Πολιτική

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία εφαρμόζει ένα «εγχειρίδιο» κλιμάκωσης της κρίσης

“Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό χτίζει μια πορεία προς μία ένταση και κρίση. Θα έλεγα πως εφαρμόζεται ένα εγχειρίδιο πορείας προς κρίση” επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Επτά” με τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη ο Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. “Η θέση η δική μας είναι ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, με δεδομένη και τη γενικότερη επεκτατική στάση της Τουρκίας. Να αισθάνονται ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες, γιατί κάνουμε ακριβώς αυτό που πρέπει, δηλαδή ετοιμαζόμαστε και για το πιο δύσκολο σενάριο” σημείωσε, θεωρώντας πιθανό, όλες οι ενέργειες της Τουρκίας να κρατηθούν σε ένα πλαίσιο ακραίας ρητορικής και μόνο. Όσον αφορά στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών που επαναφέρει μετ΄επιτάσεως η Τουρκία απαντά: “Ούτε βότσαλο δεν διαπραγματευόμαστε όσον αφορά αυτές τις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας”

“Σε μία κρίσιμη στιγμή που οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται με χαρακτηριστικά κρίσης, όλοι πρέπει να τοποθετηθούμε με αίσθημα ευθύνη σε όσα συμβαίνουν” σημείωσε.

Τη θέση του ότι η Τουρκία εφαρμόζει ένα εγχειρίδιο κλιμάκωσης της κρίσης της εξήγησε ως εξής:

“Πριν από ενάμιση χρόνο η Τουρκία έθεσε ένα θέμα στο τραπέζι – αφοπλίστε τα νησιά γιατί εάν δεν το κάνετε αμφισβητούμε την ελληνική κυριαρχία επ΄αυτών – που γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει ή να συμβιβαστεί ποτέ γιατί είναι ζωτικό θέμα ασφαλείας και εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία όμως επιμένει σε αυτό. Όσο επιμένει προσπαθεί να διαμορφώσει μία εντύπωση ότι εμείς είμαστε οι αδιάλλακτοι διότι δεν συζητάμε το θέμα που έβαλε.

Το επόμενο βήμα είναι η προσωποποίηση της αντιπαράθεσης. Οι δηλώσεις Ερντογάν κατευθείαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και μάλιστα με ιδιαίτερα ενοχλητικούς όρους, προσωποποιεί την αντιπαράθεση, με ανάλογες επιθέσεις και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον υπουργό Εξωτερικών. Φεύγει από το αόριστο στα μάτια της κοινής γνώμης, συμφέροντα κ.λ.π και μετά την προσωποποίηση της αντιπαράθεσης, οι δηλώσεις που ακολουθούν είναι δηλώσεις και ενέργειες δαιμονοποίησης της χώρας”.

Όπως εξηγεί με αυτό εννοεί πως “ξαφνικά Παρασκευή βράδυ γίνεται διάβημα προς τον Έλληνα Πρέσβη και εμφανίζεται ως έκτακτη είδηση στα δελτία της Τουρκίας “ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει και φιλοξενεί τρομοκράτες” και δραματοποιείται περαιτέρω η κατάσταση – ένα διάβημα εκ του μη όντος που μας άφησε όλους έκπληκτους – εμφανίζεται ως έκτακτη είδηση στη γείτονα. Επιπρόσθετα δαιμονοποιείται η χώρα με όλη αυτή την παραφιλολογία ότι εμείς σπρώχνουμε και πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο και ότι εξοπλιζόμαστε στα νησιά για να της επιτεθούμε.

Το τελευταίο το οποίο σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι ένα βήμα προς πρακτικές ψυχολογικού πολέμου είναι το tweet στα ελληνικά, που έρχεται ο ίδιος ο Ερντογάν και βάζει  τα θέματα αδιαμεσολάβητα προς τον ελληνικό λαό “Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο”.  “Αυτό είναι ένα εγχειρίδιο κλιμάκωσης και κτισίματος ατμόσφαιρας κρίσης” επανέλαβε.

Όπως υπογράμμισε “Η θέση η δική μας είναι ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, με δεδομένη και τη γενικότερη επεκτατική στάση της Τουρκίας”.

Αρνήθηκε να μπει όπως είπε “στη λογική του εάν πάμε ή όχι μέσα στο καλοκαίρι σε “θερμό” επεισόδιο με την Τουρκία, πόσο μάλλον σε πόλεμο”

“Αυτό που οφείλουμε να πούμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο με αίσθημα ευθύνης στους Έλληνες πολίτες είναι να αισθάνονται ασφαλείς γιατί κάνουμε ακριβώς αυτό που πρέπει, δηλαδή ετοιμαζόμαστε και για το πιο δύσκολο σενάριο” τόνισε.

Πιθανή θεώρησε την εκτίμηση όλες οι ενέργειες της Τουρκίας να κρατηθούν σε ένα πλαίσιο ακραίας ρητορικής και μόνο, αλλά όπως επισήμανε “εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για την άλλη εκδοχή του να μην μείνει σε ρητορική”

Έχει βάση εκτίμησε, αυτό που ακούγεται σε αναλύσεις “πως όλα όσα γίνονται είναι για εσωτερικούς λόγους της Τουρκίας”, όμως επισήμανε πως “δεν είναι το μόνο εργαλείο με το οποίο πρέπει να αναλύσουμε τα πράγματα”

Σε αυτό που έδωσε ιδιαίτερη βάση είναι πως “στην Τουρκία το σύνολο του πολιτικού συστήματος αντιπολίτευση και συμπολίτευση, Ερντογάν και τα άλλα κόμματα, έχουν μπει σε ένα σπιράλ εθνικιστικής ρητορικής , που ο ένας παρασύρει και τραβάει τον άλλο. Δεν υπάρχει αντίβαρο” ανέφερε.

Το ότι βρισκόμαστε σε μία κορύφωση της προκλητικότητας, είναι γεγονός σημείωσε, όμως “Πάντα η Τουρκία έχει μια στρατηγική αναθεωρητική. Αυτή η στρατηγική δεν εξαρτάται από εσωτερικούς λόγους. Οι εκφάνσεις αυτής της στρατηγικής εξαρτώνται από εσωτερικούς λόγους και τώρα έχουμε μια κορύφωση”

“Μέσα στους 16 χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών και ήταν μια απολύτως σωστή κίνηση της ελληνικής διπλωματίας και της κυβέρνησης, γιατί μέσα σε αυτούς τους 16 χάρτες αποτυπώνεται “η σταθερά αναθεωρητική πορεία αμφισβήτησης του status quo και των θεσμικών ερεισμάτων αυτών που ζούμε και υπάρχει εδώ και μισό αιώνα” εκτίμησε.

“Ενδεχόμενη μελλοντική νίκη του Ερντογάν στις εκλογές, μπορεί να ερμηνευτεί πως είναι μια λαϊκή εντολή υποστήριξης της πολιτικής του” ανέφερε.

“Είναι ένα εργαλείο ανάλυσης οι εσωτερικοί λόγοι αλλά δεν επαρκεί μόνο αυτό. Η Τουρκία είναι μία σταθερά αναθεωρητική δύναμη, απλώς η αναθεωρητική της στρατηγική άλλες φορές εκφράζεται ηπιότερα και άλλες φορές εντονότερα. Ζούμε σε μια εποχή που εκφράζεται εντονότερα. Απέναντι σε αυτό η Ελλάδα ακολουθεί τη μόνη σωστή πολιτική. Δηλαδή ένα μείγμα αποτροπής διπλωματικής – με όλες τις ενέργειες και τις ενημερώσεις που κάνουμε και εκεί κερδίζουμε και φαίνεται από τα μηνύματα των εταίρων μας προς την Τουρκία- δηλ. κτίζουμε ένα δίχτυ πυκνό διπλωματικής στήριξης, αλλά και επιχειρησιακά ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων, με τον εκσυγχρονισμό τους” υπογράμμισε .

Αναφέρθηκε και στην πολιτική αντιπαράθεση για τον πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία σημειώνοντας πως “αυτό που με προβλημάτισε πολιτικά από τη συνάντηση της επιτροπής εξωτερικών και αμύνης ήταν μια προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα σχετικά με το ποια όπλα πήγαν στην Ουκρανία, με ένα τρόπο που να υπονοείται ότι δι΄αυτής της μεταφοράς όπλων εξασθένησε η άμυνα των νησιών μας. Τους κάλεσα να το πουν ευθέως εάν εννοούν κάτι τέτοιο. Χαίρομαι που κανείς δεν το είπε και θεωρώ πως η συζήτηση είναι αντιπολιτευτικός χειρισμός”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο γεγονός ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στέκεται απέναντι στην Τουρκία και λέει το αυτονόητο πως δεν δεχόμαστε την αναθεωρητική της πολιτική τοποθετείται πως  ” Είναι ένα κέρδος για τη χώρα. Αυτές τις στιγμές πρέπει να είμαστε όλοι συντεταγμένοι και ενωμένοι”

Όσο για το τέταρτο γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία και  παραμένει στο λιμάνι της Μερσίνας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρώτη του άσκηση γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο,  ανέφερε πως “είναι ένα ακόμη σενάριο που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία”

Ως ένα τελευταίο σενάριο ανέδειξε “μία υβριδικής μορφής απειλή με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού” και γι΄αυτό όπως επισήμανε πως θεωρεί πολύ θετική κίνηση ότι υπήρξε επιτέλους συμφωνία για μια αλληλεγγύη κατανομής του μεταναστευτικού βάρους σε όλα τα κράτη μέλη, κάτι για το οποίο και ο ίδιος είχε δουλέψει πάρα πολύ επ΄αυτού.

Η ειρωνία της ιστορίας είναι, όπως ανέφερε, ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία “αυτά τα κράτη μέλη που μας έφεραν εμπόδιο στο να περάσει η αρχή της αλληλεγγύης και να συμφωνηθεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, να πρέπει να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές προσφυγικές ροές  από τον πόλεμο της Ουκρανίας”

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που γεννούν σενάρια για πρόωρες εκλογές απάντησε πως “η ακρίβεια είναι ακόμη μία κρίση εισαγόμενη που παρήχθη στο εξωτερικό και ήρθε στη χώρα μας μαζί με όλες τις άλλες που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση – προσφυγικό με τον Έβρο, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία και επιπτώσεις” και εκτίμησε πως “ακρίβεια σε αυτή την ένταση και έκταση δεν θα υπήρχε εάν δεν υπήρχε ο πόλεμος. Ήδη ο πρωθυπουργός ένα χρόνο πριν, ανακοίνωσε από την έκθεση της Θεσσαλονίκης, μέτρα ανακούφισης και στήριξης για την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Δόθηκαν συνολικά για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων 5 δισ. ευρώ, τα οποία προστέθηκαν στα πάνω από 43 δισ που έδωσε η κυβέρνηση για την πανδημία. Τόσα χρήματα για τη στήριξη του κόσμου δεν κάνει την κυβέρνηση μια ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, επομένως η κριτική ως προς την ουσία της αντιπολίτευσης δεν έχει βάση.

Σε ερώτηση του διευθυντή του ertnews.gr, Τάσου Οικονόμου κατά πόσο τον προβληματίζει η τόσο μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού στο 11,3% και ποιές οι επιπτώσεις που προβλέπει να έχουν στην οικονομία και στο καλάθι της νοικοκυράς απάντησε πως “Μαζί με τον πληθωρισμό, που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά και των ΗΠΑ και της Ευρώπης, έχουμε ταυτόχρονα και μια μεγάλη ανάπτυξη της οικονομίας μας, με περίπου 7% ανάπτυξη του ΑΕΠ” Αυτό παραδέχτηκε πως ακόμη δεν φαίνεται στην τσέπη των πολιτών που “περνάνε στιγμές δύσκολες και όποιος δεν το παραδεχτεί πυροβολά τον εαυτό του”

Όπως σημείωσε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπάρχει ένα όριο “πόσο μπορείς να στηρίξεις το σήμερα χωρίς να υποθηκεύσεις ή να τινάξεις στον αέρα το αύριο. Υπάρχουν δημοσιονομικά όρια που πρέπει να δούμε ποια είναι αυτά που μας επιτρέπουν να παρέμβουμε”

Όσον αφορά στα σενάρια για πρόωρες εκλογές απάντησε πως “Είμαι μέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με δεσμεύουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού που λέει ότι το 2023 θα γίνουν εκλογές, που οδηγεί όμως σε ένα συμπέρασμα. Ότι το 2022 είναι προεκλογικό έτος. Είμαστε στο δεύτερο μισό του χρόνου που είναι προεκλογικός χρόνος, στη συγκεκριμένη πολιτική, οικονομική και  όσον αφορά στα εθνικά θέματα ατμόσφαιρα. Είμαστε οπότε σε αντίστροφη μέτρηση αλλά δεν μπορώ να σας πω εάν είμαστε στο 200 και κατεβαίνουμε ή εάν είμαστε στο 20 και κατεβαίνουμε”

Το πλάνο της Τουρκίας που ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών

Η Τουρκία έκτισε με μορφή εγχειριδίου την κλιμάκωση της κρίσης. Η Τουρκία έθετε γενικά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών ως αυτόνομο ζήτημα. Ξαφνικά τον Ιούλιο του -21 συνδέει δύο πράγματα ως προυπόθεση “εάν δεν αποστρατικοποιηθούν τα νησιά δεν θα αναγνωρίσει την ελληνική κυριαρχία επ΄αυτών. Αυτό είναι ένα ζήτημα απαγορευτικό για συζήτηση και για διαπραγμάτευση καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζητάει κάτι τέτοιο. Θα προασπίσουμε την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας με κάθε πρόσφορο τρόπο. Ούτε βότσαλο δεν διαπραγματευόμαστε όσον αφορά αυτές τις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...