Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Κροάτη ομόλογό του, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας κάλεσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και τη βαθιά θλίψη του για τον αδόκητο χαμό του φιλάθλου της ΑΕΚ.
Μαργαρίτης Σχοινάς για δολοφονία 29χρονου: Πρέπει να χτυπήσουμε το τέρας στο κεφάλι πριν θεριέψει
«Πρέπει και οι ιθύνοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και οι εθνικές ομοσπονδίες να αναλάβουν δράση, να στραφούν στις εθνικές κυβερνήσεις, να βοηθήσουν, να ξεριζώσουμε, να χτυπήσουμε το τέρας στο κεφάλι πριν θεριέψει και απειλήσει μια από τις βασικές συνιστώσες της κοινωνικής μας συνύπαρξης» είπε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «UPDATE» της ΕΡΤ και τον Κώστα Λασκαράτο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μετά τον θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Νομίζω ότι ξοδέψαμε αρκετά λόγια και αρκετό χρόνο στη διάγνωση του προβλήματος. Ήρθε η ώρα να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα, δεν χωράει η βία και χουλιγκανισμό στην Ευρώπη ή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ειδικά μετά το Brexit, έχουμε μια δυναμική για ένα ευρωπαϊκό πρότυπο αθλητισμού που δεν θα είναι βασισμένο σε ακρότητες και θα είναι βασισμένο σε μια αντίληψη του ποδοσφαίρου ως ενός ιστού συνεκτικού στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά που κλωτσάνε μια μπάλα σε όλες τις πλατείες, τα χωριά, τις πόλεις της Ευρώπης και πρέπει να κρατήσουμε το ποδόσφαιρο ως ένα ευγενές πρότυπο αθλητισμού. Αυτά είπα λοιπόν στον φίλο μου τον Αλεξάντερ, τον πρόεδρο της UEFA. Του είπα ότι και οι ιθύνοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά και οι εθνικές ομοσπονδίες πρέπει να αναλάβουν κι αυτές το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Ειδικά στο χθεσινοβραδινό τραγικό γεγονός είχαμε μετακίνηση οπαδών ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα να παρευρεθούν στον αγώνα» είπε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: «Πρέπει και οι ιθύνοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και οι εθνικές ομοσπονδίες να αναλάβουν δράση, να στραφούν στις εθνικές κυβερνήσεις, να βοηθήσουν, να ξεριζώσουμε, να χτυπήσουμε το τέρας στο κεφάλι πριν θεριέψει και απειλήσει μια από τις βασικές συνιστώσες της κοινωνικής μας συνύπαρξης».
«Θα στηρίξουμε την οικογένεια του Μιχάλη»
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμα πρέπει να υπάρχουν ισχυρές κυρώσεις: «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι φυσικά να στηρίξουμε την οικογένεια, την αθλητική κοινότητα, την ΑΕΚ, όπως το κάναμε και με την οικογένεια του Άλκη. Η δικιά μου η έννοια ως Ευρωπαίου επιτρόπου, αντιπροέδρου που έχω ευθύνη και για τον αθλητισμό, είναι ότι πρέπει οι αρμόδιοι για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να είναι αμείλικτοι με αυτά τα γεγονότα. Δηλαδή δεν αρκεί από τα γραφεία των ιθυνόντων να βγαίνουν διδακτικές προσεγγίσεις. Πρέπει να υπάρχουν ισχυρές κυρώσεις, πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Δηλαδή, ακόμη και οι ομάδες πρέπει να αισθάνονται τις συνέπειες των γεγονότων που προκαλούν αυτοί οι ακραίοι χούλιγκαν. Είναι η ώρα μιας πανστρατιάς. Δεν το λέω αυτό για να υποκαταστήσω το θέμα των ευθυνών των επιχειρησιακών που αφορούν σε αστυνομική ή άλλη δικαστικές αρχές. Αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ψάχνω να βρω σε συνεργασία με την UEFA και τις εθνικές ομοσπονδίες συστημικές λύσεις».
Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι να πιέζει αυτούς που έχουν ρόλο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: «Έχουμε μια δυσκολία στο ευρωπαϊκό πρότυπο αθλητισμού που προκύπτει από το γεγονός ότι σύμφωνα με τους καταστατικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Αυτό σημαίνει ότι τη βασική ευθύνη για τις ρυθμιστικές αποφάσεις που προκύπτουν και που ρυθμίζουν τα του αθλητισμού την έχουν οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες και οι εθνικές ομοσπονδίες. Δεν μπορεί λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει και να επιβάλλει ή να υποβάλλει ή να υπαγορεύσει λύσεις. Ο δικός μας ρόλος όμως είναι να πιέσουμε αυτούς που έχουν την ευθύνη για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έτσι ώστε να παρθούν συστημικά μέτρα και τα συστημικά μέτρα, τα οποία είναι πρώτον: εκστρατείες ενημέρωσης, δεύτερον: αυστηρότατες κυρώσεις σε ομοσπονδίες και σε ομάδες που αποδεδειγμένα επαναλαμβανόμενα εμπλέκονται σε τέτοια φαινόμενα και τρίτον, μια καθολική ηθική κοινωνική απαξίωση αυτών των φαινομένων».