Πολιτική

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Με έντονο προβληματισμό αλλά και εντονότατες επικρίσεις υποδέχθηκε η αντιπολίτευση τις αναφορές του πρωθυπουργού στην πορεία των ελληνοτουρκικών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ. «Τι σημαίνει υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας; Αυτά δεν λέγονται πριν από τη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ενώ σε οξύτερους τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Παππάς τόνισε: «Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη μόνο εξαιρετική ανησυχία μπορούν να προκαλούν. Τι ακριβώς έχει στον νου του όταν προαναγγέλλει ότι “οποιαδήποτε συμφωνία” με την Τουρκία “μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης”; Από ποιες εθνικές θέσεις προαναγγέλλει υποχωρήσεις και μάλιστα ως αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης; Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να παραιτηθεί από το δικαίωμα άμυνας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου; Τι σημαίνει η απάντησή του σε ερώτηση για το αν η διαπραγμάτευση “περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα” ότι “αυτό είναι μια σχετική έννοια”; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποσαφηνίσει προς τον ελληνικό λαό με ποια στρατηγική και με ποιες κόκκινες γραμμές επιδιώκει ή προσέρχεται σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν καν δει απτά δείγματα γραφής του Τούρκου προέδρου, που όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύεται με το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας”, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στήνει παζάρια και εκβιασμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να πάρει τα F-16, σπεύδει να μιλήσει δημόσια για παράθυρο υποχωρήσεων. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους. Οι συνθήκες καλής γειτονίας προϋποθέτουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι προκλήσεις και επικίνδυνες αναθεωρητικές λογικές».

Στο επίκεντρο της κριτικής η αναφορά του πρωθυπουργού ότι μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις από θέσεις που θα αποτελέσουν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «σχέδιο επικίνδυνων διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά, υπό ευρωατλαντική εποπτεία» και προσθέτει: «Αυτό το έδαφος στρώνουν και οι απαράδεκτες αναφορές του πρωθυπουργού για “υποχωρήσεις ως αφετηρία διαπραγμάτευσης”, όπως και η νεόκοπη φράση για “πυρήνα της διαφοράς”, που παραπέμπει σε ζητήματα κυριαρχίας. Χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί τα νατοϊκά σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, για τα οποία είχε προειδοποιήσει και προεκλογικά το ΚΚΕ, είναι σε πλήρη εξέλιξη».

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Λύση υποστηρίζει πως η αναφορά περί πιθανών εθνικών υποχωρήσεων συνιστά «προαναγγελία εθνικής μειοδοσίας και απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων». Και προσθέτει: «Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προετοιμάζει απλά νέες “Πρέσπες του Αιγαίου”, αλλά μια νέα προδοσία και ακρωτηριασμό της χώρας. Οι βουλευτές της Ν.Δ. που διαθέτουν ακόμα εθνική υπερηφάνεια και εθνική αξιοπρέπεια, να υποβάλουν την παραίτησή τους, ώστε να αποτρέψουν την προδοσία της πατρίδας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ