Την ανάγκη να έχει η Ευρώπη ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό αλληλεγγύης με βασικό άξονα τις μετεγκαταστάσεις, αλλά και πέραν αυτών επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει λόγο για έναν Ευρωπαϊκό Χώρο Προστασίας.
Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο κ. Μηταράκης, ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να μιλάμε για ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά το καθεστώς του πρόσφυγα να είναι εθνικό, "το καθεστώς που χορηγείται σε ένα κράτος μέλος της Ένωσης πρέπει να δημιουργεί δικαίωμα μετακίνησης εντός της Ένωσης και ελεύθερης εγκατάστασης εντός της Ένωσης".
Όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, αυτό θα καταστεί εφικτό:
- Πρώτον, με την ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης, στοιχείο που έχει τεθεί εμφατικά κατά το τελευταίο έτος, στη συνέχεια κοινού Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. τον περασμένο Μάρτιο ("Jumbo" meeting), καθώς και των Συμβουλίων Κορυφής, τόσο του Ιουνίου, όσο και του Οκτωβρίου, που έδωσαν σαφή εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει τη συνεργασία με τρίτες χώρες προτεραιότητας. "Βάσει της εντολής αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ήδη καταρτίσει εξατομικευμένα πιλοτικά σχέδια δράσης για 8 χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών: Αφγανιστάν (με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει), Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιράκ, Λιβύη, Μαρόκο, Νίγηρα, Νιγηρία και Τυνησία. Χρειάζεται απτή πρόοδος και επέκταση της λίστας το αμέσως προσεχές διάστημα" είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.
- Δεύτερον, με την ανάγκη φύλαξης των συνόρων υπό το φως της προσπάθειας εκ μέρους τρίτων χωρών εργαλειοποίησης των μεταναστών και προσφύγων.
"Η χώρα μας έχει καταστήσει σαφή την βούληση για αποτελεσματική αποτροπή των παράνομων αφίξεων και καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών. Με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και με ισχυρή πεποίθηση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας ως κυρίαρχο κράτος και μέλος του κοινού χώρου ασφάλειας, στα εξωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν" επισήμανε ο κ. Μηταράκης.
Κατέληξε λέγοντας πως σε όσους επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα και ότι θα πρέπει οι λαθροδιακινητές να αποφασίζουν ποιοι θα εισέλθουν στη χώρα μας, θέτοντας τις ζωές αυτών των ανθρώπων σε άμεσο κίνδυνο, όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά της απώλειας ανθρώπινων ζωών τα προηγούμενα χρόνια με αποκορύφωμα το 2015, η Ελλάδα απαντά ότι "δεν είμαστε απέναντι στους μετανάστες και ιδίως στους πρόσφυγες, είμαστε όμως σαφώς απέναντι στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και στη δράση τους".