Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην πορεία για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής καθώς ο Γ. Παπανδρέου θα έχει ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι τον περιμένουν χωρίς καμία διάθεση να αποσυρθούν – πλην του Β. Κεγκέρογλου που σχεδόν το προανήγγειλε. Ο Ανδρέας Λοβέρδος διεμήνυσε στον πρώην πρωθυπουργό ότι πρέπει να ανακοινώσει γρήγορα τι θα πράξει, ο Νίκος Ανδρουλάκης του είπε ότι η ανανέωση της παράταξης είναι κοινωνική και όχι μόνο πολιτική επιταγή.
Όλα συνηγορούν για ένα σκληρό μπρα ντε φερ στο εσωκομματικό πεδίο με άγνωστη κατάληξη. Δεν λείπουν οι προβλέψεις για χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, για διχασμούς, αποχωρήσεις, απειλές για δημιουργία νέων κομμάτων, αλλά και οι φημολογίες για στελέχη που αλλάζουν στρατόπεδο εν μία νυκτί, οι πιέσεις και οι παρασκηνιακές συμφωνίες.
Ένα χαρακτηριστικό αυτής της αναμέτρησης είναι ότι έχει αλλάξει πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα στρατόπεδα που γνωρίζαμε ως σήμερα: Γεννηματικοί, εκσυγχρονιστές, παπανδρεϊκοί, βενιζελικοί, σημιτικοί κλπ είναι όροι ξεπερασμένοι πλέον και οι μετακινήσεις ή οι τοποθετήσεις υπέρ κάποιου υποψηφίου είναι οριζόντιες, πέρα από τις συνήθεις διαχωριστικές γραμμές και προκύπτουν από εντελώς διαφορετικούς υπολογισμούς και κριτήρια.
Αλληλοσυγκρουόμενες είναι και οι εκτιμήσεις: Άλλοι πιστεύουν ότι η πανσπερμία υποψηφιοτήτων και η αναταραχή της τελευταίας περιόδου εκφυλίζουν την διαδικασία εσωκομματικών εκλογών σε παρωδία και άλλοι ότι αυτό ακριβώς αυξάνει το ενδιαφέρον και ενδεχομένως και την προσέλευση στις κάλπες, κάτι που είναι ζητούμενο για όλους.
Ανανέωση ή εμπειρία, κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά κατεύθυνση, σύνθεση απόψεων ή καθαρή γραμμή, συνεργασίες ή αυτόνομη πορεία, είναι μερικά από τα διλήμματα που θα τεθούν στον προεκλογικό αγώνα στον οποίο όλοι ομνύουν στην ανάγκη διεύρυνσης και αναδιοργάνωσης της παράταξης.
Εν αναμονή των δηλώσεων Παπανδρέου
Ο πρώην πρωθυπουργός πετάει σήμερα στις 13:30 για Κωνσταντινούπολη για την εκδήλωση του Ζουλφί Λιβανελί προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, απ’ όπου θα επιστρέψει την Τετάρτη το απόγευμα. Χωρίς να αποκλείει κανείς εξελίξεις και σήμερα το πρωί, πριν την αναχώρησή του, οι περισσότεροι το βλέπουν να γίνεται το απόγευμα της Τετάρτης καθώς την Πέμπτη στις 18:00 λήγει η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων και υπογραφών. Μέχρι τότε θα γίνονται άπειρες παρασκηνιακές ζυμώσεις και σενάρια.
Όπως όλα δείχνουν, ο Γ. Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας τις επαφές του (είδε τον γραμματέα, μίλησε με τους 6 υποψηφίους, συνομίλησε με σχεδόν όλους τους βουλευτές αλλά και στελέχη της παράταξης) θα ανακοινώσει – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Κατά 99% ο Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος» έλεγαν συνομιλητές του, αφήνοντας και 1% για το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του. «Παπανδρέου είναι αυτός» έλεγαν. «Μπήκε με θέρμη και όχι ελαφρά τη καρδία σε αυτή την προσπάθεια για την ανάταξη του χώρου» διαβεβαίωναν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από συνομιλητές του, ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει δώσει ακόμη εντολή (τουλάχιστον μέχρι χθες τα μεσάνυχτα) να ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών. Ωστόσο, ένας στενός πυρήνας υποστηρικτών του είχαν ξεκινήσει από χθες το μεσημέρι τα τηλεφωνήματα για να διαπιστώσουν ποιοι από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι πρόθυμα να συνυπογράψουν για την υποψηφιότητα Παπανδρέου.
Στόχος είναι η συγκέντρωση άνω του ορίου του 15% (45 μέλη) της ΚΕ με το παπανδρεϊκό μπλοκ να υπολογίζει ότι θα συγκεντρώσει τελικά αρκετούς περισσότερους. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στις προσωπικές επαφές που κάνει ο πρώην πρωθυπουργός με βουλευτές αλλά και συγκεκριμένα στελέχη του χώρου με στόχο τον προσεταιρισμό ή έστω τον εξευμενισμό τους από παλαιότερες πικρίες.
Στο παρασκήνιο, φημολογείται επίσης ότι ετοιμάζεται ένα κείμενο από στελέχη του κόμματος αλλά και ευρύτερα της παράταξης, με το οποίο θα ζητούν δημοσίως την κάθοδο Παπανδρέου.
Η ανάρτηση που έκανε ο Γ. Παπανδρέου χθες, 18 Οκτωβρίου, ανήμερα των 40 ετών από την επέτειο της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για πρώτη φορά, ερμηνεύτηκε από όλους ως προαναγγελία υποψηφιότητας καθώς χαρακτήριζε την ημέρα ως «αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού».
Το όχι Ανδρουλάκη στον Παπανδρέου και οι επόμενες κινήσεις του
Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είπε με έμμεσο τρόπο στον Νίκο Ανδρουλάκη με τον οποίο συνομίλησε χθες, ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος, ενώ του ζήτησε να είναι στο πλευρό του.
«Κατεβαίνω γιατί θέλω να μεγαλώσω την παράταξη», φέρεται να είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Πρόεδρε, υπάρχει κοινωνικό αίτημα για αλλαγή γενιάς στο ΚΙΝΑΛ και έτυχε να είμαι εγώ αυτός» ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Σύμφωνα με συνεργάτες του ευρωβουλευτή, «ο Νίκος Ανδρουλάκης συζήτησε σε καλό κλίμα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αναγνώρισε το ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της παράταξης. Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, ωστόσο, αφορά την επόμενη μέρα του Κινήματος. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».
Στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη αναθεωρούν τη στρατηγική τους, ενόψει της ανακοίνωσης Παπανδρέου και ετοιμάζονται για αντεπίθεση. Το πρόταγμα της ανανέωσης θα γίνει ακόμη πιο έντονο στην επιχειρηματολογία του, ενώ στις δημόσιες παρεμβάσεις του, κατά πληροφορίες, πρόκειται να απευθύνει ένα κάλεσμα συστράτευσης της νέας γενιάς του ΚΙΝΑΛ, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό ενδεχομένως και για άλλες υποψηφιότητες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να παίξει το χαρτί της διεθνούς εμπειρίας που απέκτησε ως ευρωβουλευτής, της ανανέωσης γενιάς αλλά και της οργανωτικής δύναμης που αναμφίβολα διαθέτει. Ωστόσο δεν προτίθεται να ακολουθήσει σε υψηλούς τόνους τους αντιπάλους, εκφράζοντας την «ήρεμη δύναμη»
Λοβέρδος: Αν δεν θέλει να κατέβει, να μας το πει γρήγορα
Ο έμπειρος Ανδρέας Λοβέρδος δεν είπε πολλά με τον Γιώργο Παπανδρέου. Μίλησαν μόνο για λίγα λεπτά, το Σάββατο το βράδυ και από τη συνομιλία τους κατέστη σαφές το χάσμα: Ο κ. Λοβέρδος του διεμήνυσε ότι θα είναι ο ίδιος υποψήφιος ό,τι και αν γίνει, ζήτησε τη διαβεβαίωση από τον Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα καθυστερήσει τις διαδικασίες εκλογής και όταν την έλαβε, κάπου εκεί έληξε η συζήτηση. Χθες, από τη Ζάκυνθο, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι «είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία λίγων λεπτών, είμαστε συνάδελφοι και για πολλά χρόνια συνεργάτες, αλλά, για το θέμα που συνομιλήσαμε, η συζήτηση εξαντλήθηκε γρήγορα».
Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, πρόσθεσε: «Δεν είπα τίποτα παραπάνω από όσα έχω ξαναπεί πρόσφατα στη Χαλκίδα: Αν θέλει να κατέβει, είναι ευπρόσδεκτος, αν δεν θέλει, να μας το πει γρήγορα, γιατί απασχολούμαστε χωρίς λόγο για ένα θέμα που δεν θα υπάρξει». Ο κ. Λοβέρδος αξιοποιεί στο έπακρο τους συμβολισμούς και το συναίσθημα, όπως έκανε με την στοχευμένη του κίνηση ανήμερα της επετείου από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981, να πάει στην έδρα των Παπανδρέου, το Καλέντζι Αχαΐας και να κάνει δήλωση μπροστά το άγαλμά του Ανδρέα.
Στο επιτελείο του πρώην υπουργού, είναι πεπεισμένοι ότι ο κ. Λοβέρδος με πρόταγμα την αλλαγή, την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και την διείσδυσή του σε παραδοσιακά αλλά και νεότερα στρώματα ψηφοφόρων θα επικρατήσει στη μάχη της 5ης Δεκεμβρίου και συνεχίζουν την προεκλογική τακτική και στρατηγική τους, ανεξαρτήτως της καθόδου ή μη του Γ. Παπανδρέου.
Αμετακίνητοι Καστανίδης, Γερουλάνος, Χρηστίδης
Αμετακίνητος δηλώνει επίσης ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επιμένει ότι θα πάει «μέχρι τέλους» την υποψηφιότητά του. Οι περισσότεροι εκ των υποστηρικτών του προέρχονται από το παπανδρεϊκό κομμάτι και είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς αν θα επιλέξουν να αλλάξουν στρατόπεδο και να ακολουθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό ή τον έμπειρο πρώην υπουργό, ο οποίος έχει σαφές κεντροαριστερό ιδεολογικό πρόσημο στην πολιτική του ανάλυση.
Το ίδιο αποφασισμένος εμφανίζεται και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, φέρεται να το διεμήνυσε και στον Γιώργο Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή. Η περίπτωση Γερουλάνο είναι η πιο ευαίσθητη για τον Γ. Παπανδρέου καθώς ήταν στενοί συνεργάτες, ο ίδιος τον είχε κάνει υπουργό, ωστόσο οι δρόμοι τους έκτοτε χώρισαν. Ο Π. Γερουλάνος δεν τον ακολούθησε στο ΚΙΔΗΣΟ ενώ έχει αποδείξει τον «απογαλακτισμό του» καθώς παρέμεινε ενεργός στα δημόσια πράγματα. Η αξιοσημείωτη επίδοση στην κούρσα για το δήμο Αθηναίων δεν πέρασε απαρατήρητη, ενώ πέτυχε να πάρει υψηλότερο ποσοστό από εκείνο του ΚΙΝΑΛ στην πρωτεύουσα. Απευθύνεται στο ακροατήριο των παπανδρεϊκών, αλλά όχι μόνο ενώ κατέχει εξαιρετικά την επικοινωνία.
Τέλος, δεν προτίθεται να αποχωρήσει ούτε ο Παύλος Χρηστίδης, όπως διαβεβαιώνει σε συνομιλητές του. Ποντάρει στην ανανέωση, ενώ κάνει λόγο για την ανάγκη restart της παράταξης, και διαμηνύει: «Είμαι παιδί της αλλαγής και αυτό είναι κάτι που εκφράζει χιλιάδες συμπολίτες μας. Είμαι εδώ, αυτόνομα, για να εκφράσω τη γενιά μου και τη διαγενεακή ενότητα της παράταξης. Με αυτή την πυξίδα και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως μπαίνω στη μάχη».