Μετά τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την έκδοση και το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, αναφορικά με τα νόμιμα όρια λειτουργίας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).
«Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εγείρει προβληματισμούς συνταγματικότητας, αλλά και συμβατότητας, τόσο με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 7 του νόμου 5002/2022 αναφορικά με το δικαίωμα της Αρχής να ενημερώνει τον παρακολουθούμενο για λόγους εθνικής ασφάλειας», τονίζεται στο ψήφισμα.
«Ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να περιορίσει τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ»
Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι καμία άλλη εξουσία δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων της, πολλώ δε μάλλον κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων.
Υπογραμμίζεται δε, ότι ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να περιορίσει τις συνταγματικά αναγνωρισμένες αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και κανένα κρατικό ή δικαστικό όργανο δεν μπορεί να ασκεί προληπτικό έλεγχο ή εποπτεία στην Αρχή.
«Ο νομικός κόσμος της χώρας καλείται και οφείλει να περιφρουρεί και να προάγει την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του πολίτη σε ένα Κράτος Δικαίου», υπογραμμίζει το ψήφισμα του ΔΣΘ.