Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, παραπλάνησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ορεστιάδα, προκειμένου να πάρει συνεντεύξεις από τους 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα στον Έβρο στα μέσα Αυγούστου, ενώ επισημαίνει πως υπάρχουν σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και τις περιγραφές για το πώς έφτασαν ως εκεί.
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει πως δόθηκε άδεια σε μέλη ΜΚΟ – από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης – να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα, όπου έχουν μεταφερθεί από τις 16 Αυγούστου οι συνολικά 38 μετανάστες, προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες για την παράνομη είσοδο του συγκεκριμένου δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου.
Η εισδοχή τους στο ΚΥΤ έγινε στο πλαίσιο οικοδόμησης ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών. Μέσα στα μέλη, ωστόσο, διαπιστώθηκε πως είχε εισχωρήσει κρυφά ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης σκοπεύοντας να πάρει συνεντεύξεις από τους μετανάστες, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη παροχή εξηγήσεων στις ελληνικές αρμόδιες αρχές, σημειώνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης
«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει θέσει ως στόχο την οικοδόμηση ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης άδεια σε μέλη – εγγεγραμμένης στο Μητρώο του ΥΜΑ – Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στη νομική εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων, να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου.
Στην αντιπροσωπεία της εν λόγω ΜΚΟ, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, συμμετείχε ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης, ο οποίος υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής, ενώ πραγματικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσει και να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με ορισμένους εκ των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν προ ολίγων ημερών σε ελληνικό έδαφος, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασίες παροχής εξηγήσεων στις αρμόδιες αρχές.
Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, καθώς και ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.
Αναφορικά με το περιστατικό, επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Για το περιστατικό στον Έβρο παραμένουν πολλά ερωτηματικά καθώς διαφαίνονται ήδη σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και στις περιγραφές».
Συνολικά για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, με πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (30.08.2022) στις 16:00 το απόγευμα συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής.
Τι υποστηρίζει ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης
Από τη δική του μεριά, ο δημοσιογράφος του γερμανικού μέσου ενημέρωσης, τονίζει ότι σκοπός του ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το αν η κόρη ενός εκ των συνολικά 38 μεταναστών, η 5χρονη Μαρία, πέθανε πράγματι – όπως φημολογείται – από τσίμπημα σκορπιού, τα ξημερώματα της Τρίτης, 9 Αυγούστου.
Σε δημοσίευμά του στο Spiegel, ο Γιώργος Χρηστίδης ισχυρίζεται ότι όντως η μικρή έχασε τη ζωή της στη νησίδα του Έβρου.
Όπως γράφει, όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους, αλλά «βαθιά τραυματισμένοι» και κυρίως «οι γονείς της 5χρονης Μαρίας, που θρηνούν την κόρη τους». Σε αυτό έρχεται να προσθέσει ότι «ήδη αμφισβητείται η ύπαρξη της Μαρίας, το όνομα της Μαρίας, ο θάνατος της Μαρίας. Εγώ είδα 2 γονείς με 4 ακόμα παιδιά στο ΚΥΤ. Οι γονείς μιλούσαν σπαρακτικά για την κόρη τους και τα παιδιά για την αδελφή τους. Σε αντίθεση με πολιτικούς ή άλλους, εγώ δεν θα τους αμφισβητήσω».
Τέλος, ο δημοσιογράφος ανέφερε σχετικά με την ταφή του παιδιού ότι μίλησε με ανθρώπους που του είπαν, όπως και στην ένορκη κατάθεσή τους στην εισαγγελία, οι ίδιοι έθαψαν πρόχειρα το μικρό κορίτσι στη νησίδα.
«Την ύπαρξη της Μαρίας με την οικογένειά της επιβεβαίωσαν και άλλοι πρόσφυγες με τους οποίους συνομίλησα», καταλήγει.