Μάκης Βορίδης
Πολιτική

Βορίδης: Η κυβέρνηση ανέλαβε λελογισμένο ρίσκο με τα νέα μέτρα για την πανδημία

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση με τα περιοριστικά μέτρα που πήρε, έλαβε ένα «λελογισμένο ρίσκο», εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, χαρακτηρίζοντας «ευσεβείς πόθους» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση έχει μια εικόνα από τα επιστημονικά δεδομένα άλλων χωρών, από τα οποία φαίνεται ότι η Όμικρον έχει μικρότερη νοσηρότητα και λιγότερο βαριές συνέπειες στην υγεία από ότι είχε η Δέλτα. «Θέλουμε να πάρουμε κάποια μέτρα σχετικού περιορισμού της διάδοσης, γιατί ένα απόλυτο μέτρο περιορισμού θα πήγαινε σε μια μορφή lockdown ενόψει και της υψηλής διάδοσης. Άρα αν έλεγε κάποιος ότι δεν θέλει τόσα πολλά κρούσματα, ενόψει της πολύ αυξημένης μεταδοτικότητας θα έπρεπε να πάρει πάρα πολύ αυστηρά μέτρα στο θέμα του περιορισμού του συγχρωτισμού.  Δηλαδή εάν δεν πηγαίναμε σε ένα πλήρες lockdown θα πηγαίναμε σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο με πολλούς περιορισμούς κινήσεων. Η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει αυτό, παίρνει κάποια μέτρα σε σημεία αιχμής, όπου υπάρχει πράγματι αυξημένος συγχρωτισμός, αυξημένη μετάδοση, και για αυτό πήρε μέτρα που αφορούν καταστήματα διασκέδασης όπου είναι όρθιοι και επομένως είναι πολύ στενή η επαφή», εξήγησε ο ίδιος.

«Πήραμε τα συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο μια κάποιου τύπου ανάσχεση της διάδοσης. Γιατί κάποιους τύπου και όχι πλήρης; Και γιατί να κάνει μόνο αυτό; Η κυβέρνηση θέλει να βεβαιωθεί ότι αυτό το οποίο φαίνεται να αποτελεί επιστημονικό δεδομένο, δηλαδή ότι δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα και επομένως η Όμικρον, ανεξαρτήτως του αριθμού των κρουσμάτων δεν πιέζει τελικά το σύστημα υγείας, γιατί τα περισσότερα από τα κρούσματα αυτά δεν οδηγούνται στα νοσοκομεία, αλλά είναι απλές νοσήσεις που περνάνε στο σπίτι, θέλει να το δει και να βεβαιωθεί», τόνισε, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα ξέρουμε περισσότερα στοιχεία μόλις συμπληρωθούν 15 ημέρες.

«Έχει το ρίσκο να πάμε στην άλλη άκρη και να δούμε ότι υπάρχουν πολύ αυξημένες νοσήσεις, αλλά δεν είναι μη λελογισμένο. Ρίσκο που στηρίζεται κυρίως στην εικόνα που υπάρχει σε τρίτες χώρες με πάρα πολλά κρούσματα, 200 χιλιάδες μολύνσεις ημερησίως, όπου δεν βλέπουμε ιδιαίτερη πίεσα στα συστήματα Υγείας. Άρα η κυβέρνηση παίρνει ένα λελογισμένο ρίσκο, κάνει αυτή την εκτίμηση, μέχρι να συμπληρωθεί το 15νθήμερο, και να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα. Μέχρι στιγμής πίεση στο Σύστημα Υγείας δεν έχουμε από την Όμικρον αλλά από την Δέλτα. Άρα έχοντας αυτό το δεδομένο, τα κρούσματα δεν έχουν σημασία, από την στιγμή που δεν έχουμε αυξημένη νοσηρότητα», υπογράμμισε

Ερωτηθείς εάν πάμε σε συλλογική ανοσία, ο κ. Βορίδης είπε ότι «υπό μια έννοια, εάν αυτή η νόσηση είναι ασυμπτωματική ή με πάρα πολύ ελαφριά και ήπια συμπτώματα ενός συναχιού, τότε προφανώς δεν μπορείς να οδηγείσαι σε περιορισμούς, επειδή κάποιος έχει συνάχι».

Αναφορικά με το εάν έγιναν λάθη από την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «σε μια σύνθετη δράση μπορεί κανείς να πει ότι υπήρχαν μερικά σημεία που κάτι δεν πήγε καλά. Δηλαδή να έπρεπε να πάρεις ένα μέτρο πιο γρήγορα. Μπορεί και να έπρεπε. Είναι σύνθετες δράσεις. Πρέπει να γίνεται μια συνολική αποτίμηση. Αν μου έλεγχαν να πάρουμε μέτρα περιορισμού για να μην έχουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων; Θα σας έλεγα όχι. Γιατί δεν μπορείς να κλείνεις την οικονομία και να έχεις όλους αυτούς τους ατομικούς περιορισμούς τη στιγμή που δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «εάν έμπαινε κανείς σε μια λογική να μην έχουμε καθόλου κρούσματα, τότε αυτά τα μέτρα προφανώς δεν είναι επαρκή». Πρόσθεσε, δε, ότι είναι μέτρα που «καθυστερούν τρόπον τινά την εκτεταμένη διάδοση, μας δίνουν τον χρόνο με ένα σχετικά ασφαλή τρόπο, να δούμε πως θα εξελιχθεί και ποια θα είναι η επίπτωση στο σύστημα Υγείας».

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Βορίδης είπε ότι ειδικά στο δημόσιο, το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται σε 80% -85% και οι ανεμβολίαστοι κάνουν rapid 2 φορές την εβδομάδα. «Είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς, αλλά το κριτήριο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας και τη λήψη πρόσθετων μέτρων (τοπικά lockdown, περιορισμούς στις μετακινήσεις κτλ) είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Για τα σχολεία ξεκαθάρισε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε κανονικά στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά δεν ξέρω κάτι άλλο». Επισήμανε ότι είναι ένα ενδεχόμενο να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για το κλείσιμο μιας τάξης, επαναλαμβάνοντας ότι όλα είναι συνδεδεμένα με τη νοσηρότητα. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν έχει ακούσει το σενάριο για επιστροφή στην τηλεκπαίδευση. «Η προσωπικό γνώμη μου είναι ότι εάν δεν δω αυξημένη νοσηρότητα, τότε η απάντηση είναι μία, εμβολιασμός. Και από εκεί και πέρα ο αριθμός των κρουσμάτων αρχίζει να μην έχει σημασία- από τη στιγμή που δεν έχουμε βαριές νοσήσεις στα νοσοκομεία και απώλειες ζωών», επισήμανε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...