Μύδρους εξαπέλυσε από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς: για το μεταναστευτικό, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για το ενδεχόμενο συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας στη δημοσιότητα ένα ενδεικτικό των διαφωνιών που διχάζουν τις υψηλές τάξεις του κόμματος.
Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζει τα δεινά που φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο επιμένει πως "πρέπει να τη σεβαστούμε", ο Αντώνης Σαμαράς ζητάει άμεση αποδέσμευση από την συνθήκη "αναγνώρισης του αλυτρωτισμού", επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως στο εσωτερικό της ΝΔ τα πράγματα δεν είναι "ρόδινα".
Αναφορές που θα συζητηθούν έκανε ο Αντώνης Σαμαράς για το μεταναστευτικό και τη συμφωνία των Πρεσπών από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ. Εμφανίστηκε παράλληλα ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο συναίνεσης για οποιοδήποτε ζήτημα με την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι φεύγοντας από την κυβέρνηση άφησε πίσω του ναρκοθετημένη γη στη ΝΔ, αλλά, παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε πολύ καλά, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επανειλημμένα ότι δεν μιλά για μεταναστευτικό, αλλά για «λαθρομεταναστευτικό» και πρόσθεσε ότι «έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε από την πρώτη στιγμή ότι όσοι είναι εγκλωβισμένοι στα κέντρα είναι λαθρομετανάστες που μπαίνουν παράνομα και πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από τους πρόσφυγες, στους οποίους οφείλουμε φιλοξενία και προστασία». Επέκρινε δε την «ευρωγραφειοκρατία», όπως είπε, την οποία κάλεσε «να μην μας κάνει υποδείξεις».
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «η Ελλάδα υφίσταται πλέον έναν άτυπο λαθροεποικισμό» και γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, δεν είναι ρατσιστές και ξενόφοβοι στις τοπικές κοινωνίες. Μίλησε, επίσης, για «κονδυλοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλούν αυτές τις απόψεις ως ακροδεξιές» και παραλλήλισε τις απόψεις της κυβέρνησης στο ζήτημα με αυτές που εκφράζει ο Εμανουέλ Μακρόν. «Είναι ακροδεξιός ο Μακρόν;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η κοινωνία βράζει».
Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά ως «επιζήμια και απαράδεκτη», ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η Ελλάδα έδωσε τα πάντα, ενώ η γειτονική χώρα υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάποιες παραχωρήσεις στο μέλλον, εάν κι εφόσον προχωρήσει η ένταξή τους στην ΕΕ. Μίλησε δε για «πολιτική αποσταθεροποίησης», ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δέχθηκε ένα ψέμα στις Πρέσπες και αναγνώρισε έναν αλυτρωτισμό που δημιουργεί προβλήματα».
Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε δε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευτεί με όποιο τρόπο από τη συμφωνία, επισημαίνοντας με προσωπικό τόνο ότι «όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία εάν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που ξέρεις ότι έχει μεγάλη αξία». Ξεκαθάρισε πάντως ότι κατανοεί τη θέση Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί η χώρα να αποδεσμευτεί από τις Πρέσπες άμεσα, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι «η συμφωνία δεν περπατάει κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε».
Σχολιάζοντας δε τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι συνιστά ευθεία απειλή και άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολουθείται στο διπλωματικό πεδίο, τονίζοντας ότι «δεν αρκεί η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από μόνη της».
Κλείνοντας δε ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «χρειάζονται μεν ευρύτερες συμμαχίες και συναίνεση, αλλά όχι συναίνεση με τους υποστηρικτές του μπάχαλου και όσους στηρίζουν τα τάγματα εφόδου – είτε της Χρυσής Αυγής είτε της ακροαριστερής τρομοκρατίας – όχι με όσους ανοίγουν τα σύνορα σε λαθρομετανάστες και σε όσους κατασκεύασαν σκευωρίες», φωτογραφίζοντας με ευκρίνεια τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατέληξε με νόημα: «Όσο λαϊκισμός είναι τα απίστευτα ψέματα του Τσίπρα, άλλο τόσο λαϊκιστές θα είχαμε γίνει κι εμείς αν ξαφνικά δίναμε συγχωροχάρτι και κάναμε συναίνεση με τέτοιες ακρότητες».