Από τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με αιχμή του δόρατος τα «κόκκινα δάνεια», ξεκινά η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Κατόπιν αναβολής, λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να ξεδιπλώσει τις προτάσεις μιας μελλοντικής διακυβέρνησής της ανά πεδίο, με αφετηρία την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής Γης, στις 18:30 σήμερα το απόγευμα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.
Η επιλογή της εκκίνησης από τα «κόκκινα δάνεια» κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, καθώς για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών, πολύ περισσότερο όταν οι διεθνείς εξελίξεις έχουν επιβάλλει την άνοδο των επιτοκίων και μαζί του κόστους αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, για χιλιάδες δανειολήπτες. Ο σχεδόν οριζόντιος χαρακτήρας του προβλήματος αναμένεται να εκφραστεί στην αποψινή εκδήλωση και σε επίπεδο πολιτικών συμβολισμών, καθώς το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, ο Τομεάρχης Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και προσωπικότητες με βαθιά γνώση του πεδίου, όπως η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος, με δυνατότητα να παρέμβουν και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.
Εκτός, ωστόσο, από το έντονο κοινωνικό στοιχείο της, η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους συνιστά ζέον ζήτημα για την χώρα την επόμενη περίοδο, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο με δημοσιονομικούς, όσο και με χρηματοπιστωτικούς όρους. «Αν το δημόσιο χρέος ήταν το μεγάλο ζητούμενο της προηγούμενης δεκαετίας που οδήγησε σε μια μεγάλη κρίση, το ιδιωτικό χρέος είναι το μεγάλο θέμα της επόμενης περιόδου, το οποίο έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Και πρέπει να βρεθούν λύσεις, διότι οι τράπεζες πράγματι σήμερα δεν κινδυνεύουν με χρεοκοπία, αλλά κινδυνεύουν με χρεοκοπία τα νοικοκυριά» προέβλεψε στα τέλη της εβδομάδας, σε παρέμβασή του στο «Star Forum» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας πως «μια χρεοκοπημένη κοινωνία με τράπεζες όρθιες αλλά κουφάρια, να μη μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία για να τη ζωντανέψουν, δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά αυτή η εικόνα». «Χρειάζεται λοιπόν να στηρίξουμε ουσιαστικά αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, να στηρίξουμε τον δανειολήπτη, να διαμορφώσουμε όρους δικαιοσύνης για να κινηθεί η οικονομία και να στηριχθεί η κοινωνία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Τρία χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος θα διέπεται από τρία βασικά χαρακτηριστικά, με πρώτο τη «δεσμευτικότητα» για τους πιστωτές, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες. Επιπλέον, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα βασίζεται σε μία διαφορετική πλατφόρμα από αυτή που υπάρχει σήμερα, στην οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι οφειλέτες. Επισημαίνεται ακόμη ότι για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και εισοδηματικά κριτήρια. Τέλος και παρά τις προτεινόμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής για τους δανειολήπτες.
Πηγές με γνώση του περιεχομένου της εξηγούσαν πως η συγκεκριμένη πρόταση «κινείται σε μία εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική». Και αυτό γιατί, το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι πλέον είναι τεράστιο, όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ, την ώρα που οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Ακόμη πιο οξύ καθίσταται το συγκεκριμένο πρόβλημα, δεδομένου ότι χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι μέχρι προσφάτως ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν και εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους πλέον είτε δυσκολεύονται, είτε αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Εξ’ αυτού του λόγου, ως ομιλητές στην εκδήλωση έχουν ορισθεί στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με υψηλή τεχνογνωσία στο πεδίο, αλλά και νωπή την εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί μια συνολική, αλλά και ταυτόχρονα αξιόπιστη -εντός και εκτός των τειχών- λύση, προτού το ιδιωτικό χρέος καταστεί αφορμή για τυχόν μεταστροφή του θετικού διεθνούς κλίματος ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια.
Η φιλοσοφία
Σε κάθε περίπτωση, ως βασική αρχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ νοείται η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας και η αντικατάστασή του από ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας όσο όμως και της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Ένα σχέδιο, το οποίο θα προσανατολίζεται στην προστασία, αφενός, των ευάλωτων νοικοκυριών και, αφετέρου, της μεσαίας τάξης, όπως επισημαίνεται, με την Κουμουνδούρου να επιχειρεί εμμέσως πλην σαφώς να ανακτήσει ουσιαστικές γέφυρες επικοινωνίας με τη δεδομένη κοινωνική τάξη, οι οποίες «κάηκαν» από την υπερφορολόγησή της, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς το πολιτικό διακύβευμα, πάντως, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος ο εξωδικαστικός συμβιβασμός όπως υπάρχει σήμερα, θα καταργηθεί και ο πολίτης θα μπορεί πλέον να ρυθμίζει τις οφειλές του, καθώς κατά την Κουμουνδούρου οι βασικές διαφορές της προσέγγισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του ζητήματος έναντι της Ν.Δ. έχουν ως αφετηρία την προστασία των περιουσιών και όχι τη ρευστοποίησή τους.
Τσίπρας: Με νίκη ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετούμε γάμο ομόφυλων ζευγαριών και δικαίωμα τεκνοθεσίας
«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα ανοίξει το δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Και μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα θεσμοθετήσει τον γάμο για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου, με πλήρη δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα τεκνοθεσίας».
Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του που προβλήθηκε με βίντεο, σε εκδήλωση που διοργανώνουν στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+, το τμήμα Δικαιωμάτων και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στις διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015, «ίσως στην πιο δύσκολη συγκυρία στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, τα ζητήματα του φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού δεν ήταν ανάμεσα στα κυρίαρχα θέματα στη δημόσια συζήτηση. Κυρίαρχο ήταν το θέμα της χρεοκοπίας της χώρας». Σημείωσε ότι «δεν τα θέσαμε σε δεύτερη μοίρα, ούτε χρησιμοποιήσαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε τότε, για να μεταθέσουμε στις καλένδες τη διευθέτηση ζητημάτων που δυστυχώς θα έπρεπε να έχουν λυθεί πολύ νωρίτερα». «Δεν κινηθήκαμε στη λογική της μετάθεσης ή στη λογική να τα έχουμε καλά με όλους, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση» είπε, δηλαδή «λίγο ή περισσότερο 'pink washing', για να μη χάνει και την επαφή με τα ακροατήρια της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και κατά τα άλλα όμως να μην παίρνει καμία νομοθετική πρωτοβουλία για να μην ενοχλεί και το συντηρητικό κοινό που την ψηφίζει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε πως «όταν φέραμε στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αποδείξαμε ότι μια κυβέρνηση μπορεί να παίρνει νομοθετικές πρωτοβουλίες σε θέματα που θεωρούνται ταμπού, αρκεί αυτές να βρίσκονται στο πλαίσιο των αξιών της. Και αποδείχτηκε επίσης, ότι και η κοινωνία μας ήταν τελικά πολύ πιο μπροστά από όσο εμείς νομίζαμε, ή φοβόμασταν». Όπως και με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αργότερα «όπου δώσαμε μία πολιτική μάχη, ακόμη πιο δύσκολη».
Υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ «τα δικαιώματα των πολιτών, τα ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες, βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας» και πως «τα ίσα δικαιώματα είναι τα υλικά με τα οποία χτίζεται μια συμπεριληπτική κοινωνία, μια κοινωνία με ορατότητα για όλα τα μέλη της, μια κοινωνία πραγματικής δικαιοσύνης». Σχολίασε πως «σε ό,τι αφορά τον κατά τα άλλα φιλελεύθερο κ. Μητσοτάκη, για τα κρίσιμα θέματα, τις κρίσιμες διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, δεν είναι ακόμη η ώρα, όπως μας είπε πρόσφατα». Πρόσθεσε ότι «4 χρόνια κυβερνάει, αλλά δεν ήρθε ακόμη η ώρα. Ούτε για το γάμο, ούτε φυσικά για τη τεκνοθεσία».
«Θέλω λοιπόν σήμερα να σας διαβεβαιώσω, ότι ήρθε επιτέλους η ώρα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα ανοίξει το δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση» και «μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα θεσμοθετήσει τον γάμο για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου, με πλήρη δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα τεκνοθεσίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ζήτημα των διεκδικήσεων του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος είναι ζήτημα αξιών και ουσίας», και πως ζήτημα και αξιών και ουσίας είναι και «το να απλώνουμε το χέρι για βοήθεια σε κάθε κοινωνική ομάδα που καταπιέζεται, σε κάθε κοινωνική ομάδα που δεν απολαμβάνει πλήρη δικαιώματα, σε κάθε κοινωνική ομάδα που κινδυνεύει η ίδια της η ζωή, όπως επίμονα μας θυμίζουν εγκληματικές ενέργειες που χαράχτηκαν μόνιμα στη μνήμη μας». Εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για μια είδηση που, όπως είπε, διάβασε σήμερα το πρωί: «την ρατσιστική επίθεση που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο της Πάτρας σε ένα διεμφυλικό άτομο. Μια είδηση σοκαριστική». «Αναρωτιέμαι σε ποια χώρα και σε ποια εποχή ζούμε. Τι δε πάει καλά; Τι έχουμε κάνει λάθος και νέα παιδιά συμπεριφέρονται με αυτόν το τρόπο; Με τόσο φασισμό και με τόσο συσσωρευμένο μίσος για το διαφορετικό;» σχολίασε. Είπε ότι αναρωτιέται επίσης «πόσα πολλά πρέπει να αλλάξουμε τελικά από τη καθημερινότητά μας, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο σχολείο, από τους νόμους και τη συμπεριφορά των αρχών απέναντι στο ρατσιστικό έγκλημα, στη ρατσιστική βία». Τόνισε ότι από την άλλη, έχει την αίσθηση ότι «έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα προόδου στην ελληνική κοινωνία και ιδίως οι νέοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι από ό,τι παλαιότερα απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και νομίζω όταν οι νέοι άνθρωποι αλλάζουν, τότε αλλάζει σιγά-σιγά και η ματιά που το σύνολο της κοινωνίας κοιτά ένα θέμα».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Τσίπρας είπε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας «ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει στα έδρανα της Βουλής και στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές». Σημείωσε ότι «οφείλουμε πέρα από τα θέματα του γάμου να ασχοληθούμε και με τα ακόμα πιο δύσκολα και εξίσου ουσιαστικά θέματα της ορατότητας». Ειδικότερα «να συζητήσουμε τρόπους για να αναλάβουμε δράσεις που θα θίγουν θέματα για τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε μιλήσει αρκετά, για έννοιες όπως η τρανσφοβία που δεν θίγεται και δεν συζητείται όσο πρέπει, ή για το σχολικό εκφοβισμό σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα». Επιπλέον, είπε, «οφείλουμε, όχι μόνο στη κεντρική πολιτική, αλλά στη καθημερινότητά μας να αγωνιστούμε και να στηρίξουμε τους γονείς τους, τα παιδιά, αλλά και όλους όσους θέλουν να μπει ένα οριστικό τέλος σε κάθε μορφή bullying». «Για να μην ξαναζήσουμε ρατσιστικά εγκλήματα μίσους που μένουν αδικαίωτα, όπως η περίπτωση του Ζακ. Για να σταματήσει αυτή η θλιβερή στατιστική των αυτοκτονιών», υπογράμμισε.
Καταληκτικά ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε άλλες θυσίες και μάρτυρες, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αγάπη και αγώνας. Αγάπη για τους ανθρώπους και αγώνας για το δίκιο. Και βέβαια, σχέδιο για μια ριζική και αποφασιστική πολιτική, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται να εφαρμόσει. Μια πολιτική που θα φέρει τη Δικαιοσύνη, παντού».