Σε δηλώσεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προέβη ο κ. Πλεύρης, μιλώντας σχετικά με το ζήτημα του Έβρου και των συνόρων όπως και τη παράμετρο του μεταναστευτικού.
«Εμείς έχουμε μια σαφή θέση ότι η τουρκική πολιτική δεν αλλάζει. Κλιμακώνεται και αποκλιμακώνεται ανάλογα με τις συνθήκες» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, σχετικά με τις αυξημένες τα τελευταία 24ωρα ροές μεταναστών στον Έβρο.
«Ακόμα και την περίοδο των σεισμών που υπήρξε μια αποκλιμάκωση είχαμε αντίληψη ότι αυτό δεν λύνει τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία. Η Τουρκία έχει μια επεκτατική, επιθετική, προκλητική συμπεριφορά και γι΄ αυτόν τον λόγο, στο κομμάτι τουλάχιστον που αφορά τον Έβρο και το μεταναστευτικό έχουμε μια σαφή θέση ότι τα σύνορα φυλάσσονται, ότι και το τείχος και ο φράχτης είναι ένα σκέλος αποτρεπτικό, υπό την έννοια ότι δείχνει ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε καμία περίπτωση στο παιχνίδι της Τουρκίας που εργαλειοποιεί τους μετανάστες κάνοντας έναν ουσιαστικά υβριδικό πόλεμο» προσέθεσε ο κ. Πλεύρης. Ο υβριδικός πόλεμος δεν είχε σταματήσει στην πραγματικότητα ποτέ, σύμφωνα με τον ίδιο, απλώς υπήρξε κλιμάκωση και αποκλιμάκωση.
«Δεν ξέρω τώρα, αν είναι απλά ένα συμβάν το οποίο πήρε μια έκταση μεγαλύτερη ως προς τον έλεγχο των τουρκικών αρχών ή αν είναι και πλήρως σχεδιασμένο. Από το βίντεο όμως που βλέπουμε, γιατί έχουν διαρρεύσει από τα μέσα, δείχνει ότι η καθοδήγηση των μεταναστών σε συγκεκριμένα σημεία δεν γίνεται αυτόβουλα από τους ίδιους, γίνεται ξεκάθαρα με κατεύθυνση των τουρκικών αρχών. Άρα υπό αυτή την έννοια είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος νεύρων. Αν αυτό μεταφέρεται και σε επίπεδο ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας, είναι κάτι που το περιμένουμε» συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον υποψήφιο βουλευτή του δεύτερου στην Ροδόπη, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει απόλυτος σεβασμός των Ελλήνων της μουσουλμανικής μειονότητας σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας και αυτοί οι άνθρωποι συμμετέχουν στις κοινές δράσεις για την πατρίδα». «Αλλά από εκεί και πέρα είναι γεγονός ότι και το τουρκικό προξενείο έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο και αν σε αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο υπάρχει κατεύθυνση προς συγκεκριμένους υποψηφίους οι οποίοι, έχουνε δείξει και μία στάση με τις θέσεις, τις αντιλήψεις και τις κινήσεις τους ότι περισσότερο εξυπηρετούν μία τέτοια τουρκική προπαγάνδα και δεν υπηρετούν τα οφέλη της ελληνικής μας μουσουλμανικής μειονότητας, τότε αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνουν αυτές οι σκέψεις και οποιοδήποτε κόμμα θεωρεί ότι με τον άλφα βήτα τρόπο μπορεί να εκμεταλλεύεται μια επιρροή που έχει το τουρκικό προξενείο, τότε αυτό είναι υπόλογο» προσέθεσε ο κ. Πλεύρης.
«Τα κόμματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση για μικροκομματική αντίληψη να ανέχονται και να παίζουν με αυτές τις συμπεριφορές. Αυτή είναι μια απολύτως υπεύθυνη θέση από ένα κόμμα, το οποίο λέει δεν θα πάω να εκμεταλλευτώ την οποιαδήποτε επιρροή υπάρχει, γιατί αν εκμεταλλευτώ αυτή την επιρροή και δώσω αυτό το βήμα, στην πραγματικότητα την ενισχύω την επιρροή. Άρα άμα θέλουμε να ξεκινήσουμε από κάπου, από εκεί που ξεκινάμε είναι ότι με εντιμότητα, τα κόμματα δεν πάνε να παίξουν με βάση τι θα φέρει ενδεχομένως περισσότερες ψήφους λόγω των επιρροών, αλλά με έναν ξεκάθαρο τρόπο έρχεται και ζητά από τους Έλληνες πολίτες, όπως έχουν όλα τα δικαιώματα να σέβονται και τις υποχρεώσεις» είπε συνοψίζοντας ο κ. Πλεύρης.
Όσο αφορά συνολικά την Υγεία, στις προτεραιότητες της ΝΔ, όπως τις έχει θέσει ο πρωθυπουργός είναι η καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής που αυτή τη στιγμή είναι μεγάλοι, τόνισε ο κ. Πλεύρης.
«Αυτή τη στιγμή ο βασικός τρόπος μείωσης των επειγόντων, πέρα από την ανακαίνιση των ΤΕΠ που κάνουμε, που είναι σημαντικά και την ενίσχυση με το προσωπικό που έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι η στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ήδη ξεκινήσαμε με τα 156 Κέντρα Υγείας, που για τα 58 έχουν βγει και οι διαγωνισμοί, άρα έχουμε μια πλήρη ανακαίνιση αυτών των κέντρων για να μπορούν να ανακουφίζουν τα νοσοκομεία. Λειτουργεί και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού που χρειάζεται ακόμα επιπλέον παρεμβάσεις για να λειτουργήσει σε συνολικό πλαίσιο και εκεί πέρα θα δούμε μια σοβαρή ανακούφιση στα επείγοντα και στα επείγοντα που το 65 με 70% των περιστατικών δυστυχώς που πηγαίνει δεν είναι επείγοντα περιστατικά, απλώς είναι περιστατικά που δεν εξυπηρετούνται από την πρωτοβάθμια. Συνεπώς θέλουμε να ασχολούνται μόνο τα νοσοκομεία με τα πραγματικά επείγοντα. Μέσα στην τετραετία που έρχεται, με τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει και ολοκληρώνονται θα δούμε τη διαφορά. Το δεύτερο που είναι πιο δύσκολο, είναι τα τακτικά χειρουργεία και οι τακτικές ιατρικές πράξεις. Λόγω των δυόμιση ετών της πανδημίας, όπου τα νοσοκομεία λειτουργούσαν στο 40 -50%, αυτομάτως σε ένα σύστημα που ήδη δεν είχε καλούς χρόνους αναμονής στα τακτικά του περιστατικά, αυτά έχουν αυξηθεί. Εκεί πέρα, υποχρεωτικά, με την επιπλέον στελέχωση που έχουμε εξαγγείλει θα μπορέσουν να ανοίξουν παραπάνω χειρουργικές κλίνες αλλά κατά την εκτίμησή μου, επειδή θέλω να μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια, το βάρος αυτών των δύο ετών θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος για να καταφέρουμε να το φέρουμε στο επίπεδο που ήταν πριν την πανδημία» ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας.
Ερωτηθείς σχετικά με την άτυχη 63χρονη στην Κω που έχασε την ζωή της σήμερα, κατά την διάρκεια μεταφοράς της προς το νοσοκομείο, στην καρότσα αγροτικού, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε τίποτα για το συγκεκριμένο συμβάν, ανέφερε ότι στην νησιωτική περιοχή συνολικά αυτή την στιγμή αποστέλλονται ασθενοφόρα και προσωπικό.
«Βλέπουμε ότι οι χρόνοι που κινούνται και τα ασθενοφόρα μας στα νησιά είναι ικανοποιητικοί, η πραγματικότητα όμως είναι ότι χρειαζόμαστε μια μεγαλύτερη ενίσχυση και πάλι αυτή η μεγαλύτερη ενίσχυση, δεν είναι σε πλαίσιο οχημάτων. Υπάρχει και θέμα με τα οχήματα, γιατί τα ασθενοφόρα καταπονούνται πολύ περισσότερο από τα κανονικά αυτοκίνητα, σε 4-5 χρόνια μπορεί να κάνουν και 200 και 300 χιλιάδες χιλιόμετρα. Δεν έχουμε όμως τόσο μεγάλο πρόβλημα στην υλικοτεχνική υποδομή. Συνεχώς αγοράζουμε και με διαγωνισμούς και με δωρεές. Όμως δεν είναι εύκολο να έχουμε πολλά πληρώματα, οπότε στα νησιά υπάρχει πολλές φορές μια υποστελέχωση, καλύπτεται τους θερινούς μήνες με επιπλέον προσωπικό που μετακινείται. Δεν μπορώ να απαντήσω, δεν είμαι έτοιμος να πω για το συγκεκριμένο. Επί της αρχής όμως κοιτάμε σε όλα μας τα μεγάλα νησιά, να βγαίνουν τουλάχιστον δύο βάρδιες, δηλαδή δύο ασθενοφόρα καθ’ όλο το 24ωρο. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν σημαίνει ότι πάντοτε επιτυγχάνεται» είπε ο κ. Πλεύρης.