Ο Μάκης Βορίδης βραβεύτηκε στη Ρώμη για τη δράση του Υπουργείου Εσωτερικών ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης βραβεύτηκε στη Ρώμη από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM), για τη «διαχρονική δράση του Υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».
Σε τελετή που διοργανώθηκε στην έδρα της ιταλικής γερουσίας, ο Υπουργός παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, Τζενάρο Μιλιόρε, και αναφέρθηκε στο πλέγμα δράσεων που υλοποιεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Όπως τόνισε, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει θέση σε καμία σύγχρονη κοινωνία, πόσο μάλλον στην ελληνική και δεν πρέπει να μένει για κανένα λόγο πίσω από κλειστές πόρτες» και είναι καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας «να υποστηρίξει τα θύματα της βίας. Δεν πρέπει να αφήνουμε την ενοχή, τη ντροπή, τον προβληματισμό, αλλά και το φόβο για περαιτέρω θυματοποίηση να αποσιωπούν τη φωνή των θυμάτων».
«Τα κράτη και οι κοινωνίες πρέπει να γίνουν η φωνή των θυμάτων, να αισθάνονται την ασφάλεια πως θα βρουν προστασία, υποστήριξη και αποτελεσματική διαχείριση της καταγγελίας τους» πρόσθεσε.
Έπειτα, συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο «συμμετέχει ενεργά στην εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλει η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων μέσω της υλοποίησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής».https://www.facebook.com/ypesgr/posts/2690381307930672
Αναφερόμενος λεπτομερέστερα στη δράση αυτή, τόνισε πως:
«Οι βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού περιλαμβάνουν την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων και κατ' επέκταση και της κοινωνίας γύρω από το ζήτημα της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί και οφείλει να είναι πιο ενεργός σε αυτή την προσπάθεια και εργαζόμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή».
Τέλος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας που εγκαθιδρύσαμε στη Δημόσια Διοίκηση καλείται να ανταπεξέλθει σε ανάλογες προκλήσεις μέσω της παροχής εξατομικευμένης συμβουλευτικής βοήθειας σε θέματα δεοντολογίας και ακεραιότητας που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως διακρίσεις, εκφοβισμός, ηθική παρενόχληση και σύγκρουση συμφερόντων».