαστικά ότι επιχειρεί να εμφανιστεί ως «μπροστάρης» της κεντροαριστεράς για να ανακτήσει δυναμική το κόμμα του.
Σε μία στιγμή που οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να επανέρχεται στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ, μετά από καιρό να επιστρέφει στην τρίτη θέση, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «πανικό» του Νίκου Ανδρουλάκη μπροστά στο ενδεχόμενο, όπως υποστηρίζουν, στις Ευρωεκλογές να «χάσει το πλεονέκτημα που έδινε στο κόμμα του η εσωκομματική περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ». «Με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα της 9ης Ιουνίου» προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Σε θέσεις «μάχης»
Στη «μάχη» της Βουλής η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, με τους υπουργούς, και κυρίως τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, που θα «σηκώσει» το μεγαλύτερο βάρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να απαντούν άμεσα σε κάθε μομφή εναντίον της κυβέρνησης.
Προς στήριξη του επιχειρήματος ότι επιχειρείται φθορά της κυβέρνησης με στόχο την πτώση της, με σύμπλευση επιχειρηματικών συμφερόντων και κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν με έμφαση ότι η προαναγγελία της πρότασης δυσπιστίας από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήρθε ελάχιστες ώρες μετά το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας περί «μονταζιέρας» στις συνομιλίες του σταθμάρχη.
Είναι χαρακτηριστικές οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Μάκης Βορίδης εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη…. Τον κατηγόρησε ευθέως ότι είναι… «εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων».
Πυρ ομαδόν κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Ανδρουλάκης δεν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για τα χίλια μύρια όσα που έχει προσάψει στην Κυβέρνηση… Για όλες τις υποθέσεις, Κράτους Δικαίου, έρευνας της Δικαιοσύνης, αντισυνταγματικού, όπως ο ίδιος είπε, δήθεν, νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την υπόθεση των Τεμπών και τα τόσα που έχει πει για συγκάλυψη… Και θεώρησε “τυχαία” σκόπιμο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα, το οποίο ανέσυρε ένα μη θέμα» επετέθη στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Ευθείες βολές» στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Στο στόχαστρο του Μαξίμου και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το αίτημα του για προσφυγή στις εκλογές με τη συνδρομή διεθνών παρατηρητών… «Ο κ. Κασσελάκης γίνεται συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος με αυτή την άνευ προηγουμένου απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωσή του…. Ο κ. Κασσελάκης περνάει ουσιαστικά σε μία άλλη πίστα και από την πολιτική γελοιοποίηση της θέσης του αρχηγού του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γίνεται, συνειδητός υπονομευτής του πολιτεύματος» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Τι απαντά το Μαξίμου για το επίμαχο δημοσίευμα
Επί της ουσίας του δημοσιεύματος, η κυβέρνηση και τα στελέχη της που έλαβαν χθες το λόγο, υποστήριξαν ότι δεν ισχύουν όσα γράφτηκαν περί αλλοίωσης των συνομιλιών από τη νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών, επισημαίνοντας ότι από τις 2 Μαρτίου του 2023 πολλά ενημερωτικά site, ακόμα και η δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ), είχαν μεταδώσει ότι δεν ίσχυαν ακριβώς οι συνομιλίες και ότι το θέμα και όλα τα στοιχεία έχουν σταλεί ακέραια στη Δικαιοσύνη.
«Υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το γεγονός ότι το σύνολο των συνομιλιών πήγαν αυτούσιες και χωρίς καμία επεξεργασία στη Δικαιοσύνη; Η απάντηση είναι, όχι. Δεν το αμφισβητεί αυτό κανείς. Άρα, το πρώτο και κυριότερο είναι ότι η δικαστική έρευνα προχώρησε με τα σωστά, με τα πλήρη, χωρίς επεξεργασία, στοιχεία» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Παράλληλα, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, από το βήμα της Βουλής, υποστήριξαν ότι ουδέποτε η κυβέρνηση μίλησε αποκλειστικά και μόνο για ανθρώπινο λάθος πίσω από το τραγικό δυστύχημα, αλλά και για σειρά παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας, όπως και για διαχρονικές καθυστερήσεις σε θέματα ασφάλειας του σιδηροδρόμου.