Στη Μυτιλήνη βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επισκεπτόμενος τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου στη Μυτιλήνη. Το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου εδρεύει σε εγκαταστάσεις όπου πληρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις που προβλέπονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου που ξεκίνησε συνεντεύξεις μέσω υπολογιστή (τηλε – συνεντεύξεις) εξασφαλίζοντας αφενός την απαιτούμενη ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους αιτούντες άσυλο εν μέσω της πανδημίας, αφετέρου την απρόσκοπτη υλοποίηση των εργασιών της Υπηρεσίας.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μηταράκης δήλωσε τα εξής: “Επισκέφθηκα σήμερα το Γραφείο Ασύλου στη Μυτιλήνη για να συγχαρώ τον επικεφαλής Μάριο Καλέα και όλους τους εργαζομένους για την εκπληκτική δουλειά που κάνουν στην επιτάχυνση των αποφάσεων ασύλου, επιτάχυνση η οποία και προστατεύει τα δικαιώματα των αιτούντων και κυρίως, οδηγεί στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών. Η επιτάχυνση κατά 82% των αποφάσεων ασύλου το 2020 (66.221 αποφάσεις έναντι 36.306 το 2019) και η αποσυμφόρηση των νησιών κατά 49% το 2020, δημιουργεί μια διαφορετική εικόνα στο μεταναστευτικό. Η δε ποιότητα των αποφάσεων ασύλου είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα καθώς οι αποφάσεις Α’ και Β’ βαθμού ταυτίζονται κατά ποσοστό άνω του 90%”.
Και ο κ. Μηταράκης κατέληξε: “Με θλίψη διαβάζω μερικές φορές κάποιες δηλώσεις συνδικαλιστών που προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, είτε οδηγούμενοι από ιδεοληψία είτε από στενά συντεχνιακά συμφέροντα”.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου επικρατούν οι παρακάτω συνθήκες εργασίας:
1. Οι χώροι διεξαγωγής των συνεντεύξεων στο κτήριο στη θέση Παγανη είναι μεγάλοι, φυσικά αεριζόμενοι, διαθέτουν τοποθετημένα plexi glasses και τηρείται η προϋπόθεση του 1,5 μέτρων απόστασης.
2. Στους χειριστές έχουν διανεμηθεί μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.
3. Μολονότι δεν είναι ευθύνη της Υπηρεσίας, υπάρχουν μάσκες για όλους τους αιτούντες που παρίστανται στις εγκαταστάσεις του Γραφείου.
4. Από το σύνολο των χειριστών, το 63% τηλε-εργάζεται και μόλις το 37% βρίσκεται στο χώρο εργασίας, απασχολούμενο σε βάρδιες των 13 υπαλλήλων ανά βάρδια (26 από τους 70)
5. Οι 30 εκ του συνόλου των συνεντεύξεων γίνονται με το σύστημα τηλε-συνεντευξεων για πρώτη φορά πανευρωπαϊκώς με την παρουσία του χειριστή σε χώρο επιλογής του. Διερμηνέας και αιτών είναι καθήμενοι σε ανεξάρτητες μεταξύ τους αίθουσες.
6. Το συνεργείο καθαρισμού καθαρίζει τους χώρους των συνεντεύξεων ανάμεσα στην αλλαγή των δύο βαρδιών αλλά και στο τέλος της βραδινής βάρδιας. Κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο γίνεται απολύμανση μέσω του συστήματος της νέφωσης.
7. Οι αιτούντες έρχονται τμηματικά στο κτήριο στη θέση Παγανή με δρομολόγια μισθωμένων λεωφορείων ώστε να μην συγχρωτίζονται στον χώρο αναμονής. Ο χώρος αναμονής είναι 350 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί μάξιμουμ 80 άτομα την ίδια στιγμή.
8. Η θερμομέτρηση των αιτούντων κατά την είσοδο τους στο χώρο είναι υποχρεωτική.
9. Το σύνολο των αιτούντων έχει υποβληθεί σε rapid tests για COVID-19 κατά την είσοδό του στη νέα δομή.
10. Από τις 8 Σεπτεμβρίου, που έχει ανασταλεί η εξυπηρέτηση του κοινού πλην των συνεντεύξεων, οι διοικητικοί υπάλληλοι που δεν τηλε-εργάζονται, απασχολούνται σε αυτόνομους μονοθέσιους χώρους δίχως να έρχονται σε επαφή με αιτούντες άσυλο.