"Θα κάνουμε ταμείο στις 26 του μήνα" είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σία Κοσιώνη.
Μηνύματα για την επαύριον της εκλογικής αναμέτρησης προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά τους κομματικούς του συντρόφους έστειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε τα λάθη του κόμματός του στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, έθεσε τον πήχη για την κάλπη της 25ης Ιουνίου και μετέθεσε κάθε εσωκομματική συζήτηση για την επομένη των εκλογών, σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν νέες εστίες εσωστρέφειας, χωρίς να παραγνωρίσει, πάντως, πως «δαχτυλίδια και βραχιόλια φορούν στον ΣΥΡΙΖΑ», με φόντο την επόμενη μέρα.
Σε κάθε περίπτωση, «είτε πάνω είτε κάτω από τον πήχη, θα κάνουμε ταμείο στις 26 του μήνα. Και το ταμείο αυτό θα αφορά όλους μας» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας πως «θα δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις». Εντούτοις, «δαχτυλίδια και βραχιόλια φοράνε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συλλογικές διαδικασίες λίγο διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στους πολιτικούς μας αντιπάλους, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπό την έννοια ότι εμείς τις συλλογικές αυτές διαδικασίες τις τηρούμε ευλαβικά» σχολίασε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία κατά τη χθεσινή του συνέντευξη ότι «θα κριθούμε όλοι», στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Δεν παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ
Την ίδια στιγμή, όμως, «στην Αριστερά δεν συνηθίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ, αλλά να σχεδιάζουμε το μέλλον με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σχέδιο» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο», καθώς «όλα υπάρχουν στη ζωή». «Γι' αυτό είναι απρόβλεπτη η ζωή, διότι μας ξαφνιάζει, είτε θετικά είτε αρνητικά», όπως είπε.
Σε μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδειξε να προτιμά να βαδίζει στην οδό των πιο ψυχρών αποφάσεων, ανακινώντας το ενδιαφέρον των κομματικών συντρόφων του για τα όσα θα λάβουν χώρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ή λίγο διάστημα αργότερα, ώστε τα εκλογικά συμπεράσματα να «κρυώσουν» ελαφρώς. Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμούσαν χθες πως θα απαιτηθεί ένας κάποιος χρόνος αντιμετώπισης του «μετατραυματικού στρες» της διπλής κάλπης, ιδίως όταν έπεται άλλη μια μετά το καλοκαίρι, αυτή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αν όχι μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ.
Τα «mea culpa»
Πιάνοντας, παρόλα αυτά, το νήμα της αυτοκριτικής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγησε χθες πως «δεν καταφέραμε» να επικοινωνήσουμε «με τους καλύτερους όρους τις θέσεις και τις προτάσεις μας στον ελληνικό λαό και στους πολίτες που τους αφορούν», εκτιμώντας ότι η προεκλογική συζήτηση για την πρώτη κάλπη «έγινε κυρίως για το χθες». Μερίδιο ευθύνης στην συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταλόγισε ο κ. Τσίπρας και στην απλή αναλογική, περιγράφοντας πως αυτή «λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν, προκειμένου να διαμορφώσουν κυβέρνηση». «Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016. Τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν. Την απέρριπταν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και αυτό νομίζω συνέτεινε καθοριστικά στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία είχε μια σαφή θέση, την απέρριπτε και ήθελε αυτοδυναμία» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «και μπορώ σήμερα να σας πω: mea culpa. Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα, αν θέλετε, το οποίο δεν περπάτησε, δεν μπόρεσε να περπατήσει».
Οι «μεγάλες δυσκολίες»
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέλαβε την ευθύνη «για τις συλλογικές αποφάσεις», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση με πολύ μεγάλες δυσκολίες για μας». Ανάμεσα σε αυτές τις δυσκολίες τοποθετείται και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να διατηρήσει το status της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναφέρει πολλές φορές χθες πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας, σε αντιδιαστολή με ένα «κόμμα συμπληρωματικό σε άλλες κυβερνήσεις των πολιτικών μας αντιπάλων, συγκυβερνήσεις της Δεξιάς», φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ.
Μερική ανατροπή
Έχοντας αφήσει πίσω την εποχή με τις «αυταπάτες», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ισχυρίστηκε πως «δεν πετάω στα σύννεφα, γνωρίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η πλήρης ανατροπή των συσχετισμών είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο» ενόψει της 25ης Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας ως αναγκαίο το να υπάρχει «ένας ισχυρός πόλος και να μην υπάρχει μια παντοδύναμη κυβέρνηση», ως στοιχείο υγείας της Δημοκρατίας. Ποντάροντας στην πραγματικότητα σε ένα καλύτερο ποσοστό, ζητούμενο κατά τον κ. Τσίπρα συνιστά το «να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα τέτοιο που δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη μια πολιτική δύναμη, όποια και αν είναι αυτή, διότι αυτό δεν είναι καλό ούτε για την κοινωνία αλλά ούτε και για τη Δημοκρατία, ούτε για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος».
«Ηχηρό μήνυμα» προς τους νέους
Αποκωδικοποιώντας, παράλληλα, το εκλογικό αποτέλεσμα, «πήραμε το μήνυμα. Ήταν ηχηρό το μήνυμα των εκλογών και το λάβαμε. Και αλλάζουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε εν κινήσει, διότι είναι μικρός ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας κι ενώ στις πρώτες διορθωτικές του κινήσεις εντάσσεται και η ανάδειξη μιας νέας Εκλογικής Επιτροπής με πρόσωπα κυρίως της «νέας γενιάς» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Στον απόηχο της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματός του με την συμμετοχή των Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Διονύση Τεμπονέρα να τον πλαισιώνουν, «κατά την άποψή μου η συνεισφορά, η ατομική συνεισφορά του κάθε προσώπου δεν κρίνεται από την ηλικία, από το αν είναι νέος ή γέρος. Κρίνεται από τις δυνατότητες που έχει, τη σοβαρότητά του, τη συμβολή του στον κοινό αγώνα» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «θα κριθούμε όμως όλοι και συλλογικά και ατομικά στις 26 του μήνα».
Ιδιαίτερα στάθηκε και στο γεγονός ότι πανηγύριζε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα «το ΠΑΣΟΚ που θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ» και εξαπέλυσε βολές κατά του Προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας πως απώλεσε την ευκαιρία «να βάλει μια διαχωριστική γραμμή». Απαντώντας στις αιτιάσεις περί προοδευτικής ταυτότητας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε βεβαίως με τους ΑΝΕΛ, αλλά ως η βασική δύναμη εξουσίας, ως κόμμα εξουσίας, όχι ως συμπλήρωμα. Όχι ως συμπληρωματική δύναμη σ’ έναν δεξιόστροφο σχεδιασμό», όπως σημείωσε.
Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε πως «η πολιτική μου αντιπαράθεση η βασική είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», ισχυριζόμενος ότι αυτό καταρρέει και επίπεδο πολιτικό και σε επίπεδο τεχνικό. « Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι πολύ ευτυχής που και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση αλλά και σήμερα έχει απέναντί του και τον κ. Ανδρουλάκη. Και το λέω αυτό με απόλυτη επίγνωση του τι λέω. Διότι στην πρώτη αναμέτρηση ουσιαστικά έκαψε την προοπτική της απλής αναλογικής» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ ότι «αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία και όχι με τον όμορο πολιτικό του χώρο».
Το έτερο 20%
Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, «τα exit polls έδειξαν κάτι εντυπωσιακό, ότι το 20% των πολιτών αποφάσισε να ψηφίσει πάνω από την κάλπη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, εντοπίζοντας πέρα από ρευστό πολιτικό σκηνικό στη χώρα» και τη δυνατότητα προσέλκυσης αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη «ο οποίος θα προσέλθει στην κάλπη έχοντας αποφασίσει να μην ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία», εξηγώντας από πλευράς του πως αν «ψηφίσει οτιδήποτε άλλο εκτός από την εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά ενισχύει το αφήγημα και τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας».
Επιτιθέμενος, τέλος, μετωπικά στην ΝΔ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ισχυρίστηκε ότι στο πεδίο της Υγείας υπάρχει «η κρυφή ατζέντα του κ. Μητσοτάκη» με αφορμή τη δήλωση του υποψήφιου βουλευτή, Σπύρου Πνευματικού, εγκαλώντας τον Πρόεδρο της ΝΔ για την παραμονή του στα ψηφοδέλτια, όταν εκείνος απέπεμψε τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «αυτή είναι μια προσωπική του άποψη. Αυτή είναι προσωπική του άποψη, η οποία, κατά τη θέση και την κρίση μου, δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής ενός στελέχους» για τη δήλωση του Νίκου Φίλη περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον πρώην υπουργό του.