«Μας ενδιαφέρει να μην υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση και να παριστάνουν τους αρχηγούς κομμάτων. Δεν πηγαίνουμε στη κατεύθυνση της ιδεολογίας», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με τη διάταξη που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση με στόχο να μπει μπλόκο στη εκλογική κάθοδο της νεοναζιστικής οργάνωσης του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, ο κ. Βορίδης ανέπτυξε την λογική της ρύθμισης και κάλεσε να κόμματα να τη στηρίξουν, καθώς όπως είπε αφορά σε ζήτημα που ελπίζει ότι υπάρχει στρατηγική συμφωνία, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε τεχνικές αλλαγές.
«Η διάταξη δεν στοχεύει να αντιμετωπίσει τις ιδέες»
«Η διάταξη δεν στοχεύει να αντιμετωπίσει τις ιδέες. Δεν κάνουμε αυτό. Θα μπορούσε κανείς να τοποθετηθεί και για άλλα κόμματα τις ιδέες τους. Το ζήτημα που συζητάμε είναι ότι έχουμε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν προσπαθούμε να περιορίσουμε ένα κόμμα από πολιτική του δράση», είπε ο κ. Βορίδης.
Και πρόσθεσε: «Δεν στερούμε το πολιτικό του δικαίωμα. Λέμε ότι αν ένα κόμμα έχει αρχηγό καταδικασμένο, το κόμμα αυτό που κάνει αυτή τη διοικητική επιλογή έχει κόλλημα να κατέβει στις εκλογές. Περιορίζουμε το κόμμα που παίρνει έναν κατάδικο και τον κάνει πολιτικό αρχηγό».
«Να μην επιτρέπεται σε αχυρανθρώπους να παριστάνουν τους ηγέτες»
Ο υπουργός των Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας, λέγοντας πως αυτό που ενδιαφέρει είναι να μην επιτρέπεται σε αχυρανθρώπους να παριστάνουν τους ηγέτες, ενώ όλοι ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει.
Απαντώντας στην αντιπολίτευση και στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη δημόσια συζήτηση ο κ. Βορίδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχουν αναφορές σε ναζιστική ή φασιστική ιδεολογία. Όπως είπε, με τέτοιες αναφορές υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει η πόρτα στον ουσιαστικό δικαστικό έλεγχο στην ιδεολογική τοποθέτηση των κομμάτων.
Κριτική από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε κριτική στην τροπολογία και ζήτησε αλλαγές που αν δεν γίνουν το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη ρύθμιση.
«Να πάμε στην λεγομένη πρόταση Κοντιάδη- Αλιβιζάτου όπου σαφέστατα λέει ότι αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ένα ψηφοδέλτιο που υπάρχει υποψήφιος που έχει καταδικαστεί, να απαγορεύεται ο συγκεκριμένος να κατέλθει στις εκλογές ή ο Άρειος Πάγος να επιλέξει να μην καταρτίσει συνδυασμό το κόμμα αυτό. Είναι μια συνταγματική λύση αυτή σε μια συνέχεια της προηγουμένης τροπολογίας σας. Αν επιλεγεί μια τέτοια λύση είμαστε διατεθειμένοι να την συζητήσουμε. Αν επιλέξετε την ερμηνεία του άρθρου 29 εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτή την τροπολογία», είπε.