Η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής πρότεινε αναστολή σχεδόν σε όλους τους καταδικασθέντες εκτός του Γιώργου Ρουπακιά.
Αμέσως μετά την πρόταση της εισαγγελέως το λόγο θα λάβουν εκ νέου οι συνήγοροι υπεράσπισης και στη συνέχεια οι δικαστές θα κληθούν να αποφασίσουν, εκτιμάται το αργότερο μέχρι την Τρίτη, για το αν και ποιοι από τους καταδικασθέντες από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, αλλά και από τα μέλη της που συμμετείχαν, σύμφωνα με το δικαστήριο, στην οργάνωση οργάνωση και πρωταγωνίστησαν σε εγκληματικές πράξεις θα οδηγηθούν τελικά στις φυλακές.
Οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιώργος Γερμενής στήριξαν, επίσης, με την παρουσία τους τα αιτήματα τους για αναστολή.
Αυτός που διαφοροποιήθηκε ήταν ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός ο οποίος, αφού αρχικά εμφανίστηκε στο δικαστήριο, κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης των δικαστών, η οποία απορρίφθηκε. Aμέσως μετά ταξίδεψε για τις Βρυξέλλες και στη συνέχεια έκανε γνωστό, μέσω του συνηγόρου του, ότι δεν διεκδικεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Η δήλωση του αυτή συνοδεύτηκε από την καταγγελία ότι το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά σε βάρος του με αποτέλεσμα να τον καταδικάσει «βάση εντολών» και προανήγγειλε προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
«Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο και δεν είναι ύποπτοι φυγής. Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο» επιχειρηματολόγησε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στην πρότασή της, συμπληρώνοντας ότι το ποινικό μητρώο των περισσότερων βουλευτών είναι καθαρό.
«Δεν είναι ύποπτοι φυγής, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη» είπε η εισαγγελέας.
Και συνέχισε: «Μάλιστα, τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών, εδώ τελευταία... Όλοι ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι ίσοι, ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι, αν αφεθούν ελεύθεροι, θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα... Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, Αλεξόπουλου και Μπούκουρα, που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις».
«Οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς η διαδικασία μέχρι το Εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους» είπε ακόμη.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Πλέον, μετά τη διακοπή της δίκης για μισή ώρα, τον λόγο θα λάβουν εκ νέου οι συνήγοροι υπεράσπισης, για να δευτερολογήσουν επί της εισαγγελικής πρότασης.
Αφού ολοκληρωθούν και οι δευτερολογίες των συνηγόρων, τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη θα ανακοινώσει ότι το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη προκειμένου να αποφασίσει για τις αναστολές. Εκτιμάται ότι το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του αυτή αύριο Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, για όσους κριθεί ότι δεν πρέπει να τους χορηγηθεί αναστολή μέχρι την έφεση και δεν είναι παρόντες στο ακροατήριο η διαδικασία που προβλέπεται είναι η εξής: Απόσπασμα της σχετικής απόφασης των τριών δικαστών θα σταλεί στο τμήμα εκτελέσεων και ακολούθως στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία και θα αναλάβει να αναζητήσει όσους θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, εκτός φυσικά και αν κάποιοι επιλέξουν να εμφανιστούν μόνοι τους στις αρμόδιες αρχές.