Πολιτική

«Qatar-gate»: Για 3η κατά σειρά νύχτα στις φυλακές του Σαιν-Ζιλ η Εύα Καϊλή

Προσωρινά κρατούμενη για τρίτη κατά σειρά νύχτα, στις γυναικείες φυλακές του Σαιν-Ζιλ οδηγήθηκε, κατά πληροφορίες, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Εισαγγελίας του Βελγίου, η οποία έκανε λόγο για τέσσερις συλλήψεις στην πολύκροτη υπόθεση «Qatar-gate».

Η κ. Καϊλή φέρεται να αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, που άπτονται διαφθοράςξεπλύματος χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, με την υπόθεση να κρίνεται το επόμενο διάστημα στις δικαστικές αίθουσες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ μετρητά σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της, Αλέξανδρου Καϊλή.

Ο τελευταίος είναι υπάλληλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος βρισκόταν σε προσυνταξιοδοτική άδεια τις τελευταίες ημέρες, καθώς αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του έτους, όταν προσήχθη από τις βελγικές Αρχές, την περασμένη Παρασκευή.

Πλην του πατέρα της Ευρωβουλευτή, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί και η αδελφή της, Μανταλένα, η οποία δηλώνει σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας. Είναι μάλιστα, επικεφαλής μιας ΜΚΟ (ELONTech) που δίνει νομικές συμβουλές πάνω σε θέματα νέων τεχνολογιών. Δεν αποκλείεται, ακόμη, να κληθούν κι άλλα πρόσωπα από το στενό περιβάλλον της Ευρωβουλευτή, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά πάγια τακτική των βελγικών αρχών.

Τα επόμενα βήματα

Υπό το βάρος των ανακοινώσεων της Εισαγγελίας του Βελγίου, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής θα παραμείνει στις γυναικείες φυλακές έως και πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν τελικά εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή όχι.

Σε αυτή, την πρώτη κρίσιμη καμπή για την κ. Καϊλή, θα μετρήσει αν κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων ή εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, αν δηλαδή βρει τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη της και την αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο. Επιπλέον, μέχρι την έναρξη της διαδικασίας θα περάσει περίπου ένας με ενάμισης χρόνος.

Οι συλλήψεις

Μαζί με την Εύα Καϊλή συνελήφθη και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος φέρεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση, όπως και ένας λομπίστας, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Αντίθετα, ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ενώ ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Οι ποινές που προβλέπονται για όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς

Για τις ποινές που πρόκειται να αντιμετωπίσουν όσοι εμπλέκονται στο Qatar Gate μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Κορογιαννάκης. O δικηγόρος που γνωρίζει το νομικό σύστημα του Βελγίου έκανε λόγο για σοβαρά παραπτώματα, για τα οποία, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης.

Για την προφυλάκιση

“Αυτή τη στιγμή, από τις πληροφορίες που έχουμε κι εμείς από δημόσια Μέσα, της απαγγέλθηκαν σήμερα το απόγευμα οι τρεις κατηγορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τη βελγική δικονομία, πρέπει μέσα σε 48 ώρες αυτή η προφυλάκιση που διατάχθηκε από τον ανακριτή να επιβεβαιωθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες λοιπόν θα έχει η υπεράσπισή της πρόσβαση στον φάκελο που μέχρι τώρα δεν είχε” τόνισε ο κ. Κορογιαννάκης.

“Οι δικηγόροι τους έχουν πρόσβαση στο φάκελο μόνον εφόσον προφυλακιστούν, όπως έγινε σήμερ. Τότε αποκτούν πρόσβαση στον φάκελο για 48 ώρες και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται η απόφαση του ανακριτή – δικαστή για προφυλάκιση από δικαστικό συμβούλιο, από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά και στην οποία οι δικηγόροι της αγορεύουν” εξήγησε.

Για την ασυλία

Όσον αφορά στο ζήτημα της ασυλίας, ο κ. Κορογιαννάκης εξήγησε ότι προκειμένου οι βελγικές αρχές να το αποφύγουν, πρέπει να συλλάβουν τον ευρωβουλευτή επ αυτοφώρω. “Επ αυτοφώρω σημαίνει την ώρα που διαπράττει κάποιο ποινικό αδίκημα, είτε την ώρα που λαμβάνει τη δωροδοκία, γιατί περί αυτού συζητάμε εδώ, είτε τη στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος. Δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες, αλλά πάντως μόνον αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει απόφαση προφυλάκισης. Πρόκειται για τη διάταξη που περιέχει το πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση της ασυλίας όταν υπάρχει σύλληψη επ αυτοφόρω. Υπάρχει πράγματι σύλληψη το επ αυτόφωρο; Υποθέτω ότι οι δικηγόροι της σε 48 ώρες από τώρα, κάποια στιγμή την Τετάρτη το πρωί, θα κληθούν να το εξηγήσουν και να το πολεμήσουν ενώπιον των δικαστών“.

Για την ποινή της Εύας Καϊλή

Όσον αφορά στις ποινές που επισείουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κα Καϊλή, ο κ. Κορογιαννάκης απάντησε ότι πρόκειται για σοβαρά παραπτώματα. “Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία, όπως τη λέμε και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση“.

Για το ενδεχόμενο κατ οίκον περιορισμού κράτησης ο δικηγόρος τόνισε: “Μπορεί αλλά για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις και ο κατηγορούμενος είναι αυτός, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει γιατί οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται σε περίπτωση κράτησης στο σπίτι. Υποθέτω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την κα Εύα Καϊλή και για την οποία δικαιολογείται η προσωρινή κράτηση είναι η δυνατότητά της και των συγκατηγορουμένων της να επηρεάσουν την έρευνα και να εμποδίσουν την έρευνα. Κατά συνέπεια, νιώθω ότι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος να μην απελευθερωθεί αμέσως, εφόσον αληθεύουν αυτές οι κατηγορίες“.

Οι νέοι ύποπτοι

Παρότι η Εισαγγελία του Βελγίου απέφυγε να κατονομάσει τους τέσσερις συλληφθέντες, ιδιαίτερη εντύπωση στους ευρωπαϊκούς κύκλους προκάλεσε το γεγονός ότι στην κατακλείδα της ανακοίνωσής της δίνεται έντονα η εντύπωση πως η έρευνα μόλις ξεκίνησε και πως έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Συγκεκριμένα, «οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ θα υπάρξουν συνεχείς ανακοινώσεις», όπως σχετικά αναφέρεται, ενώ γνωστοποιείται ακόμη πως «έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα».



Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ως «νέος ύποπτος» περιγράφεται ο Βέλγος Ευρωβουλευτής, Μαρκ Ταραμπελά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Η παραπάνω έφοδος αφορούσε στο σπίτι του και πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία και τον έλεγχο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, όπως επισημαίνουν οι Le Soir και το περιοδικό Knack. Από αξιωματικούς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πάταξης της Διαφθοράς OCRC κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές κι άλλο υλικό.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η λίστα των υπόπτων αυξάνει η έρευνα σε 16 σπίτια από πλευράς των Βελγικών Αρχών, που φαίνεται ότι κινούνται βήμα βήμα, έχοντας σχηματίσει πλήρη εικόνα του μηχανισμού προσέγγισης στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου με το Κατάρ.

Παραίτηση Αβραμόπουλου από ΜΚΟ του φερόμενου «εγκεφάλου» του «Qatar Gate»

Ταυτόχρονα παράγοντες της Ν.Δ., που με προφανή ανησυχία βλέπουν προσπάθειες να χρεωθεί η παράταξη ενδεχομένως κάποια σκιά αυτής της υπόθεσης, χαιρέτισαν την απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να παραιτηθεί από την Μ.Κ.Ο. «Fight Impunity» του Ιταλού Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στην οποία μάλιστα είχε την ιδιότητα του επίτιμου μέλους. Ο κ. Παντζέρι, πρώην ευρωβουλευτής, ιδρυτής της συγκεκριμένης Μ.Κ.Ο., παρουσιάζεται από Βελγικά ΜΜΕ ως «εγκέφαλος του κυκλώματος».

Αιχμές για τις δηλώσεις Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα με σκωπτική διάθεση παρακολούθησε η κυβέρνηση τις αιτιάσεις Ανδρουλάκη χτες, από την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του, ότι… κάποιοι,«επιχειρούν να συνδέσουν την παράνομη παρακολούθηση μου με την υπόθεση της Εύας Καϊλή», δείχνοντας προς τη Ν.Δ.,
Στελέχη της «γαλάζιας» παράταξη απέφυγαν να απαντήσουν δημόσια, ωστόσο υπενθύμιζαν με νόημα ότι στην Ευρώπη εδώ και καιρό γίνονται έρευνες για το ενδεχόμενο εμπλοκής μελών της ομάδας των Σοσιαλιστών σε υποθέσεις με… άρωμα διαφθοράς.
Άφηναν σαφή ερωτηματικά για το περιεχόμενο της δήλωσης Ανδρουλάκη αλλά πέραν αυτού, δεν κάνουν οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελίας:

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας απο την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή».

Η έδρα

Εν τω μεταξύ, ο διεθνής Τύπος θέλει την Εύα Καϊλή να έχει πιαστεί «επ'αυτοφώρω», δηλαδή φέροντας μεγάλο και αδικαιολόγητης προέλευσης χρηματικό πόσο, διαγράφοντας κάθε πιθανότητα διατήρησης του αξιώματός της ως Αντιπροέδρου του ΕΚΤ. Ήδη, η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα έχει γνωστοποιήσει με επιστολή την αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων της κ. Καϊλή, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσία και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και ταυτόχρονα σχεδόν, το μεσημέρι θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες για το ίδιο θέμα η Διάσκεψη των Προέδρων.

Βάση νόμου, η κ. Καϊλή ακόμη και αν δικαστεί δεν μπορεί να χάσει την έδρα της, παρά μόνο όταν φτάσει να τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου και αφού υπάρξει σύγκλιση αρμόδιων οργάνων του ευρωκοινοβουλίου, η οποία είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Ο μόνος τρόπος να χάσει την έδρα, είναι αν η ίδια παραιτηθεί. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που χάσει την έδρα, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται βάση του εθνικού νόμου και την έδρα θα «κερδίσει» ο τρίτος σε σταυρούς υποψήφιος, ο Νίκος Παπανδρέου.

Το χρονικό της ρήξης

Σημειωτέον ότι από τις 26 Ιουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης ήθελε να τη διαγράψει, αλλά το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης εσωστρέφειας, σε συνδυασμό με την μετατόπιση της συζήτησης από το ζήτημα της επισύνδεσης του, φρέναραν τις αποφάσεις του. Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη, παρακολουθούν τα όσα εξελίσσονται στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να στέλνει χθες μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα διαφθοράς στο κόμμα του, με αφορμή τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως είπε, δεν θα δεχθεί «ψήγμα υπόνοιας διαφθοράς όποιον και αν αφορά», καμία προσωπική στρατηγική που βάζει πάνω από το συλλογικό συμφέρον το ατομικό και διαμήνυσε ότι θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος όποιος δεν έχει διάθεση για κοινούς αγώνες. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν θα αφήσει κανέναν να αμαυρώσει το νέο ξεκίνημα της παράταξης.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι παρών σήμερα στο Στρασβούργο, στην έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα πιέσουν την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, να γίνει σχετική συζήτηση τόσο για την εμπλοκή του Κατάρ, όσο και για την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα μεγάλης έκτασης επεισόδιο μεταξύ της Εύας Καϊλή και του Νίκου Ανδρουλάκη έλαβε χώρα τον Νοέμβριο, στο Στρασβούργο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τότε, είχε ζητήσει εξηγήσεις από την ευρωβουλευτή του κόμματος του, για τους ύμνους υπέρ του Κατάρ και των εργασιακών συνθηκών που προσφέρει. Τότε η ίδια είχε δικαιολογηθεί λέγοντας ότι οι δηλώσεις της είχαν αναφορά στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και πώς η Ντόχα είναι πρωτοπόρα στα εργασιακά δικαιώματα, όμως στον αραβικό κόσμο.

Η ευρωπαϊκή αγωνία

Πέραν του ζωηρού ελληνικού ενδιαφέροντος, η υπόθεση του Κατάρ έχει βυθίσει σε έντονο προβληματισμό όλα τα επιτελεία στις Βρυξέλλες, καθώς εντείνει την κρίση των θεσμών και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Ευρωκοινοβούλιο. Μια πρώτη γεύση που αφήνει η υπόθεση περιέγραψε ο Ιταλός επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έκανε λόγο για μια «επαίσχυντη υπόθεση», ένα «πολύ σοβαρό θέμα», όπως είπε, δρομολογώντας ενδεχόμενες διορθώσεις και τροπολογίες, με στόχο τον έλεγχο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...