Πολιτική

Επίσκεψη στην Ελλάδα του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου: Το μήνυμα που στέλνει

Στη φράση «από ένα κοινό λίκνο σε ένα πιο λαμπρό μέλλον» συμπυκνώνεται το μήνυμα της επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα, από αύριο 2 Μαΐου έως τις 4 Μαΐου.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβειρα του Βελγίου στην Ελλάδα, Φρανσουάζ Γκιστίν (Françoise Gustin) επισημαίνει ότι η επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους, η πρώτη έπειτα από 21 χρόνια, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Βελγίου – Ελλάδας, ενώ παράλληλα κάνει γνωστό ότι τον βασιλιά και τη βασίλισσα θα συνοδεύσουν 6 υπουργοί, 17 διευθύνοντες σύμβουλοι και 10 πρυτάνεις πανεπιστημίων.

«Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού μας και των δημοκρατικών μας αξιών. Το Βέλγιο θέλει να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη σημαντική συμβολή στις κοινωνίες μας» τονίζει η Φρανσουάζ Γκιστίν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, η Βελγίδα πρέσβης παρατηρεί ότι από πέρυσι απέκτησαν ιδιαίτερη δυναμική, ενώ για τις εμπορικές διαπιστώνει περιθώρια βελτίωσης.

Περαιτέρω, προτάσσει ως πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή μετάβαση, και υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργειών για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Ειδική αναφορά κάνει στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στον «βασικό ρόλο» της στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχει βασικό ρόλο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας που σημαίνει, επίσης, διαφοροποίηση και στρατηγική αυτονομία. Όπως λέγεται συχνά, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό στο σημερινό πλαίσιο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, θεωρεί πως η  Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, τόσο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και στην ηλιακή ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας καθώς και τον πληθωρισμό, τονίζει πως ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο (Alexander De Croo) συνεχίζει να υποστηρίζει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Η εμπειρία από την κοινή αγορά εμβολίων έχει δείξει ότι αυτή η μέθοδος αποδείχθηκε αποτελεσματική όσον αφορά τις τιμές, εξηγεί.

Αναφερόμενη ειδικότερα στο φυσικό αέριο, επισημαίνει πως το Βέλγιο εκτιμά ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του θα ήταν χρήσιμο ως έσχατη λύση επιπλέον αυτής της κοινής πολιτικής αγορών.

Τέλος, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρέσβης του Βελγίου υπογραμμίζει ότι αυτός ο πόλεμος είναι για τις αξίες και τις ελευθερίες μας, και κατά κάποιο τρόπο οι Ουκρανοί πολεμούν για όλους μας. Μάλιστα, επισημαίνει πως τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και του Βελγίου μπορούν να συμβάλλουν στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου, η πρώτη μετά από 21 χρόνια, γίνεται μετά από πρόσκληση της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, το βασιλικό ζεύγος θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Την Τρίτη 3 Μαΐου το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει ακόμη επισκέψεις στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΑΝΤΑΜΑ, στον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου, στο ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio όπου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση, στον αρχαιολογικό χώρο Θορικού και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την Τετάρτη 4 Μαΐου το βασιλικό ζεύγος θα ξεναγηθεί στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη χρήση της τεχνολογίας για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ θα υπογραφούν και δύο συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ