Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ερντογάν σε ρόλο διαμεσολαβητή-Επικοινωνία με Πούτιν αύριο

Η Ελλάδα σκοπεύει να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων που περιλαμβάνονται στους καταλόγους κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αυτό δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Το κείμενο της συνέντευξης δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Έλληνα πρωθυπουργού και το συγκεκριμένο σημείο έχει γίνει φειγ βολαν στα ρωσικά ΜΜΕ. 

Έτσι έδωσε συνέχεια στο αντιρωσικό κρεσέντο που ξεκίνησε τις προάλλες στην Βουλή μην κρατώντας ούτε τα προσχήματα! 

O κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε εάν η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και μια σειρά από άλλα κράτη σε Ρώσους επιχειρηματίες που εργάζονται στον ξενοδοχειακό τομέα, στον τουρισμό, σε νησιά και σε λιμάνια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει μια λίστα με πρόσωπα που παρουσιάζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, από όλες τις συμμαχικές χώρες που έχουν ενταχθεί σε αυτή τη λογική των κυρώσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μιλάμε για πρόσωπα κοντά στην ηγεσία της Ρωσίας. «Σε σχέση με αυτούς τους ολιγάρχες, εάν βρεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα, προφανώς και θα πράξουμε ανάλογα. Αυτό δεν ισχύει για όλες τις ρωσικές επενδύσεις και όχι για όλους τους πιθανούς επενδυτές. Σας απάντησα με απόλυτη σαφήνεια ότι αυτό ισχύει μόνο για όσους βρίσκονται στις λίστες κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο συντονιστής σημείωσε ότι οι υπόλοιποι Ρώσοι επενδυτές, αν κρίνουμε από τα λόγια του πρωθυπουργού, είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Το «καλώς ήρθατε» είναι ένας σχετικός όρος όταν είναι αρκετά δύσκολο να ταξιδέψουν, έτσι δεν είναι; απάντησε ο Μητσοτάκης. «Διότι αυτή τη στιγμή οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν είναι τόσο δρακόντειοι που η Δύση πήγε στην πραγματικότητα να διακόψει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία συνολικά. Και αυτό, προφανώς, θα έχει συνέπειες, μεταξύ άλλων για τις ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας. Θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό, θα έχει επιπτώσεις στο εμπόριο, αν και μικρότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν επηρεαζόμαστε τόσο πολύ από τη Ρωσία, αλλά δεν θα αμφιβάλλουμε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για αυτήν την επιλογή της Δύσης να προστατεύσει τις αξίες ελευθερίας, δημοκρατίας και εδαφικής ακεραιότητας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, στο χωριό Ελούντα της Κρήτης, υλοποιείται έργο κατασκευής εκτεταμένου τουριστικού συγκροτήματος, το οποίο υλοποιεί η ρωσική εταιρεία Mirum Group of Companies. Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις εκεί ανέρχονται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

Ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Έχει και άλλες επενδύσεις στη χώρα.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ανακοίνωσε προηγουμένως μια επένδυση 160 εκατομμυρίων ευρώ στη μεταμόρφωση του ελληνικού νησιού του Σκορπιού. Εντός τριών ετών σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, συμπεριλαμβανομένων πάρκων, παραλιών και ιστορικών κτιρίων.

Πρόταση «έκπληξη» από τον Τσαβούσογλου σε Ρωσία & Ουκρανία

Τη στιγμή που η ελληνική διπλωματία λαμβάνει ξεκάθαρη θέση κατά της Ρωσίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε δήλωση μετά την Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε, «πριν από την έναρξη του πολέμου, σχεδιάζαμε να συγκεντρώσουμε και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών στην Αττάλεια. Τώρα, δεν ξέρω αν οι Ουκρανοί μπορούν να έρθουν σε αυτό το πολεμικό περιβάλλον, αλλά τόσο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Κουλέμπα και ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας. Από τη ρωσική πλευρά, ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε αυτή τη συμμετοχή. Στην πραγματικότητα, είχαμε προγραμματίσει τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Αστάνα, ως Τουρκία, Ιράν και Ρωσική Ομοσπονδία, σε αυτό το περιθώριο, πριν από περίπου 2 μήνες, πριν από πολύ καιρό. Ισχύει ακόμα.

Έστειλα επίσης μήνυμα στον Σεργκέι Λαβρόφ χθες, μιλήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση. Επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι θα έρθει στην Αττάλεια στη χθεσινή μας συνάντηση. Θα θέλαμε να συγκεντρώσουμε τους Ουκρανούς και τη ρωσική πλευρά, τον Λαβρόφ, τουλάχιστον σε υπουργικό επίπεδο. Θα χαρούμε αν το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας συμβάλει σε αυτό. Φαίνεται ότι υπάρχουν και σύμμαχοι και υπουργοί Εξωτερικών που θέλουν να συναντηθούν με τον Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο αυτού του Φόρουμ».

«Υπάρχουν επίσης διμερή ζητήματα στην ατζέντα μας με την Αμερική. Υπάρχουν διμερή ζητήματα όπως γνωρίζετε, όπως η εφαρμογή της Στρατηγικής Ομάδας Εργασίας που συμφώνησαν ο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Ερντογάν στη Ρώμη, αλλά φυσικά θα συζητηθεί και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος της Τουρκίας είναι ανοιχτός είναι στρατηγικά και ανθρωπιστικά σημαντικό», κατέληξε.

Συνομιλία Ερντογάν - Πούτιν αύριο 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει αύριο Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Καλίν διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε σε άμεση παύση των εχθροπραξιών. Εκ νέου συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που διατηρεί ούτε με τη Μόσχα ούτε με το Κίεβο.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως και να επιστρέψoυν όλες οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος μας ασκεί πολύ έντονη διπλωματία. Αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Πούτιν.

Ο πρόεδρός μας θα πει αύριο στον Πούτιν ότι μπορεί να γίνει συνάντηση στην Τουρκία. Πιστεύουμε ότι αυτές οι συναντήσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Εδώ και 10 μέρες βλέπουμε τι έγινε στο πεδίο των μαχών, μιλάμε για απώλειες αμάχων και στρατιωτικών

«Θα είναι μεγάλη καταστροφή για όλη την περιοχή»

«Υπάρχει ένταση σε όλη την περιοχή, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να δουν αυτή την εικόνα και να λάβουν εύλογα μέτρα. Χαιρετίζουμε τα μηνύματα από το Κρεμλίνο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο για να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα.

Δώστε μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός, ας δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο. Εάν αυτός ο πόλεμος συνεχιστεί, θα είναι μεγάλη καταστροφή τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία, για ολόκληρη την περιοχή»

Η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσφατα οτι ενεργοποιεί τη σύμβαση του Μοντρέ, με τον Ερντογάν να «μπλοκάρει» ουσιαστικά τα ρωσικά πλοία που θα επιχειρούν να περάσουν τον Βόσπορο. Η Άγκυρα διεμήνυσε πως θα εφαρμόσει το Σύμφωνο για τη διέλευση από τα στενά της, για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

Η Τουρκια είναι μέλος του ΝΑΤΟ παρ’όλα αυτά ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα σε πολλές στρατιωτικές συγκρούσεις. Την ίδια ώρα πουλάει όπλα στην Ουκρανία. Για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν θέλει να το παίξει σε διπλό ταμπλό και να διατηρήσει τα συμφέροντα της Άγκυρας σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ