Επί τάπητος, βρέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και για την προσθήκη νέων προορισμών με την καθιέρωση περισσότερων απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε, επίσης, η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων, ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού.
Ο κ. Κικίλιας αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τσούνη, σημείωσε ότι η επίσκεψη του είναι πολύ σημαντική, επισημαίνοντας ότι το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας προέρχεται από την τουριστική δραστηριότητα. Εστιάζοντας στην πολύ καλή συνεργασία των δυο χωρών στο μέτωπο του τουρισμού ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «φέτος, μετά από μια στρατηγική συνεργασία και συμμαχία με τις ΗΠΑ έχουμε 9 απευθείας πτήσεις την ημέρα, 63 την εβδομάδα από την Αμερική προς το “Ελευθέριος Βενιζέλος”». «Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία», συμπλήρωσε ο υπουργός Τουρισμού.
Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Τσούνη «και για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικά αυτές που αφορούν τον τουρισμό» προσθέτοντας: «Μάλιστα προσβλέπουμε στη βοήθεια και στήριξη του στο σκέλος του τουρισμού έτσι ώστε αυτό που δίνει εισόδημα στην ελληνική οικογένεια να συνεχίζει να αυξάνει και να δυναμώνει, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
Ο κ. Κικίλιας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζήτησε τη στήριξη του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα αλλά και τη συνεργασία για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος ειδικά στα θέματα της γειτονιάς μας, όπως είπε, υπογράμμισε: «Είμαστε ένας φιλήσυχος και ειρηνικός λαός, αλλά αγαπάμε την πατρίδα μας, είμαστε πατριώτες και φυσικά ενδιαφερόμαστε οι συνθήκες να είναι ειρηνικές και να είναι θετικές για την ελληνική κοινωνία και την πατρίδα μας».
Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το άριστο -όπως το χαρακτήρισε- επίπεδο της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και το εξαιρετικής ποιότητας τουριστικό προϊόν της χώρας μας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τόσο την αγάπη του για την Ελλάδα, όσο και την προσωπική του φιλία με τον υπουργό Τουρισμού. Αφού στάθηκε στη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας, αναφέροντας με τη σειρά του ότι αυτή ανέρχεται σε 25% επισήμανε ότι αν επισκεφτείς την Ελλάδα μια φορά για διακοπές, θέλεις να έρχεσαι συνεχώς.
«Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι το πιο ωραίο μέρος του κόσμου, αλλά και το πιο φιλόξενο ταυτόχρονα» σημείωσε ο Τζορτζ Τσούνης.
Μάλιστα παρέφρασε ένα απόσπασμα από τον Καζαντζάκη, «Αν χτυπήσεις μια πόρτα σε ένα κρητικό σπίτι, η οικογένεια θα σου ανοίξει την πόρτα κι ας μην σε ξέρει. Θα σε καλοδεχτεί, θα σου προσφέρει φαγητό κι αν το φαγητό δεν φτάνει, θα επιλέξουν να μην φάνε αυτοί, προκειμένου να σε φιλέψουν και θα σε καλέσουν να τους επισκεφτείς ξανά» ανέφερε χαρακτηριστικά «αυτή είναι ελληνική φιλοξενία, αυτή είναι η ελληνική καλοσύνη» και προσέθεσε: «Οι Έλληνες είναι οι πιο φιλόξενοι άνθρωποι στον κόσμο και το λέω από προσωπική εμπειρία. Στην Ελλάδα είναι όλα όμορφα, οι παραλίες της, τα βουνά της και όλα τα τοπία ανάμεσα σε αυτά». Εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού, ο Τζορτζ Τσούνης στάθηκε στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα. Παράλληλα επισήμανε ότι ο τουρισμός είναι η αφορμή για να ανακαλύψει κανείς την Ελλάδα και ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Μάλιστα εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην εξαιρετική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα τουρισμού, ενώ σημείωσε ότι η ζήτηση των αεροπορικών εισιτηρίων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής για την καλοκαιρινή σεζόν.
Απευθυνόμενος στους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας μας, ο Αμερικανός πρέσβης τους προσκάλεσε να επισκεφτούν την Ελλάδα όχι μόνο το καλοκαίρι, καθώς είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Έκανε αναφορά στις ομορφιές του Καρπενησίου, της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι πανέμορφη, όπως και η ιδιαίτερη πατρίδα των γονέων του, ο Πλάτανος της ορεινής Ναυπακτίας.
Ως ένδειξη αλληλοσεβασμού ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αντάλλαξε συμβολικά δώρα με τον υπουργό Τουρισμού.
Τις επόμενες ώρες ο κ. Κικίλιας θα βρεθεί στην Κάρπαθο, με τον κ. Τσούνη να σημειώνει ότι η νόνα του ήταν από το απέναντι νησί, την Κάσο.