Δεν έχει τέλος η πολιτική αντιπαράθεση για εμπλοκή των Τούρκων στην εγχώρια πολιτική , ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Συνέχεια στην πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το Τουρκικό Προξενείο στη Ροδόπη δόθηκε χθες κι ενώ νέες μαρτυρίες ήρθαν στο φως για τη δράση της τουρκικής Αρχής στη Θράκη, αλλά και το ρόλο της στη συγκρότηση -κατά καιρούς- των ψηφοδελτίων συγκεκριμένων ελληνικών κομμάτων. Συγκεκριμένα, σε μακροσκελές άρθρο του με τίτλο «Τι έζησα ως διπλωματικός σύμβουλος του Τσίπρα – Τα “δανεικά” της ΝΔ» που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο slpress.gr, ο πρώην Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα και διπλωμάτης καριέρας, Γιώργος Αϋφαντής έκανε λόγο για παρεμβατική δύναμη της τουρκικής πρεσβείας στον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο και τα όσα συνέβησαν στη Θράκη με τη σταυροδοσία δύο υποψηφίων βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις εκλογές της 21ης Μάϊου.
Εντοπίζοντας αρκετές αναλογίες με το σήμερα, ο κ. Αϋφαντής ανακάλεσε στην μνήμη του την περίπτωση της υποψηφιότητας της Ρομά ακτιβίστριας, Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία αποκλείστηκε από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτά τα δεδομένα, πως ήρθε «κατάμουτρα αντιμέτωπος σε ανύποπτο χρόνο (Ιούνιος 2014) με την πικρή αλήθεια της προνομιακής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με απτή συναλλαγή: προώθηση τουρκοφρόνων πολιτευτών τύπου Ζεϊμπέκ (τώρα πλέον και του Οζγκιούρ, 2 στα 2!) στην ελληνική Βουλή μέσω ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μαζικής κατάθεσης στο εκλογικό ταμείο του κόμματος των 30-40.000 περίπου μειονοτικών ψήφων, χονδρεμπορικής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας σε Ροδόπη και Ξάνθη», γνωστοποίησε ο κ. Αϋφαντής.
Σύμφωνα με την «βιωματική μαρτυρία» του πρώην Διπλωματικού Συμβούλου του κ. Τσίπρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «είχαν βεβαιώσει (εκ παραλλήλου με τον Τούρκο πρέσβυ) “αυθεντικά” τον Αλέξη Τσίπρα ότι η Σαμπιχά Σουλεϊμάν ήταν εθνικιστικό κατασκεύασμα της ΕΥΠ, άρα απαράδεκτη για το ψηφοδέλτιο», με αποτέλεσμα ο κ. Αϋφαντής να ακολουθήσει την οδό της παραίτησης του.
«Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με μια υπόθεση του 2014» αναφέραν σχετικά χθες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το άρθρο του πρώην διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου Αϋφαντή, που υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 άλλαξε υποψήφιο με παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας». Οι ίδιες πηγές μετέδιδαν ακόμη πως «ο κ. Αϋφαντής έχει εδώ και αρκετά χρόνια απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όχι τόσο για τις απόψεις του αλλά κυρίως για τη συνομοσιολογική διάσταση των θέσεών του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και για την ασυνάρτητη συμπεριφορά του».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ασφυκτική πίεση που ασκεί η ΝΔ προς την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου οι δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να τοποθετηθούν ανοιχτά ως προς τα χαρακτηριστικά της μειονότητας στη Θράκη έχει προβληματίσει, κατά πληροφορίες, αρκετά στελέχη στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι εκπέμπεται «εικόνα Βαβυλωνίας» ως προς τις θέσεις του κόμματος στο συγκεκριμένο ζήτημα, στον απόηχο και των δηλώσεων του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη. Ο τελευταίος εκτίμησε πως οι δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της νέας εκλογικής αναμέτρησης «απολύτως σωστά και με πλήρη εμπιστοσύνη», ακόμη και αν η σιωπηρή δυσφορία στελεχών της «προεδρικής» πτέρυγας κυρίως, είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη τις τελευταίες ώρες.
Σε επίπεδο κορυφής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να του εφιστήσει την προσοχή για το ρόλο της ΕΥΠ στην υπόθεση της Ροδόπης, λέγοντας πως «εγείρεται μείζον ζήτημα θεσμικό και εθνικό για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας». «Η πρακτική του κ. Μητσοτάκη έχει κάνει την Άγκυρα να τρίβει τα χέρια της» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάνοντας λόγο και για εργαλειοποίηση της ΕΥΠ. «Και τώρα δε διστάζει ο κ. Μητσοτάκης να εργαλειοποιεί αυτήν την ΕΥΠ στον προεκλογικό αγώνα, στην προεκλογική αντιπαράθεση και αυτό κατά την άποψή μας είναι απαράδεκτο, είναι άθλιο, είναι εθνικά επιζήμιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ακόμη, όπως είπε, «εξέφρασα την ανησυχία μου σε σχέση με αυτή την τακτική του ωμού εκβιασμού και της στοχοποίησης» προς τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, καταλήγοντας πως «η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και ιδίως η τουρκική επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με στοχοποίηση ούτε με διχασμό».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος χαρακτήρισε ως πολιτική απρέπεια την απόπειρα εμπλοκής του κ. Σαρμά στην προεκλογική αντιπαράθεση, επαναλαμβάνοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενημερώσει τον Τσίπρα για το μείζον εθνικό θέμα στη Ροδόπη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε «να πουλήσει την ψυχή του στο τουρκικό προξενείο για μερικές χιλιάδες ψήφους». Απευθυνόμενος, ακόμη, «προς τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη γιατί δεν παίρνουν σαφή θέση: εκπροσωπούν την μουσουλμανική ή την τουρκική μειονότητα; Προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Αμφισβητούν τα μηνύματα που μαρτυρούν ευθεία παρέμβαση του τουρκικού προξενείου; Προς τον Αλέξη Τσίπρα: Διαψεύδει ότι είχε λάβει ενημέρωση πριν από τις εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Σκέρτσος, καταλήγοντας πως «η Ελλάδα κυρίαρχο κράτος δεν ανεχτούμε καμία ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας».
Από πλευράς του, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς ξεκαθάρισε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει στον προεκλογικό αγώνα, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «όλοι οι Έλληνες πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα».
Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις εξακολουθεί να πυροδοτεί η υπόθεση και στους κόλπους των υποψήφιων βουλευτών, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να επισημαίνει χθες πως η λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Θράκη είναι να δηλώσουν δημοσίως οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν εκπροσωπούν τουρκική μειονότητα, αλλά μουσουλμανική, διαφορετικά ο κ. Τσίπρας οφείλει να τους αποπέμψει, όπως ισχυρίστηκε. Κατά τον κ. Θεοδωρικάκο υπάρχει μια εθνική κόκκινη γραμμή, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πάτησε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι για τη δράση του τουρκικού Προξενείου στη Θράκη είχε ενημερωθεί εγκαίρως ο κ. Τσίπρας.
Mε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται ο κίνδυνος εργαλειοποίησης της μειονότητας εκτίμησε και ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υποψήφιος βουλευτής στη Φθιώτιδα, Γιάννης Οικονόμου, παρατηρώντας πως «η συζήτηση δεν γίνεται για κάποιες χιλιάδες ψήφους, δεν τίθεται θέμα εκλογικού αποτελέσματος για λίγες χιλιάδες ψήφους». «Είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε με εθνική ευαισθησία, όχι πολιτική και κομματική σκοπιά. Τα της μειονότητας έχουν κριθεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης και δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συζήτηση δεν γίνεται για κάποιες χιλιάδες ψήφους, δεν τίθεται θέμα εκλογικού αποτελέσματος για λίγες χιλιάδες ψήφους, αυτό πρέπει να καταστεί καθαρό. Ποιος μπορεί να πιστέψει το αντίθετο; Η συζήτηση αυτή γίνεται γιατί μέσω των χειρισμών που επέλεξε να κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμερη, επιδιώκεται να αλλάξει η θέση της μειονότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Αποστολές SMS σε «Τούρκους που ψηφίζουν Τούρκους»
Σημειωτέον ότι νέα διάσταση στην συγκεκριμένη υπόθεση έδωσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε το «ΘΕΜΑ» την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με το οποίο είχαν αποσταλεί μαζικά γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα της περιοχής της Ξάνθης και της Ροδόπης, με την αναφορά «Τούρκος ψηφίζει Τούρκο». «Την ψήφο μας, που είναι η δύναμη μας, δεν την μοιραζόμαστε με άλλον», ανέφεραν επιπρόσθετα αυτά τα sms, η υπόσταση των οποίων δεν διαψεύστηκε από κανέναν. Παράλληλα και εν μέσω της πολιτικής θύελλας που έχει ξεσπάσει εδώ και μέρες, ο κ. Φερχάτ Οζγκιούρ δεν έχει κάνει καμία αναφορά, ούτε καν προς διάψευση των σεναρίων.
Σε απόλυτους αριθμούς, το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε περίπου 16.600 ψήφους στην περιφέρεια της Ροδόπης και βγήκε δεύτερος, ενώ φέτος πήρε 20.185 και πρώτευσε. Σε συνδυασμό, ωστόσο, ότι ο κ. Φερχάτ Οζγκιούρ, ο οποίος το 2019 είχε βγει δεύτερος με 5.361 ψήφους, ενώ τώρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε περίπου 4.000 ψήφους περισσότερες στον νομό, ο ίδιος δεν εξελέγη απλά πρώτος υποσκελίζοντας τον πρώην βουλευτή στον νομό Δημήτρη Χαρίτου, αλλά αύξησε τους σταυρούς του κατά περισσότερους από 7.000, παίρνοντας 12.650. Με άλλα λόγια, υπήρξε μια μαζική κινητοποίηση υπέρ του συγκεκριμένου υποψηφίου.