Στον ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «μία από τις αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική αυτής της περιόδου είναι ότι δεν απαντάμε επί της ουσίας των επιχειρημάτων της Τουρκίας».
«Γενικά η στάση μας απέναντι στην Τουρκία διαμορφώνει δύο ρεύματα με τα οποία δεν συμφωνώ και ούτε κατατάσσω τον εαυτό μου σε αυτά», συμπλήρωσε και εξήγησε: «Ένα το οποίο θέλει να φωνάζει όπως φωνάζουν οι Τούρκοι, κραυγές όξυνσης. Αυτήν τη δουλειά ξέρουν να την κάνουν οι Τούρκοι καλύτερα, αυτή είναι η ειδίκευσή τους, είναι χαζό να παρασύρεται κανείς σε αυτό. Και ένα άλλο που θέλει να υποταχθεί για να ξεμπερδεύει με τα προβλήματα. Αυτές οι δύο γραμμές εμφανίστηκαν και στις διερευνητικές».
Ο κ. Κοτζιάς συνέχισε λέγοντας: «Είμαι υπέρ να κάνουμε τις διερευνητικές με αποκλειστικό θέμα την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Όμως, αν αυτή η κουβέντα προχωρήσει πάνω από δύο - τρεις συναντήσεις θα πρέπει να βάλουμε ως όρο στην Τουρκία να συμφωνήσει με το Δίκαιο της Θαλάσσης. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για θάλασσες, ζώνες, να λέει η Τουρκία ότι είναι υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και να αποφεύγει να συναινέσει και να υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν η Τουρκία θέλει να πάει σε διαπραγμάτευση, οφείλει να συμφωνήσει».
«Αν η Τουρκία θελήσει να φτάσουμε μέχρι σε ένα συνυποσχετικό, θα πρέπει να ξέρει ότι οφείλει να κάνει άρση του cassus belli», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει ότι «αν τυχόν συμφωνήσουμε με την Τουρκία σε ένα συνυποσχετικό, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ήδη έτοιμα όλα τα προεδρικά διατάγματα».
«Αν πάμε σε μία διαπραγμάτευση και γίνει ένα blaim game, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε. Εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι η Τουρκία, σε μία διαπραγμάτευση, σε μία συζήτηση, σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, θα ζητάει να έχει δικαιώματα μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα. Γι' αυτό οι πολιτικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μελετούν καλά τα τεχνικά ζητήματα», κατέληξε.