Πολιτική

Guardian για νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών: «Μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις του Μητσοτάκη»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται να αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, αφού η δέσμευσή του να νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου πυροδότησε έντονες συζητήσεις στην ορθόδοξη  χώρα, τονίζει σε μακροσκελές άρθρο του ο Guardian.

Ρίχνοντας το βάρος του πίσω από ένα θέμα που εξακολουθεί να είναι επιρρεπές στο να προκαλεί εξαιρετικές συγκινήσεις, τουλάχιστον μεταξύ των ίδιων των βουλευτών του, ο Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του στην πειθώ για να προωθήσει τη μεταρρύθμιση, καθώς η αντιπολίτευση αυξάνεται στο κεντροδεξιό κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Εγώ, και όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτή τη νομοθεσία, πρέπει να πείσουμε τους βουλευτές μας και στη συνέχεια όσους μπορεί να εξακολουθούν να έχουν αρνητική στάση”, δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη για φέτος στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας, την ΕΡΤ. “Αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι η ισότητα στο γάμο, που σημαίνει την εξάλειψη κάθε διάκρισης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν είναι κάτι ριζικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

Η παρέμβαση του ηγέτη, έξι μήνες αφότου εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα με μια σαρωτική νίκη “για τη μεταρρύθμιση της χώρας”, υπογραμμίζει πόσο ευαίσθητο παραμένει το θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα. Σε μια κοινωνία που θεωρείται από τις πιο κοινωνικά συντηρητικές της Ευρώπης, ο Μητσοτάκης, ο οποίος ανήκει στη μετριοπαθή παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, δεν αντιμετωπίζει μόνο την αποδοκιμασία των δικών του βουλευτών, αλλά και τη σθεναρή αντίσταση της ισχυρής ορθόδοξης εκκλησίας του κράτους. Οι κληρικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η έγκριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάληψη των γονικών δικαιωμάτων από την LGBTQ+ κοινότητα, φθάνοντας στο σημείο να υποδηλώσουν ότι θα οδηγούσε στη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας.

“Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ούτε εξαρτήματα”, ανέφερε το διοικητικό της όργανο, η Ιερά Σύνοδος, σε πρόσφατη εγκύκλιο που διανεμήθηκε στις μητροπόλεις. “Κανένας κοινωνικός εκσυγχρονισμός και καμία πολιτική ορθότητα δεν μπορούν να ξεγελάσουν τη φυσική ανάγκη των παιδιών για πατέρα και μητέρα”.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος είχε απειλήσει προηγουμένως να αφορίσει τους νομοθέτες εάν ψηφίσουν υπέρ της νομιμοποίησης των ενώσεων ομοφύλων, προχώρησε ακόμη περισσότερο, χαρακτηρίζοντας την ομοφυλοφιλία “κατάχρηση του σώματος” και “μεγάλη αμαρτία”.

 

Την Πέμπτη τα πρωτοσέλιδα της Εστίας και της Δημοκρατίας, δύο δεξιές εφημερίδες, εκτιμούσαν ότι ο προτεινόμενος νόμος θα μπορούσε να απειλήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και να αποδειχθεί ακόμη και το “Βατερλώ” του Μητσοτάκη.

Όμως ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι όχι μόνο “διάβασε και μελέτησε” το θέμα αλλά το σκέφτηκε πολύ, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα νομιμοποιήσει την παρένθετη μητρότητα.

“Δεν θα αλλάξουμε τον νόμο για την υποβοηθούμενη γονική μέριμνα”, είπε, αναφερόμενος για πρώτη φορά δημόσια στο θέμα το βράδυ της Τετάρτης. Τόνισε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως και τα ετερόφυλα, μπορούν να συνεχίσουν να υιοθετούν παιδιά. “Η ιδέα των γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία… αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν θα πειραματιστούμε με πιο προχωρημένες ιδέες”.

 

Συμμετέχοντας στη συζήτηση με τη δική του πρόταση νόμου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το κύριο αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο πρώτος ομοφυλόφιλος ηγέτης του κόμματος στην Ελλάδα, ο Στέφανος Κασελάκης, επέμεινε ότι η παρένθετη μητρότητα θα πρέπει να θεωρείται έμφυτο γονικό δικαίωμα.

 

 

Ο Κασελάκης, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο, έκανε λόγο για γάμο με τον επί χρόνια Αμερικανό σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ, στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την απροσδόκητη εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, ο πρώην τραπεζίτης μίλησε για την επιθυμία του ζευγαριού να αποκτήσει παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας. “Αυτά είναι θέματα που λύνονται σε άλλες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα”, έγραψε ο Ελληνοαμερικανός στο Facebook. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπήκα στην πολιτική. Για να ταράξω λιμνάζοντα νερά, να ξυπνήσω συνειδήσεις, όχι για να τις χαϊδέψω στον ύπνο τους”.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης την αντίδραση κορυφαίων υπουργών του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι κινήθηκε να ασχοληθεί με το θέμα κυρίως επειδή τα παιδιά των ομοφυλόφιλων δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική νομοθεσία.

“Υπάρχουν παιδιά. Δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί αυτή την πραγματικότητα: ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν παιδιά και αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να σταματήσουν να υπάρχουν, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Αλλά αυτά τα παιδιά δεν έχουν ίσα δικαιώματα”, είπε, υπογραμμίζοντας το παράδειγμα μιας μη βιολογικής μητέρας σε λεσβιακή σχέση που δεν έχει νομική πρόσβαση στο παιδί του ζευγαριού σε περίπτωση που η σύντροφός της αρρωστήσει. “Δεν έχει κανένα δικαίωμα. Το παιδί θα πάει σε ένα ίδρυμα… Ένα παιδί που γεννιέται στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει Έλληνας πολίτης γιατί, πολύ απλά, δεν αναγνωρίζουμε τον [γάμο των ομοφυλοφίλων] στην Ελλάδα”.

Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, ο Μητσοτάκης επιθυμεί να ενισχύσει την υποστήριξη των κεντρώων που είναι αναστατωμένοι από τη σκληρή στάση της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και τις υποψίες για υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων.

Η θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα έπαιρνε, όπως υπαινίχθηκε, τον αέρα από τα πανιά της αριστερής αντιπολίτευσης, η οποία απέτυχε να υιοθετήσει το μέτρο κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία μεταξύ 2015 και 2019. Εάν ψηφιστεί, ο νόμος θα προβλέπει ότι οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα τελούνται ως πολιτικοί γάμοι και όχι ως θρησκευτικές τελετές.

“Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο προέρχονταν πάντα από την κεντροαριστερά με την κεντροδεξιά να βρίσκεται συνήθως πίσω από τις εξελίξεις”, πρόσθεσε ο Μητσοτάκης, ο πρώτος ηγέτης που διόρισε έναν ομοφυλόφιλο άνδρα σε υπουργική θέση όταν το κόμμα του κέρδισε την εξουσία πριν από σχεδόν πέντε χρόνια.

“Θυμάμαι ακόμα τη Νέα Δημοκρατία να καταψηφίζει επαναστατικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο το 1982, αλλαγές όπως η αποποινικοποίηση της μοιχείας που τώρα φαίνονται απολύτως αυτονόητες”.

Αλλά ο Μητσοτάκης αποδέχθηκε επίσης ότι η συζήτηση γύρω από τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου χρειάζεται χρόνο “για να ωριμάσει” και απέφυγε το ερώτημα για το πότε η νομοθεσία θα έρθει στη Βουλή. Επί του παρόντος, λιγότεροι από 100 από τους 158 βουλευτές του κόμματός του είναι πιθανό να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα από την ελληνική εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco, για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Alpha, έδειξε ότι το 49% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ το 35% τάσσεται υπέρ.

“Θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι κληρικοί είχαν επίσης αντιταχθεί σφοδρά στους πολιτικούς γάμους και την αποτέφρωση πριν νομιμοποιηθούν και οι δύο. “Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε… αλλά το κράτος είναι αυτό που νομοθετεί, δεν συννομοθετεί με την εκκλησία”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...