Η πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό κοινής συναίνεσης με πολιτικά χαρακτηριστικά, δημιούργησε ψιθύρους για το αν ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιθυμεί να αναλάβει τον κρίσιμο αυτόν ρόλο. Ο ίδιος σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, θέλησε να βάλει ένα τέλος σε αυτά τα σενάρια δίνοντας σαφείς απαντήσεις και κρατώντας αποστάσεις από όλα όσα ακούγονται. Όπως είπε, δεν είναι ενοχλημένος με αυτή την φημολογία, αντιθέτως, με αρκετή δόση χιούμορ, σχολίασε πως είναι «κολακευμένος». Κατέληξε όμως να υπογραμμίζει ότι μια τέτοια συζήτηση είναι «παιδιάστικη», λέγοντας παράλληλα ότι όσοι αναφέρονται σε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να είναι είναι προσεκτικοί διότι πρόκειται για «γελοιότητα η επιστροφή μέσω αντιπροσώπου».
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» του Mega, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι αν ήθελε να διεκδικήσει έναν τέτοιον ρόλο, θα το έκανε ευθέως και «όχι δια αντιπροσώπου». Εξήγησε, επιπλέον, ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν επιλέγουν πρωθυπουργούς με τα δικά του χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση, οι αρχηγοί των κομμάτων είναι ισχυροί λέγοντας, ότι «η κυβέρνηση εξαρτάται από την κυβερνητική πλειοψηφία, αν δεν την έχεις δεν λαμβάνεις αποφάσεις, δεν έχεις πραγματική νομιμοποίηση», υπονοώντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις προκρίνεται ένα πρόσωπο «χαμηλών τόνων». Παρόλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «αν τα κόμματα στραφούν σε εμένα και μου ζητήσουν να είμαι πρωθυπουργός στηρίζοντας τις επιλογές μου στην Βουλή τότε ναι, θα τους διευκολύνω. Αλλά αυτή η προσέγγιση, μου φαίνεται "παιδιάστικη" και δεν νομίζω ότι θα γίνει».
«Είναι εντολοδόχοι πρωθυπουργοί οι τρεις αρχηγοί», είπε για τους όρους του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, παρέχοντας πλήρη στήριξη στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη. Για τον ίδιο μίλησε με ιδιαίτερο κολακευτικό τρόπο, λέγοντας ότι είναι ένας άνθρωπος που σέβεται και συμβουλεύεται τους προηγούμενους προέδρους του κόμματος. Χαρακτήρισε την πρόταση του «λογική και θεσμική» ενώ στον αντίποδα έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για «συνταγματικό ατόπημα», αφού – όπως είπε – απορρίπτει το ενδεχόμενο της διερευνητικής εντολής και κάνει λόγο για δεύτερες εκλογές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση καταστρατηγεί το Σύνταγμα, λέγοντας ότι θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή και με περισσό θράσος λέει ότι θα πάει κατευθείαν σε δεύτερες εκλογές, αλλά και σε τρίτες και σε τέταρτες».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν και στον κρίσιμο ρόλο της κυβέρνησης συνεργασίας του ‘12 με τον Αντώνη Σαμαρά σημειώνοντας ότι «η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν μια πολύ αποτελεσματική κυβέρνηση, που ανέτρεψε το αφήγημα ότι σε περιόδους κρίσεων χρειάζονται ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κομματικό αλλά και προσωπικό κόστος που δημιούργησαν οι δύσκολες συνθήκες, τότε. Με νόημα ανέφερε ότι κανείς πρέπει να βάζει τον εθνικό πατριωτισμό πάνω από το κομματικό.
Ο κ. Βενιζέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις μεγάλες απώλειες του ΠΑΣΟΚ μετά την περίοδο της συγκυβέρνησης, λέγοντας ότι σε έναν μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται και στην διάσπαση που δημιουργήθηκε το ‘14-15 με την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου και την ίδρυση του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι πρέπει να μνημονεύεται και η διακυβέρνηση Παπανδρέου, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα, πρέπει να είναι υπερήφανο για τον κρίσιμο και δύσκολο ρόλο που κλήθηκε να αναλάβει για την χώρα από το ‘09 έως το ‘15, δηλαδή στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, δεν είχε τις ίδιες απώλειες και παραμένει έως και σήμερα κόμμα εξουσίας, διότι ήταν ένα κόμμα ενωμένο παρά τις συγκυρίες.
Για το δυστύχημα των Τεμπών, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τόνισε ότι δημιούργησε μια ρήξη με τις νεότερες γενιές και το δυστύχημα συμβολίζει με ακραίο τρόπο την ρήξη αυτή. «Πρέπει να ακούσουμε τους νέους», δήλωσε τονίζοντας ότι είναι μεγάλη πρόκληση η ψήφος των 17ρηδών οι οποίοι φαίνονται θυμωμένοι και ενδεχομένως να ψηφίσουν με έναν «τιμωρητικό» τρόπο. Εκτίμησε πάντως, ότι ακριβώς αυτή η ρήξη αλλά και το δυστύχημα των Τεμπών, δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η ψήφος έχει σημασία και η συμμετοχή στις εκλογές. «Εκτιμώ ότι θα έχουμε ενεργητική συμμετοχή των νέων πολιτών στην εκλογική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το κόμμα του Κασιδιάρη, ο κ. Βενιζέλος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της πρόσφατης ρύθμισης που ψήφισε η βουλή, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτην την φάση τον λόγο έχει η δικαιοσύνη και συγκεκριμένα ο Άρειος Πάγος. Μιλώντας για το νομικό «τρικ» με τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μια απόπειρα καταστρατήγησης του νόμου, μια παραβίαση εκ του πλαγίου το οποίο οφείλει ο Άρειος Πάγος να διαγνώσει. Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή δεν τον εκπλήσσει γνωρίζοντας το πρόσωπο του κ. Κανελλόπουλου και τις προσωπικές φιλοδοξίες που είχε δείξει στο παρελθόν.
Τέλος, για τις υποκλοπές, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα αυστηρός, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό. «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπεύθυνος για τις υποκλοπές ήταν ο Μητσοτάκης. Ανέλαβε την ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη, είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά για το λεγόμενο «βαθύ κράτος», τόνισε ότι «για να λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει «βαθύ κράτος» στην χώρα, τότε θα υπάρχει. Μπορεί να υπάρχει βαθύ κράτος στον συνδικαλισμό, στις υπηρεσίες ασφαλείας, στην αστυνομία κ.α. Η δουλειά της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα του βαθέος κράτους».