Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει... Και καλοκαίρι σημαίνει πυρκαγιές..
Για να μην ξαναρχίσει τις “συγγνώμες” ο πρωθυπουργός, όπως έκανε πρόσφατα με τα χιόνια, όπως έκανε και το καλοκαίρι με τις φωτιές, θέτουμε από τώρα ένα βασικό ερώτημα:
Ποια είναι η προετοιμασία μας, κι από πλευράς εξοπλισμού και από πλευράς προγράμματος, για την περίοδο του καλοκαιριού σε σχέση με την αντιπυρική προστασία;
Κύπρος και Τουρκία έχουν ήδη προνοήσει για “ενέσεις” στην αντιμετώπιση τους.
Εμείς;
Τέλη Αυγούστου ο πρωθυπουργός δήλωνε: «Ο παρατεταμένος καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. Ακριβώς γι’ αυτό και επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία την μετατρέψαμε εκ θεμελίων σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα. Όσοι αμφιβάλλουν για αυτό ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του κ. Χαρδαλιά. Ενεργοποιήθηκε το 112 κάτι που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Το 112 απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με οχήματα και ναι, και με εναέρια μέσα, συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα»
«Όσους καθαρισμούς και να κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και να έχει στη διάθεσή του, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε, αν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων, εντός του δρυμού της Πάρνηθας, είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στον Τατόι υλοτόμοι από τη Χαλκιδική. Όπως γνωρίζετε στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Δεν στάθηκαν αρκετές να σταματήσουν τη φωτιά η οποία δεν σταμάτησε στην εθνική οδό Και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Αν και διατέθηκαν φέτος 51 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα δεν ήταν δυστυχώς αυτά που έπρεπε. Τώρα η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία».
Μόνο που όπως αποδείχθηκε πολύ πρόσφατα με τα χιόνια η νέα αναβαθμισμένη Πολιτική Προστασία τα έχει ήδη κάνει μαντάρα μια φορά, επομένως θα αφήσουμε έτσι στο....φλου και την προετοιμασία για το καλοκαίρι και τις φωτιές που σίγουρα θα επιστρέψουν;
Τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία, την οποία πολλοί περιγελούν πως διαλύεται, έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για να ενισχυθούν στην μάχη ενάντια στην πύρινη λαίλαπα. Εμείς τι ακριβώς έχουμε κάνει εκτός από το να ψεκάζουν με χημικά τα ΜΑΤ τους πυροσβέστες στην Κηφισίας;
Ερντογάν: Αυξάνουμε σε 20 τον αριθμό των πυροσβεστικών αεροσκαφών μας
Σε πολύ πρόσφατη ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αντιπυρική προστασία της χώρας του η οποία επίσης επλήγη σοβαρότατα το περασμένο καλοκαίρι.
“Αυξάνουμε τα βήματά μας για να ενισχύσουμε τις υποδομές μας στις δασικές πυρκαγιές. Αυξάνουμε τον αριθμό των εγχώριων και εθνικών UAV σε 8, τον αριθμό των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε 20 και τον αριθμό των ελικοπτέρων σε 55. Καθιερώνουμε επίσης ένα σύστημα που θα παρακολουθεί στενά τον κίνδυνο πυρκαγιάς και φυσικά χρησιμοποιώντας εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης πιο αποτελεσματικά. Συγκροτούμε μια σημαντική εθελοντική δύναμη με 100 χιλιάδες πολίτες που εκπαιδεύουμε.” ανέφερε πολύ συγκεκριμένα!
Κύπρος
Επιστράτευση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τη χρήση καμερών σε περιοχές υψηλού κινδύνου, τη χρήση των μη επανδρωμένων σκαφών (UAV) της Εθνικής Φρουράς, ακόμη και την απόκτηση μπαλονιών που θα υπερίπτανται και θα στέλλουν εικόνα από δασικές περιοχές, εισηγείται μελέτη ειδικών στην Κύπρο σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ.
Η εμπεριστατωμένη μελέτη κατατέθηκε χθες σε σύσκεψη στο Προεδρικό για ολιστική αντιμετώπιση του θέματος των πυρκαγιών στη χώρα.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περιλαμβάνει εφτά πυλώνες με 16 δράσεις τις οποίες αποκαλύπτει σήμερα ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ». Με οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη, οι προτεραιότητες θα ιεραρχηθούν ώστε σε 15 ημέρες η Επιτροπή για το θέμα των πυρκαγιών, να καταθέσει σχέδιο για αγορά εξοπλισμού, ώστε πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου να είναι έτοιμος.
Η μελέτη ετοιμάστηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά πέρσι το καλοκαίρι στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού, όπου εντοπίστηκαν αδυναμίες στο θέμα της αντιμετώπισής της. Για την ετοιμασία της πήραν μέρος ειδικοί από το εξωτερικό αλλά και πανεπιστημιακοί, αφού αξιολογήθηκαν και τα υφιστάμενα συστήματα. Σημειώνεται ότι η απόφαση για ενίσχυση του συστήματος επιτήρησης για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, λήφθηκε αφού πρώτα τέθηκε σε εφαρμογή η άμεση ενεργοποίηση του Συντονιστικού Κέντρου «ΖΗΝΩΝ» ως Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο θα επανδρώνεται με το σύστημα βάρδιας, από προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, με σκοπό την επιτήρηση ολόκληρης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόληψη και τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς, καθώς και την αποτελεσματικότερη διαχείριση μίας κρίσης.
Είναι προφανές πως “τα παιδιά του Ζεβεδαίου πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”..
Αντί άλλου επιλόγου μια ακόμη φράση του πρωθυπουργού: «Η δημόσια συγνώμη μου δεν είναι μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά και κάλεσμα για δράση»
Την συγγνώμη την είδαμε, την δράση όχι....