Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: “Μέτρα για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη”

Ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, που θα επιβαρύνουν τον δημότη, από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, ανακοίνωσε ο ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ”:

«Εντός της επόμενης εβδομάδας, ανακοινώνονται μέτρα για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη – Στόχος μας, η αύξηση του κόστους της ενέργειας να μην μετακυλισθεί στους πολίτες μέσα από τα δημοτικά τέλη». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια. Και οι πράξεις έχουν δύο χαρακτηριστικά, προκειμένου να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.

Η πρώτη παρέμβαση σχετίζεται με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τις ΔΕΥΑ, οι οποίες πράγματι επιβαρύνονται πάρα πολύ από την αύξηση στο κόστος ενέργειας. Το κόστος ενέργειας για τις ΔΕΥΑ θα συγκρατηθεί και στόχος μας είναι να μην μετακυλισθεί στους πολίτες μέσα από τα δημοτικά τέλη. Είμαστε σε επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν –έπειτα από σχετική σύσκεψη– εντός της επόμενης εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει μία οριζόντια παρέμβαση για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης –για όλη την Ελλάδα– η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Είναι δεδομένο, δηλαδή, ότι θα παίρνουμε, συνεχώς, όποια μέτρα χρειάζονται, προκειμένου να τιθασεύσουμε τις αυξήσεις –οι οποίες είναι εισαγόμενες– έτσι ώστε να μην «στραγγαλίσουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ανακοινώθηκαν, αρχικά, οριζόντια μέτρα για όλους τους καταναλωτές και, τώρα, ερχόμαστε να ανακουφίσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μην αυξηθούν από την «πίσω πόρτα» –αν μπορούμε να το πούμε έτσι– τα δημοτικά τέλη. Η μία παρέμβαση, λοιπόν, αφορά στο κόστος ενέργειας για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και η δεύτερη παρέμβαση σχετίζεται με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, που μπορεί να είναι –για παράδειγμα– μία  προσωρινή μείωση στον ΦΠΑ, ή στο τιμολόγιο που πληρώνουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης για τα δημοτικά τέλη. Όλα αυτά θα τα δούμε, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Γιατί προχωρούμε σε αυτές τις παρεμβάσεις; Ο λόγος είναι απλός. Μία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης πρέπει να πληρώνει ρεύμα στη ΔΕΗ. Εάν το ρεύμα αυξηθεί –στα επίπεδα που έχει ήδη αυξηθεί– καταλαβαίνετε, τότε, ότι έχει δύο επιλογές: είτε θα αυξήσει τα τιμολόγια –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημοτικά τέλη και τους δημότες– είτε δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις, με αποτέλεσμα να έχει η ίδια ζημίες και τα χρήματα θα πρέπει να τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Εμείς τι λέμε λοιπόν; Ότι θα πάρουμε ένα συνολικό πακέτο μέτρων –στο οποίο θα εμπλέκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος– προκειμένου να υπάρξει μία, συνολική, αντιμετώπιση για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, με τρόπο που θα στραγγαλίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.»  

 

«Είμαστε δίπλα στους πληγέντες – Άμεση η καταβολή των αποζημιώσεων»

«Είμαστε δίπλα και στους πολίτες –με τα επιδόματα κοινωνικής προστασίας και στεγαστικής συνδρομής– αλλά και στους Δήμους και τις Περιφέρειες για τα έργα αποκατάστασης. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι, μόνο την περίοδο πριν από τον Αύγουστο –πριν από τους σεισμούς, δηλαδή– είχαμε δώσει, μόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ως επιδόματα κοινωνικής προστασίας και περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ –σε Δήμους και Περιφέρειες– για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάσταση ζημιών δηλαδή από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές. Καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ έντονα τα φαινόμενα, τα οποία συνδέονται με την κλιματική κρίση και κάνουμε ό,τι μπορούμε –χάρη στην καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού– προκειμένου να είμαστε δίπλα και να στηρίζουμε όλους όσοι το χρειάζονται.

Όπως γνωρίζετε, έχουμε αλλάξει το σύστημα καταβολής αποζημιώσεων στα φυσικά πρόσωπα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κρατική αρωγή. Ως εκ τούτου, οι σεισμοπαθείς στην Κρήτη, έχουν αρχίσει να παίρνουν, ήδη, τα πρώτα χρήματα για τις αποζημιώσεις τους: από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Αντίστοιχα, οι πυρόπληκτοι είδαν, μέσα στον Αύγουστο, τις πρώτες καταβολές χρημάτων. Και το ίδιο θα κάνουμε όπου χρειάζεται. Επιπροσθέτως, δεν περιμένουμε –όπως συνέβαινε παλιότερα– τεχνικά δελτία από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Είμαστε, συνεχώς, σε επικοινωνία και με το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και με τον κ. Τριαντόπουλο, προκειμένου οι καταβολές των πρώτων ενισχύσεων προς τους πληγέντες Δήμους και Περιφέρειες να γίνονται γρήγορα, έτσι ώστε να ξεκινάει η υλοποίηση των έργων, προκειμένου –για παράδειγμα– να δοθεί ξανά, γρήγορα, στην κυκλοφορία ένας δρόμος, ή να διορθωθεί ένα πρόβλημα σε ένα αντλιοστάσιο και να μην μείνει χωρίς νερό μία περιοχή. Όλες αυτές οι διαδικασίες έχουν, πλέον, επιταχυνθεί. Δεν ακολουθούμε τις παλιές διαδικασίες, που ήταν –σε κάποιες περιπτώσεις– εξαιρετικά χρονοβόρες, εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε όλους τους πληγέντες.»  

 

«Να είμαστε προσεκτικοί, βραχυπρόθεσμα, με την Τουρκία – Η Ελληνογαλλική συμφωνία αλλάζει το επίπεδο αποτροπής για τη χώρα μας και ενισχύει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης»

«Δεν θέλουμε να ρίξουμε κάποιον στα «σχοινιά». Βασικό μας μέλημα είναι να μπορούμε να συνεννοηθούμε, έτσι ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή μας. Και όταν μιλάμε για την Ελλάδα και την Κύπρο –κράτη μέλη, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Ένωσης– είναι αυτονόητο ότι θέλουμε μία καλή συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία. Δεν θέλουμε να απομακρύνεται η Τουρκία από την Ευρώπη και από την Δύση. Εάν η Άγκυρα κατανοήσει ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της, τότε όλα θα πάνε πολύ καλύτερα. Θα ήθελα, όμως, να επιστήσω την προσοχή σε όλους ότι, βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. Και αυτό γιατί –όπως όλοι αντιλαμβάνονται– η πρόσφατη Ελληνογαλλική συμφωνία αλλάζει το επίπεδο αποτροπής για τη χώρα μας, ενισχύει στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, καθώς και τη «χειραφέτησή» της –ας μου επιτραπεί η έκφραση– στα θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Επομένως, μέχρι όλα αυτά να ξεδιπλωθούν, χρειάζεται βραχυπρόθεσμα να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε το ίδιο αποφασιστικό μήνυμα προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και όταν όλοι το αντιλαμβάνονται έτσι, θα γίνει κατανοητό ότι μόνο ειρηνικά μπορούν να συνυπάρξουν οι λαοί της περιοχής.»   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ