Πολιτική

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα Μητσοτάκη για την ενέργεια-Πιάστηκε αδιάβαστος στη Σύνοδο και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα

Από την σύνοδο Κορυφής σε ερώτηση για την ενεργειακή κρίση ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, πράγμα που αφορά άλλες χώρες. 

Η Ελλάδα, είπε, δεν έχει πολλές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου! Ουδέν ψευδέστερον! 

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ υπογράμμισε και σε προχθεσινό άρθρο θα μπορούσαμε να είμαστε σοβαροί ενεργειακοί παίκτες, ιδίως σε αυτήν την κρίση, που δεν προλαβαίνει το κενό να καλυφθεί εύκολα από το μηδέν, στο χειμώνα που έχει μπροστά της η Ευρώπη και θα μπορούσαμε να έχουμε αξιοποιήσει τους φυσικούς ταμιευτήρες στο Πρίνο , να έχουμε αποθηκεύσει από τις αρχές καλοκαιριού που ήταν ακόμη φθηνό το φυσικό αέριο και να πουλάμε φυσικό αέριο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα επί της ουσίας υπερκαλύπτει τις ανάγκες της, το θέμα είναι πως η χώρα μας μπορεί να είναι στρατηγικός ενεργειακός κόμβος χωρίς να έχει δικές της ενεργειακές πηγές στην πραγματικότητα όχι στην φαντασία του πρωθυπουργού! 

https://www.youtube.com/watch?v=ajdstp1zQHA

Ειδικά για αυτό το θέμα σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση να παίξει ρόλο η χώρα μας ενεργειακού κόμβου, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι η ανταπόκριση των ομολόγων του ήταν θετική.... Να ΄χαμε να λέγαμε δηλαδή... Εμείς να μην κάνουμε όσα πρέπει και να περιμένουμε από την Ευρώπη να μας πάρει από το χεράκι! 

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χθες έγινε εκτενής συζήτηση για τις αυξήσεις του φυσικού αερίου, τονίζοντας πως πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο είναι βέβαιο ότι χρειάζεται πανευρωπαϊκή λύση. Άσχετα αν εμείς δεν κάναμε αυτά που έπρεπε και τώρα πετάει την μπάλα στην εξέδρα! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ήδη μία σειρά από παρεμβάσεις για να περιοριστούν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το ίδιο ισχύει για παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ επαναλαμβάνοντας όμως ότι χρειάζονται και πανευρωπαϊκές απαντήσεις.

"Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα να κάνει αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να καταλήξει σε προτάσεις για το πως θα διορθώσουμε τέτοιες απότομες αυξήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις", συνέχισε.

Επ' αυτού αναφέρθηκε στη δυνατότητα η ΕΕ να ενισχύσει την αποθήκευση του φυσικού αερίου ώστε να υπάρχει απόθεμα και στη δυνατότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο όπως και με τα εμβόλια και να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

Παράλληλα δήλωσε πως ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και έγινε μεγάλη συζήτηση για το φυσικό αέριο στην περιοχή. "Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες μας και για την τριμερή σύνοδο και για τον τρόπο με τον οποίο το φυσικό αέριο μπορεί να φτάνει είτε μέσω αγωγού, είτε μέσω υγροποίησης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, να επαναεριοποιείται και από εκεί να μπορεί να καλύψει εθνικές και ευρωπαϊκές ανάγκες", συμπλήρωσε.

Επιπλέον ανέφερε στη δυνατότητα και ηλεκτρικής σύνδεσης που θα μπορεί να μας δώσει φτηνή ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον ήλιο. "Ήταν μια χρήσιμη συζήτηση για να αναδείξουμε ότι αυτά που συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία για την ΕΕ συνολικά", υπογράμμισε σημειώνοντας πως ήταν κοινός τόπος ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι υπεύθυνη για τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Περίεργη εμμονή με αιολικά και ΑΠΕ

Συγκεκριμένα είπε ότι τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ πιο φτηνές πηγές από το λιγνίτη ή το φυσικό αέριο και όσο πιο γρήγορα ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ΑΠΕ, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα έχουμε για πιο φτηνή ενέργεια από ήλιο, άνεμο και νερό. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την ανάγκη προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ, για τις δυνατότητες αποθήκευσής του αλλά και για το αν τάχθηκε υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.

"Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια" απάντησε κατηγορηματικά τονίζοντας πως το θέμα δεν αφορά τη χώρα μας αλλά την υπόλοιπη Ευρώπη, άλλες χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή και είναι δικαίωμά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η επιλογή έχει προφανή μειονεκτήματα αλλά και ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς δίνει το δικαίωμα για σταθερή τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και παρότι δεν μας αφορά, έχει τη θέση της στο ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την πρόταση της Ελλάδας σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η ανταπόκριση ήταν αναμενόμενα θετική .

"Δεν αφορά μόνο την ενεργειακή αυτονομία της πατρίδας μας αλλά προσθέτει μία ποσότητα, όση έχει τη δυνατότητα να παράγει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διοχετευθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου και το ίδιο ισχύει και για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης", σημείωσε.

Είπε επίσης ότι αυτή η συζήτηση έχει μεγάλη σημασία γιατί αναδεικνύει την ενεργειακή σημασία της ανατολικής Μεσογείου και λόγω της ενεργειακής κρίσης υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

https://www.youtube.com/watch?v=dok-2wbtY6g

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ