Σήμερα βράδυ Τετάρτης πρόκειται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση των εντός της επικράτειας εκλογέων και των Απόδημων Ελλήνων να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο με την στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αναδιπλώθηκαν στην ολομέλεια και δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τις προωθούμενες διατάξεις αν και κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισαν θετικά επί της αρχής.
Να σημειωθεί ότι η έγκριση του νομοσχεδίου που αφορά τις ευρωεκλογές απαιτεί απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Δεν ισχύει το ίδιο για την υπουργική τροπολογία που επεκτείνει την επιστολική στις εθνικές εκλογές μόνο για τους εκλογείς του εξωτερικού. Η ρύθμιση απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών και με δεδομένη την αρνητική στάση όλης της αντιπολίτευσης αναμένεται η καταψήφισή της στην βραδινή ψηφοφορία.
Κεραμέως: Πώς γίνεται ο Κασσελάκης να είναι απόδημος και να λέει όχι στην επιστολική ψήφο για τις εθνικές εκλογές
Σύμφωνα με το protothema.gr, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας την αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ και την καταψήφιση της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε μεταξύ άλλων «Πώς γίνεται να λες ότι είσαι υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι για τις εθνικές εκλογές ; Τι λέτε δηλαδή σε έναν Έλληνα πολίτη που μένει στο Μπουένος Άιρες, ότι ναι στις ευρωεκλογές ψήφισε με επιστολική ψήφο, αλλά για τις εθνικές εκλογές πάρε ένα αεροπλάνο, ταξίδεψε για τρεις ωρες για να πας στη Βόρεια Αμερική που έχει εκλογικό τμήμα και ψήφισε από εκεί. Πώς γίνεται, αν καταλαβαίνω καλά, στην αρχή να λες “ναι” στην επιστολική ψήφο και μετά “όχι”. Ακόμη κι αν διαφωνείς με μια διαδικασία, τί σχέση έχει αυτό με την ουσία, με το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορέσουν επιτέλους να μην έχουν πρακτικούς περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου; Πώς γίνεται ο Προέδρος σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο αποδήμων, και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο “όχι”; Ο Προέδρος σας θα περιοδεύσει σε χώρες του εξωτερικού εν όψει ευρωεκλογών, τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες, οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική για παράδειγμα: ΓΙΑΤΙ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα».
Φάμελλος: Η τροπολογία ναρκοθέτησε την συναίνεση
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος υποστήριξε ότι η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας από την κυβέρνηση ναρκοθέτησε την συναίνεση που είχε σχηματιστεί για το νομοσχέδιο. «Είναι προφανές ότι δεν θα συνηγορήσουμε σε νομοθέτημα όπως το αφήσατε, παρότι δώσαμε δυνατότητα συναίνεσης και κάναμε και προτάσεις αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» είπε για να προσθέσει «Θεωρήσατε τη συναίνεσή μας ένα πάσο ελευθέρας για τους κομματικούς σας σκοπούς» ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
«Όχι» και από ΠΑΣΟΚ στην επιστολική
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης απέσυρε την επί της αρχής θετική στάση που είχε εκφράσει το κόμμα του και έθεσε δύο προϋποθέσεις προκειμένου να πει το «ναι» στην εισαγωγή της επιστολικής ψήφου.
Απευθυνόμενος στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είπε πως το κόμμα του θα στηρίξει τις προωθούμενες ρυθμίσεις εάν:
- αποσυρθεί η τροπολογία που διευκολύνει τους Απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν επιστολικά και στις εθνικές εκλογές
- τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για την επιστολική στις ευρωεκλογές ώστε εντός της επικράτειας να διευκολυνθούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες (ηλικιωμένοι, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι) και όχι το σύνολο των ψηφοφόρων
Η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη φαίνεται πως καταγράφει και την τελική στάση του κόμματος του. Υπενθυμίζεται πως κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ επά της αρχής χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους. Ωστόσο, όταν το νομοσχέδιο εισήχθη στην Ολομέλεια στήριξε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας από την κα Νίκη Κεραμέως, οι εκπρόσωποι της Χαριλάου Τρικούπη είπαν ότι η θέση τους θα επαναπροσδιοριστεί από μηδενική βάση.