Πολιτική

Όλα όσα είπαν Μητσοτάκης-Νετανιάχου πίσω από τις κλειστές πόρτες

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρεθεί στο Ισραήλ μετά την αναβολή της επίσκεψής του την περασμένη Πέμπτη ήταν ειλημμένη. Γι' αυτό και το κυβερνητικό επιτελείο κράτησε τη μετάβασή του ως επτασφράγιστο μυστικό, αρνούμενο να επιβεβαιώσει κάθε πληροφορία μέχρι την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης πάτησε επί ισραηλινού εδάφους. Για τον πρωθυπουργό, η επίσκεψη είχε έναν διττό στόχο: να στηρίξει εμπράκτως έναν στρατηγικό σύμμαχο της χώρας μας, αλλά την ίδια ώρα να τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει και ανθρωπιστική μέριμνα και η απάντηση του Ισραήλ να είναι ανάλογη των χτυπημάτων της Χαμάς.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου που έχει κεντρικό ρόλο σε διεθνείς επαφές, τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Άννα Μαρία Μπούρα και την ειδική σύμβουλο για θέματα διπλωματίας Αριστοτελία Πελώνη, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου μια αναλυτική περιγραφή της κατάστασης στο έδαφος, αλλά και δραματικές ιστορίες Ισραηλινών που έπεσαν θύματα των δολοφονικών επιθέσεων της Χαμάς, ενώ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με οικογένειες ομήρων της παλαιστιανιακής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το ερώτημα, πάντως, είναι, αν ο κ. Μητσοτάκης εισέπραξε το μήνυμα ότι οι Ισραηλινοί θα κάνουν πράξη όσα διακηρρύττουν δημοσίως για μια σαρωτική χερσαία επιχείρηση. Η απάντηση άριστα πληροφορημένης πηγής είναι ότι οι Ισραηλινοί έδωσαν στην ελληνική πλευρά να καταλάβει ότι τα όσα έγιναν είναι η δική τους 11η Σεπτεμβρίου, υπό αυτό το πρίσμα η απάντηση στη Χαμάς θα πρέπει να είναι σαρωτική, με δεδομένο ότι ο κ. Νετανιάχου την παρομοίασε με το ISIS. Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες, πάντως, μιας τέτοιας εξέλιξης δεν τέθηκαν επί τάπητος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στο protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό σκέλος, πέρα από την αυτονόητη κατ' αυτόν στήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να μείνουν ανοιχτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τον εφοδιασμό των αμάχων στη Γάζα, κάτι στο οποίο και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φάνηκε διατεθειμένος να συναινέσει. Υπάρχει, άλλωστε, συνεννόηση και με τις ΗΠΑ, προκειμένου ο ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω της Ράφα στην Αίγυπτο να παραμείνει ανοιχτός.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν στο protothema.gr ότι, με δεδομένο τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα μπορεί να μιλά με ευθύτητα σε όλους. «Ο Μητσοτάκης μίλησε στον Νετανιάχου, όπως μίλησε και στη Σύνοδο του Καϊρου», λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Για παράδειγμα, το Σάββατο στο Κάιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ίσως ο μόνος ηγέτης που κάλεσε ευθέως τους ομολόγους του από τις αραβικές χώρες να καταδικάσουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Παράλληλα, η Ελλάδα μιλά για την ανάγκη το Ισραήλ να μην αντιδράσει με έναν τρόπο που θα βάλει «φωτιά» στην ευρύτερη περιοχή, με μια εκτός ορίων ανάφλεξη. «Η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται και από το δίκαιο του πολέμου. Δηλαδή υπάρχουν αθώοι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να εμπλακούν στη σύγκρουση», επεσήμανε χθες με νόημα η κυρία Πελώνη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στη Σύνοδο Κορυφής

Είναι προφανές, πάντως, ότι συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή θα γίνει και την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., καθώς υπάρχουν διαφορετικές γραμμές και μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη συζήτηση προ ημερών μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ χθες συνήλθαν στο Λουξεμβούργο και οι υπουργοί Εξωτερικών. Με δεδομένη, όμως, τη σοβαρότητα της κατάστασης και την έλλειψη διάθεσης των χωρών για ένα πολεμικό μέτωπο της εμβέλειας της Ουκρανίας, όλοι προσπαθούν να διαμεσολαβήσουν στο Ισραήλ, προκειμένου να αποτραπεί μια γενικευμένη σύγκρουση. Είναι ενδεικτικό ότι, την ώρα που η αυτοκινητοπομπή του κ. Μητσοτάκη αναχωρούσε χθες από την Ιερουσαλήμ, εκεί έφτασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ σήμερα θα βρεθεί στο Ισραήλ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...