Με ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σταθερά πάνω από 100, η εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας αλλάζει κάθε μέρα και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ποια μέτρα θα ληφθούν το επόμενο διάστημα και αν τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτέμβρη.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου στο #portraitsgr στο πλαίσιο του αφιερώματος στις γυναίκες ομιλήτριες του Delphi Forum και τόνισε, ότι πρόθεση του υπουργείου είναι «να αντλήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την Παιδεία μας από τη δυσκολότερη κρίση που διήνυσε η χώρα τα τελευταία χρόνια και να επενδύσουμε στην ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, τόσο σε ζητήματα εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και ουσιαστικού εκπαιδευτικού έργου. Επενδύουμε σε τεχνολογικό εξοπλισμό και πληροφοριακά συστήματα, καλλιεργούμε περαιτέρω τις ψηφιακές δεξιότητες, είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο».
Η Νίκη Κεραμέως μια από τις πολύ λίγες γυναίκες υπουργούς της κυβέρνησης, σημειώνει επίσης ότι δεν έχει αισθανθεί το φύλο ως εμπόδιο στην επαγγελματική της εξέλιξη, παρά τις αντικειμενικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δεδομένων των πολλαπλών ρόλων και των ποικίλων καθηκόντων στα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν σε κάθε έναν από αυτούς. Επισημαίνει όμως ότι μια γυναίκα πολιτικός χρειάζεται αφ’ ενός να καταρρίψει παρωχημένα στερεότυπα που εξακολουθούν σε κάποιο βαθμό να υφίστανται, αφ’ ετέρου να υπερκεράσει αντικειμενικές δυσκολίες, καταφέρνοντας να συνδυάσει τους πολλαπλούς της ρόλους: μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας, πολιτικός.
Η κρίση της πανδημίας έφερε αλλαγές στην καθημερινότητα και την οικονομία. Πιστεύετε ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν και ποια είναι η σημαντικότερη γνώση που αποκτήσατε από αυτή τη συγκυρία;
Η κρίση της πανδημίας είχε δραματικές συνέπειες στον τομέα της υγείας παγκοσμίως και επέφερε και ευρύτερες σημαντικές αλλαγές. Καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε σε μία νέα καθημερινότητα και να μετατρέψουμε, κατά το δυνατόν και ο κάθε ένας και η κάθε μία μας βάσει της θέσης και των δυνατοτήτων του, την κρίση σε μία νέα αφετηρία. Αισιοδοξώ, καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε η χώρα και η οικονομία μας να ανακάμψουν σε ένα περιβάλλον που θα εμπνέει και θα αξιοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, καταρτίζοντας ένα συνεκτικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο, βασισμένο στις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Από τα σημαντικότερα στοιχεία που αποκομίσαμε μέσα από την κρίση αυτή ήταν η διαπίστωση, σε πραγματικές συνθήκες και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, των δυνατών μας σημείων, αλλά και των αδυναμιών μας. Το θετικό κεκτημένο της διευρυμένης εφαρμογής από την εκπαιδευτική κοινότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δημιούργησε παράλληλα μία σημαντική παρακαταθήκη που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.
Πρόθεσή μας, να αντλήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την Παιδεία μας από τη δυσκολότερη κρίση που διήνυσε η χώρα τα τελευταία χρόνια και να επενδύσουμε στην ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, τόσο σε ζητήματα εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και ουσιαστικού εκπαιδευτικού έργου. Επενδύουμε σε τεχνολογικό εξοπλισμό και πληροφοριακά συστήματα, καλλιεργούμε περαιτέρω τις ψηφιακές δεξιότητες, είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.
Οι χώροι της οικονομίας και της πολιτικής ήταν παραδοσιακά ανδροκρατούμενοι. Αισθανθήκατε στην επαγγελματική σας πορεία ότι το φύλο σας δημιούργησε εμπόδια ή καθυστέρησε την ανέλιξή σας;
Πράγματι, πολιτική και επιχειρηματικότητα ανδροκρατούνται, παρ’ ότι προφανώς δεν αμφισβητείται ούτε η επιστημονική κατάρτιση των γυναικών ούτε η επαγγελματική τους αρτιότητα, αλλά ούτε και οι ηγετικές τους ικανότητες. Προσωπικά, δεν έχω αισθανθεί το φύλο ως εμπόδιο στην επαγγελματική μου εξέλιξη, παρά τις αντικειμενικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως γυναίκες δεδομένων των πολλαπλών μας ρόλων και των ποικίλων καθηκόντων στα οποία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε έναν από αυτούς. Οι γυναίκες μπορούμε να πετύχουμε πολλά, με βασική προϋπόθεση το υγιές πλαίσιο μιας αρμονικής συμβίωσης στον δημόσιο βίο, στην κοινωνία, μέσα στο σπίτι, μέσα στον στενό πυρήνα της οικογένειας, κοντά στους γονείς, τους συζύγους και τα παιδιά μας.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αλλαγή στη στάση των μεγάλων επιχειρήσεων απέναντι στις γυναίκες; Τις επιλέγουν ευκολότερα σε ανώτερες θέσεις σε σχέση με το παρελθόν; Τι συμβαίνει στον κλάδο σας;
Έρευνες δείχνουν ότι πράγματι ενισχύεται η γυναικεία διείσδυση στις ανώτερες βαθμίδες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες μπορούν να συμβάλουν εξίσου στην ανάπτυξη μίας επιχείρησης, με τις υψηλές επιδόσεις και τα επιτεύγματά τους, με επιμονή και εργατικότητα, ενώ η πολυπραγμοσύνη που τις διακρίνει είναι παράγοντας δημιουργικότητας και στοχοπροσήλωσης. Συνιστούν, επομένως, ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήνουμε αναξιοποίητο. Ειδικότερα στην πολιτική, αν και οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται, με 65 μόλις γυναίκες από τους 300 Βουλευτές, με αισιοδοξία διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την πολιτική, και μάλιστα καταλαμβάνοντας κομβικές θέσεις. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε για πρώτη φορά γυναίκα στο Ύπατο Αξίωμα της χώρας, την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επιπλέον, εθνικές πολιτικές για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της συμμετοχής στα κοινά, μέσα από δημόσια και ιδιωτικά προγράμματα κατάρτισης, υποστηρικτικές δομές για την οικογένεια, καθώς και οι στοχευμένες δράσεις που θα αφορούν και σε γυναίκες, μπορούν να συμβάλουν δραστικά στην ενθάρρυνση του επιχειρείν και της διεκδίκησης θέσεων ευθύνης στην πολιτική, ανεξαρτήτως φύλου.
Υπάρχουν ακόμη στερεότυπα στον κλάδο σας, σχετικά με το τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και πώς ξεπερνιούνται;
Τα στερεότυπα με βάση το φύλο συνεχίζουν σε κάποιο βαθμό να υφίστανται, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν έτει 2020, με αποτέλεσμα μια γυναίκα πολιτικός να έχει να αποδείξει περισσότερα. Αμφότεροι, βέβαια, οφείλουν πρωτίστως να αποδεικνύουν ότι εκπροσωπούν επάξια τους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους. Η γυναίκα πολιτικός χρειάζεται αφ’ ενός να καταρρίψει παρωχημένα στερεότυπα που εξακολουθούν σε κάποιο βαθμό να υφίστανται, αφ’ ετέρου να υπερκεράσει αντικειμενικές δυσκολίες, καταφέρνοντας να συνδυάσει τους πολλαπλούς της ρόλους: μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας, πολιτικός.