Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Στριμωγμένος ο "σουλτάνος"- "Τρίζει" η καρέκλα του στο εσωτερικό

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν όρια στις εξουσίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις κόκκινες γραμμές της χώρα να μπαίνουν από τον ακροδεξιό κατώτερο εταίρο του συνασπισμού Ντέβλετ Μπαχέλι και τον διαβόητο φίλο του "αφεντικού του λαού" Αλατίν Τσακίτσι.

Ο Bozarslan μίλησε με τον Yavuz Baydar του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ahval σχετικά με τη σημασία του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων του Μπαχτσέλι (MHP), της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων και του αρχηγού της μαφίας Çakıcı, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με το κόμμα.

Ο Ερντογάν προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τον προεδρικό θώκο στην Τουρκία, είτε κάνοντας μεταρρυθμίσεις στην οικονομία,είτε απομακρύνοντας τον γαμπρό του από το Υπ.οικονομικών και ανακοινώνει δικαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμη και ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας αποδεικνύεται ότι θα συνεχίσει τις δράσεις του μόνο για όσο του επιτρέψει ο κυβερνητικός εταίρος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι κόκκινες γραμμές, ακόμη και για τον Ερντογάν, δεν μπορούν να ξεπεραστούν, δεν καθορίζονται από τους νόμους ή τα θεσμικά όργανα της Τουρκίας, αλλά από τον Μπατσέλι και τον Τσακίτσι, που βλέπουν τους εαυτό του ως «όχι ως υπεράνω του νόμου,αλλά θεωρούνται ως η προσωποποίηση του νόμου στο εσωτερικό της Τουρκίας »- από πολλούς χαρακτηρίζονται ως οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του κράτους.

Αυτό είναι ένα ιστορικό μοτίβο που αναδύεται ξανά και ξανά στο εσωτερικό της τουρκικής πολιτικής δομής ανά τους αιώνες.

Εμφανίστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία έπεσε και η Δημοκρατία της Τουρκίας ανέβηκε από τις στάχτες της, κατά την άνοδο της αριστερής πολιτικής στη δεκαετία του 1960, και το αποκορύφωμα του πολέμου εναντίον των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας τη δεκαετία του 1990.

Σήμερα, είμαστε μάρτυρες μιας «πολύ πιο βάναυσης επανάληψης» τέτοιων δομών και μοτίβων, με τη συμμετοχή ένστολων «συμμοριών» της Τουρκίας, που συχνά έχουν κρατικούς αξιωματούχους στο τιμόνι. 


Ο Ερντογάν, ενώ εξακολουθεί να είναι πρόεδρος,έχει σιωπήσει. Είναι ο Τσακίτσι που καθορίζει τη μοίρα της Τουρκίας. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ειδικά στη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επηρεάζεται επίσης από τέτοιες ριζοσπαστικές παραστρατιωτικές δεξιές ομάδες στο εσωτερικό. 


Αυτά τα σώματα έχουν διατηρήσει τον Ερντογάν στην εξουσία τα τελευταία χρόνια, καταστρέφοντας κουρδικές πόλεις όπως η Cizre και το Sur.

Ο λόγος που ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι πρόεδρος είναι ότι ο Μπατσέλι δεν θα μείωνε τον εαυτό του καταλαμβάνοντας τον προεδρικό θώκο. Η Προεδρία είναι απλώς ένα λειτούργημα, ενώ ο ηγέτης του MHP είναι ο απόλυτος άρχων στο τουρκικό παρασκήνιο. 


Ο ακροδεξός ηγέτης «έδειξε ότι η πολιτική στην Τουρκία δεν αφορά τη νομιμότητα», σύμφωνα με τον Μποζάρσλαν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Τουρκία διαμορφώνεται από την αιώνια παντοδυναμία του κρατισμού, του οποίου η ουσία και το περιεχόμενο διαμορφώνεται από τον Μπαχτσέλι.

Με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα σε απόλυτη επιφυλακή και έτοιμες να επέμβουν όπου και όταν απαιτηθεί, τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών του Ερντογάν λιγοστεύουν. Η ακραία ρητορική που ικανοποιεί το πολιτικό του «στασίδι» τον έχει οδηγήσει σε μια επικίνδυνη ατραπό, τον έχει απομονώσει διπλωματικά και τον έχει φέρει αντιμέτωπο με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ