Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της στην κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Αυτό που περιμένει, και η Ευρώπη, και η 'Αγκυρα, να ακούσει σήμερα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι ένα βροντερό «ναι» σε αυτή τη συμφωνία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το προαναγγελθέν "παρών" στη συμφωνία Αθηνών-Καΐρου, είπε ότι "δείχνει έλλειμμα βάθους στρατηγικής στην αντιπολίτευσή σας. Και είναι κακό να μεταφέρετε το εσωτερικό κομματικό σας δίλημμα μπροστά στα εθνικά ζητήματα" είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Αυτό το οποίο σήμερα θα έπρεπε να βγάλει και να εκπέμψει η ελληνική Βουλή, δεν θα έπρεπε να είναι μία εικόνα γκρίνιας και μεμψιμοιρίας. Αλλά θα 'πρεπε να ήταν, ότι εμείς στεκόμαστε σταθεροί απέναντι στους άξονες που υποστηρίζουμε για χρόνια και βέβαια υπηρετούν το εθνικό συμφέρον, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Εξήγησε δε, ότι εθνικό συμφέρον είναι "η Τουρκία να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο", ότι "θα πρέπει η μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο να γίνει με κανόνες δικαίου και όχι με κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής". Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον από δηλώσεις του κ. Τσίπρα που κατέκλυσαν τα τουρκικά μέσα, "ο οποίος έλεγε ότι δίνουμε επιχειρήματα στην Τουρκία μετά την κατάρτιση του μνημονίου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο".
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κατέληξε εκτιμώντας πως η στάση που επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση, "το 'παρών' στην κύρωση της συμφωνίας για τη μερική χάραξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι μία επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Εξωτερικών, νομίζω ότι είναι μία στάση, η οποία δείχνει έλλειμμα βάθους στρατηγικής στην αντιπολίτευσή σας. Και είναι κακό να μεταφέρετε το εσωτερικό κομματικό σας δίλημμα μπροστά στα εθνικά ζητήματα. Αυτό που περιμένει και η Ευρώπη και η 'Αγκυρα να ακούσει σήμερα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι ένα βροντερό 'ναι' σε αυτή τη σσυμφωνία. Ένα βροντερό 'ναι' στο διεθνές δίκαιο. Ένα βροντερό 'ναι' στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων".