Πολιτική

Δεν κάνει πίσω ο Σαμαράς για το μεταναστευτικό - Νέο μήνυμα από το Μαξίμου

Μία ημέρα μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά για την τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Καιρίδης για τους μετανάστες, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού απαντούν στην κυβέρνηση με δηλώσεις που είχε κάνει πριν από τρεις μήνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Συγκεκριμένα, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αναφέρουν: «Αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου, παρατίθεται, επί λέξει, η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρεις μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023:

(Δημοσιογράφος) Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών. Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει; Το διαψεύσατε, από ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση. Και δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Παύλος Μαρινάκης: Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα απάντηση από το Μαξίμου

«Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή», σχολιάζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, μετά τη νέα αντίδραση συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά.

Η αρχική δήλωση Σαμαρά

Η τροπολογία που κατέθεσε στο «μίνι» ασφαλιστικό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, με την οποία μειώνεται στα τρία από τα επτά χρόνια ο χρόνος αποδεδειγμένης διαμονής στη χώρα για να δοθεί άδεια παραμονής σε μετανάστες. προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μια «απόφαση λανθασμένη» και ζήτησε από την κυβέρνηση να την αποσύρει.

«Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου!», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμισει πως η δική του κυβέρνηση «το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα», τονίζοντας μάλιστα πως αυτό το καθεστώς «το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…».

«Δεν αλλάζει τίποτα», απάντησε το Μαξίμου, μέσω Μαρινάκη

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολιάζει αυτές καθαυτές τις δηλώσεις Σαμαρά, ωστόσο ξεκαθαρίζει προς όλους όσοι αντιδρούν ότι πρόκειται για μία τροπολογία, η οποία δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής της άδειας διαμονής για εργασία για τους μετανάστες.

«Είναι μία διάταξη, η οποία έχει εφάπαξ εφαρμογή για ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, για τουλάχιστον τρία χρόνια και υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί αν παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ALPHA.

«Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη», τόνισε απαντώντας στις «ανησυχίες» Σαμαρά, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, «κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία».

Τι είπε ο Καιρίδης τον Σεπτέμβριο

Τι είχε πει, όμως, ο υπουργός Μετανάστευσης στις 26 Σεπτεμβρίου 2023;

«Θέλουμε να πάμε από το μαύρο στο άσπρο. Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη και ευταξία στην Ελλάδα, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια έσοδα, διότι όλα αυτά είναι φόροι και εισφορές στην άσπρη εργασία σε σχέση με τη μαύρη. Θέλουμε να μπει μια τάξη και θέλουμε προφανώς να βοηθήσουμε και την πιεζόμενη αγορά εργασίας, η οποία χάρη στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένους κλάδους».

Αυτή η δήλωση εξελήφθη ως επιβεβαίωση όσων είχε δηλώσει, μερικές ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ότι εξετάζεται δηλαδή, από κοινού με το Υπουργείο Μετανάστευσης, σχέδιο που θα διευκολύνει τη νόμιμη εργασία των παράτυπων μεταναστών στη γεωργία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...