Με επιχείρημα τις μελέτες Διεθνών Οργανισμών επιχειρεί να αποδομήσει το πρόγραμμα του κόμματος της Πειραιώς για το μισθολογικό και τη φορολογία , ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, στον Υμηττό θα βρεθεί σήμερα στις 11:00 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, πιάνοντας το «πράσινο» νήμα, μετά την επίσκεψή του το περασμένο Σάββατο στις πληγείσες περιοχές του νομού Εύβοιας. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με το Δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, ενώ θα συνομιλήσει και με εθελοντές δασοπυροσβέστες ενόψει του καλοκαιριού, που αναμένεται θερμό τους επόμενους μήνες.
Πέρα, ωστόσο, από τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, θερμό παραμένει και το προεκλογικό κλίμα, με την Κουμουνδούρου να επιχειρεί να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο, σε μια προσπάθεια να αποδομήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί αύξησης των μισθών την νέα τετραετία, σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ. «Πώς αλήθεια θα αυξηθούν οι μισθοί;» διερωτώνται στελέχη της Κουμουνδούρου, που επικαλούνται μελέτες των κορυφαίων διεθνών οργανισμών, οι οποίες, όπως τονίζουν, «συνοψίζουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας έτσι όπως τη ζουν τα νοικοκυριά».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (GDP per capita in PPS), ενώ κατά τον ΟΟΣΑ, ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 7,4% το 2022. Με βάση, ακόμη, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού έχει φτάσει μέχρι το 40% για τα νοικοκυριά που κερδίζουν μέχρι 750 ευρώ τον μήνα.
Με αφετηρία τους διεθνείς οργανισμούς, πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εγκαλούν την ΝΔ ότι «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αγωνία των πολιτών, εκτοξεύοντας προεκλογικά πυροτεχνήματα. Ο κ. Μητσοτάκης τάζει “1.500 ευρώ μέσο μισθό μέσα στην τετραετία”», σχολιάζουν, παράλληλα με το ότι «ανάμεσα στις γραμμές των περίτεχνα επιλεγμένων λέξεων, αναδύονται τα τεράστια ερωτήματα και τα κενά της πολιτικής της ΝΔ».
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «στο μέγεθος του “μέσου μισθού” συμπεριλαμβάνονται τόσο οι μεγάλοι μισθοί όσο και οι μικροί», με την Κουμουνδούρου να διερωτάται «τι ακριβώς προβλέπει η υπόσχεση της ΝΔ για τους μικρούς και μεσαίους μισθούς που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό; Θα συνεχίσει να ανοίγει η ψαλίδα των ανισοτήτων όπως συνέβη μεταξύ 2019 και 2023;». Και προσθέτει: «τι ακριβώς σημαίνει η πρόταση της ΝΔ για την αγοραστική δύναμη; Αν οι όποιες αυξήσεις είναι μικρότερες της αύξησης της πληθωρισμού, τότε ο πραγματικός μισθός (δηλαδή η αγοραστική δύναμη) θα μειώνεται». Απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί «να εξηγήσει πώς θα γίνει η αύξηση του μέσου μισθού χωρίς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την οποία έχει αποκλείσει η ΝΔ; Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει πώς θα γίνει η αύξηση του μέσου μισθού χωρίς την επαναφορά των τριετιών την οποία έχει αποκλείσει η ΝΔ; Μπορεί να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης συγκεκριμένα με ποιον μηχανισμό θα πετύχει την αύξηση των μισθών;» είναι ανάμεσα στα ερωτήματα που απευθύνει η αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας τον Πρόεδρο της ΝΔ να εξηγήσει ακόμη πως θα προστατευτεί η αγοραστική δύναμη χωρίς σύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό.
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του για την αύξηση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, δηλαδή:
· Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ για το 2023
· Υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό
· Αύξηση του μισθού δημοσίων υπαλλήλων 10% για το 2023, με δημοσιονομικό κόστος 1,4 δις
· Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
· Ξεπάγωμα των τριετιών
· Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και των απλήρωτων υπερωριών.
Επίθεση για τους φόρους
Την ίδια ώρα, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ένα μοντέλο ανάπτυξης από το οποίο θα ωφελούνται οι πολλοί και όχι μόνο οι λίγοι» υπογραμμίζει με νόημα η Κουμουνδούρου, η οποία ετοιμάζεται για σκληρή μάχη από αύριο, στο μέτωπο των άμεσων και έμμεσων φόρων. Υποστηρίζοντας ότι επί Μητσοτάκη «έχει συντελεστεί μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών», η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως αυτό να μην φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, «ωστόσο αυτό ακριβώς έγινε μέσα από τους έμμεσους φόρους, που είναι και οι πιο άδικοι φόροι, αφού πλήττουν ανισοβαρώς κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», όπως επισημαίνεται, προσθέτοντας ότι όταν το καλάθι του νοικοκυριού η τιμή της βενζίνης με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές.
Επικαλούμενοι τα επίσημα στοιχεία, στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατηρούν ότι μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισ. παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. «Αυτό συνέβη γιατί οι τιμές εκτοξεύθηκαν και ο έμμεσος φόρος παρέμεινε αμετάβλητος», τονίζουν, όταν μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα.
«Για πρώτη φορά, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων» εκτιμούν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως σημαντικό μέρος αυτών των υπερεσόδων του Δημοσίου, «της κρατικής αισχροκέρδειας δηλαδή επ’ ευκαιρία της πληθωριστικής κρίσης», όπως τη χαρακτηρίζουν, «ο κ. Μητσοτάκης το επέστρεφε στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσα από τα διάφορα επιδόματα τύπου pass, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος διατήρησης της αισχροκέρδειας και των υψηλών τιμών». «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συντελεστεί με «όχημα» τους έμμεσους φόρους» όπως περιγράφεται, τη στιγμή που «η ίδια η Κομισιόν στην Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών αναγνωρίζει πως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη».
Υπό αυτό το πρίσμα και «με δεδομένο ότι οι τιμές πανευρωπαϊκά – αλλά όχι στην Ελλάδα – αποκλιμακώνονται, η Κομισιόν ζητά μέχρι το τέλος του 2023 τον τερματισμό των επιδομάτων (έκτακτων μέτρων στήριξης)» σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αναμένεται να εντείνει την πίεση προς την ΝΔ, διερωτώμενη «τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης μετεκλογικά και πώς ακριβώς θα αντέξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεδομένου ότι οι τιμές στην Ελλάδα αντί να πέσουν συνεχίζουν να ανεβαίνουν, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό;».
Από πλευράς του, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιμένει στην μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο κατώτατο συντελεστή 6%, με δημοσιονομικό κόστος 1,3 δις, στην μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δις, αλλά και στην κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με δημοσιονομικό κόστος 160 εκατ. ευρώ. Ακόμη, εισηγείται αύξηση του αφορολογήτου για όλους (εκτός από μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) στις 10.000 ευρώ, με δημοσιονομικό κόστος 383 εκατ. Ευρώ, αλλά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, εντείνοντας την προσπάθεια να αναδειχθεί το πρόγραμμά του μέχρι τις 25 Ιουνίου.