Πολιτική

Ν.Κοτζιάς: Η επιστολή στον Τσίπρα και ο ανόητος Τζανακόπουλος

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, παραχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «σωστή» και «κληροδότημα» τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναλύοντας τις πτυχές της για το erga omnes. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, στην παραίτησή του, στον ΣΥΡΙΖΑ, στον Αλέξη Τσίπρα, στη Συρία, στο Κυπριακό αλλά και στις επαφές με τη Ρωσία το 2015.

Στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ανέλυσε τους λόγους της απόφασής του και σχολίασε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να συσχετίσει την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά με την αντοχή του.

Για την επιστολή παραίτησης στον Αλέξη Τσίπρα που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Κοτζιάς τοποθετήθηκε:

«Δεν θα είχα πει ποτέ ότι έχω μια επιστολή αν ο κ. Τζανακόπουλος δεν έκανε την ανόητη δήλωση εκείνη την ημέρα ‘όποιος θέλει κατεβαίνει από το τρένο έστω και αν δεν έχει πολιτικούς λόγους’ και ότι ‘η παραίτηση Κοτζιά δεν έχει σχέση με τη πολιτική’. Εγώ του απάντησα: Διάβασε πρώτα τη παραίτησή μου και μετά να βγάζεις συμπεράσματα. Πρέπει οι νεαροί μας σύντροφοι να είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο επιπόλαιοι». Πρόσθεσε ότι δεν είχε γράψει μόνο μία επιστολή στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά στην επιστολή παραίτησης έχει πιο πολλούς λόγους επειδή πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

Η 9σέλιδη επιστολή παραίτησης

Για το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής του, ο κ. Κοτζιάς απέρριψε δημοσίευμα που έλεγε ότι δέχτηκε απειλή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του, και η απόφαση (της απέλασής του) ήταν του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο δημόσιο υπάλληλο.

«Για να διαβάσει κανείς καλά την παραίτησή μου, θα πρέπει να καταλάβει ότι ο λόγος δεν ήταν ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, και το τί έλεγε και τί κατηγορούσε. Ο κ. Καμμένος είχε γυρίσει τότε από τις ΗΠΑ όπου είχε πει διάφορα (plan B κτλ), και το θέμα ήρθε στο υπουργικό συμβούλιο. Είχα επιστρέψει από Λουξεμβούργο ήμουν και άυπνος, δεν είχα ενημέρωση για τα θέματα συζήτησης. Μου είπαν μόνο ο προϋπολογισμός. Αγνοούσα και τη συνάντηση που Τσίπρα-Καμμένου που είχε γίνει νωρίτερα στη Λέσχη Αξιωματικών».

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Άμυνας, έκαναν μια κοινή ανακοίνωση που βγήκε ως non paper, στην οποία έλεγαν ότι αναβλήθηκε η συζήτηση για τη συμφωνία (των Πρεσπών), για τον Μάρτιο, όχι για να έρθει στη Βουλή.  «Πήρα τηλέφωνο τον πρωθυπουργό μέσα από το αεροπλάνο, και του είπε, εγώ κανονικά δεν πρέπει να πάω Νέα Υόρκη διότι ο Ζάεφ έκανε όλες τις προσπάθειες που έκανε την άλλη Κυριακή έχει δημοψήφισμα και εμείς λέμε ότι δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία, σε ένα διαδικαστικό ζήτημα που είναι πολύ πιο εύκολο και όπως είχα εξηγήσει σε συνεντεύξεις μου, στα τέλη του 2017 υπήρχε πλειοψηφία για τις Πρέσπες και τη κυβέρνηση και αποδείχτηκε αυτό».

Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε πως «όταν έγινε η συζήτηση στη Βουλή όπου 4 ώρες εξύβριζε ο Πάνος Καμμένος, μετά από επιλογή του κ. Κατρούγκαλου, δεν ήταν μέρος της πλειοψηφίας ο πρώην υπουργός Άμυνας ώστε να αναγκαζόταν ο κ. Κατρούγκαλος σε μια επερώτηση δέκα λεπτών, να συζητάει επί 3,5 ώρες και στο τέλος ο κ. Κατρούγκαλος να στέλνει την υπόθεση με βάση τις υποδείξεις του κ. Καμμένου στην εισαγγελία, όπως και έπραξε και καλά έκανε, η Εισαγγελία δεν πρόκειται να βρει κάτι μεμπτό για εμένα».

«Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι υπήρχε στη Βουλή το θέμα της άρσης ασυλίας αυτού του κυρίου, γιατί του έχω κάνει δύο μηνύσεις και δεν το έφερε η τότε κυβέρνηση στη Βουλή όπως έφερε άλλες διαδικασίες άρσης ασυλίας που είχαν προκύψει μετά από τις δικές μου μηνύσεις. Αυτό υποδεικνύει ότι έχω δίκιο στην επιχειρηματολογία μου».

«Θα ακούσετε ονόματα μόλις δικαιωθώ»

Συνεχίζοντας, σχετικά με τη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, πρόσθεσε ότι το πρόβλημά του δεν είναι με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει με ονόματα όταν -όπως είπε- δικαιωθεί και όσοι ενεπλάκησαν, θα αναγκαστούν να του ζητήσουν συγγνώμη.

Όπως είπε, ελπίζει να τελειώσει σύντομα η ιστορία των μηνυτήριων αναφορών και στο τέλος θα ζητήσει να του ζητήσουν συγγνώμη όσοι στήριξαν τον κ. Καμμένο διότι όπως είπε «ο κ. Καμμένος δεν είναι άνθρωπος να του ζητάει κανείς συγνώμη».

Τόνισε ότι δεν είχε επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα μετά τις εκλογές.

Για την αίσθηση που είχε, ότι άτομα και μέσα από το Μαξίμου στήριξαν τον Πάνο Καμμένο εναντίον του, και αν αναφέρεται σε αυτό στην περιβόητη επιστολή παραίτησης του προς τον τέως πρωθυπουργό, ο κ. Κοτζιάς είπε «το λιγότερο είναι αυτά». «Η επιστολή παραίτησης έχει πολιτικές σκέψεις και οραματικά στοιχεία. Νομίζω ότι η Αριστερά δεν πρέπει να φθίνει μέσα από σκανδαλολογίες της καθημερινότητας. Στενοχωριέμαι που η Ελλάδα δεν συζητά ποια είναι η θέση της στο διεθνές στερέωμα του 21ου αιώνα».

Για το αν έχει ακόμη μέσα του την αίσθηση της πικρίας, ότι εκείνη τη κρίσιμη στιγμή τον Οκτώβριο του 2018, μόλις υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας είχε να διαλέξει ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας, και διάλεξε τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Όχι, εκείνη τη στιγμή έπρεπε να εκλαϊκεύσουμε γιατί είναι επιτυχία η συμφωνία των Πρεσπών γιατί οφελεί τη χώρα, και επιλέξαμε να μη το κάνουμε αυτό για να μη στεναχωριέται κάποιος άλλος και αυτό κοστίζει μέχρι σήμερα».

Σημείωσε πως «δεν είναι σωστό η Ελλάδα επισήμως να λέει τις ερμηνείες που θέλουν οι πιο εχθρικοί κύκλοι στα Σκόπια να πουν για τη συμφωνία που απορρίπτουν. Έχουμε ένα δίδαγμα. Βγήκαν από το Βουκουρέστι ο Καραμανλής με τη Μπακογιάννη το 2008, είπαν ότι έβαλαν βέτο ενώ δεν έβαλαν. Το είπε δύο φορές ο κ. Καραμανλής και 9 φορές η κ. Μπακογιάννη, μας στείλανε στο Δικαστήριο και το 2011 χάσαμε το Δικαστήριο που δυσκολεύει πια όλες τις σχέσεις μας με αυτή τη χώρα, η οποία στηρίζεται πάνω σε μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Υπάρχουν δύο δηλώσεις που με στενοχωρούν από υπουργούς της ΝΔ και θα χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους. Η πρώτη είναι του υπ. Εθνικής Άμυνας ο οποίος λέει: «ε και τι έγινε; Οι Τούρκοι και οι Γάλλοι είναι στο Οικόπεδο 7 (της Κύπρου) για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Δεν είναι έτσι. Οι Γάλλοι είναι εκεί με συμφωνία με τη Κυπριακή Δημοκρατία και κάνουν εξόρυξη και η φρεγάτα τους είναι σε συμφωνία που είχαμε κάνει από παλιά για να προασπιστεί την εξόρυξη ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να κάνουν καινούργια κατοχή ως η σύνηθες κατοχική δύναμη στη περιοχή. Δεν μπορεί να λες ότι και οι δύο είναι για τα συμφέροντά τους» καθώς ο ένας είναι σύμμαχος (Γαλλία) και έρχεται προσκαλεσμένος ενώ ο άλλος είναι κατοχικός (Τουρκία) και δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Κατηγόρησε τον κ. Δένδια για μια συνέντευξη που έδωσε στη κρατική τηλεόραση για σοβαρά ζητήματα, ο οποίος είπε γελώντας ότι «οι Τούρκοι -σαν να είναι οι βλάκες- πήγαν στο Οικόπεδο 7 -δηλαδή παραβίασαν τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου- στην άκρη που είναι οι λάσπες, ενώ το αέριο βρίσκεται εκεί που γίνεται η εξόρυξη από τους Δυτικούς». «Και λέω εγώ τώρα, εάν οι Τούρκοι (μιλάω υποθετικά) μπαίνανε στη νότια Εύβοια  στη Κάρυστο θα γελάσουμε επειδή δεν πήγαν στο Βασιλικό που είναι τα μεταλλεία; Είναι δυνατόν Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να μιλάει με αυτό το τρόπο; Έρχεται μετά από δύο μέρες ο υπουργός Άμυνας και λέει ότι «είναι αμφίσημη η θέση του βάθους του οικοπέδου 7». Πρέπει να είναι πιο προσεχτική και μελετημένη η κυβέρνηση και αυτά που λένε καταγράφονται από την απέναντι πλευρά (Τουρκία)», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Ούτε ένας δεν σηκώθηκε να με υπερασπιστεί»

Για τις δηλώσεις Τσίπρα ότι ο Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας και ότι έπρεπε να αντέξει και να παραμείνει, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είναι κακή συνήθεια στην ελληνική πολιτική σκηνή, αυτός ο οποίος θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανήκει σε μια κυβέρνηση και υποβάλει τη παραίτησή του, να είναι και κατηγορούμενος. Είναι καταπληκτικό. Όλοι στη χώρα λένε εδώ και δεκαετίες ότι δεν θα πρέπει να γίνεται εξωτερική πολιτική κοιτώντας μέσα, και μόλις εμείς κάναμε (με τον Τσίπρα) εξωτερική πολιτική κοιτώντας τα διεθνή συμφέροντα της Ελλάδας, βρεθήκαμε κατηγορούμενοι. Να λέει ο κόσμος «μα ένας να παραιτηθεί από φιλότιμο αν έχει γνώμη». Παραιτείται ένας, και όλοι τον βρίζουν επειδή χαλάει τη πιάτσα. Αυτά περί ευθιξίας. Ασφαλώς οι άνθρωποι έχουν ευθιξία αλλά δεν ήταν απέναντι στις κατηγορίες του Καμμένου όπως προσπάθησαν τότε να επιδείξουν, αλλά απέναντι στη στάση που κράτησαν όλοι στο υπουργικό συμβούλιο. Ούτε ένας δεν σηκώθηκε να με υπερασπιστεί».

Για τα περί αντοχής, που είχε πει στη συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «είναι βαριά κουβέντα για έναν άνθρωπο που έχει περάσει δικαστήρια επί Χούντας». Το «δεν αντέχει» το δικό μου -συνέχισε ο κ. Κοτζιάς- ήταν ότι δεν μπορούσα να είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης όταν όλοι πήραν μια άλλη πολιτική γραμμή που να λέει ότι ‘εμείς θα διαλύσουμε τη ΦΥΡΟΜ, σε 20 λεπτά θα μπούμε μέσα’, να φτιάχνει αυτή την εθνοφρουρά που συνεχίζει να τη κάνει η ΝΔ και η οποία δεν παίζει καλό ρόλο και άλλα πολλά».

«Πρέπει να σέβεται κανείς το κουράγιο της παραίτησης, ειδικά όταν έχει να αντιμετωπίσει συκοφαντίες. Εγώ τον κ. Τσίπρα τον παρακάλεσα να ακούσει με προσοχή τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, τα οποία τα καταστρέψανε όπως μου είπε ο γενικός γραμματέας. Το ψάχνω νομικά αν είχαν το δικαίωμα αυτό», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Σφοδρή σύγκρουση με τον πρώην υπουργό Άμυνας

Ο κ. Κοτζιάς τοποθετήθηκε ξανά για τον Πάνο Καμμένο και τα στοιχεία που ο πρώην υπουργός Άμυνας είχε καταθέσει στη Βουλή για την περίπλοκη ιστορία με τον διαγωνισμό του 2015 για τις βίζες, την οποία ο κ. Καμμένος είχε χαρακτηρίσει «στημένη».

Να σημειώσουμε ότι ο Πάνος Καμμένος είχε καταγγείλει τον Νίκο Κοτζιά για στημένο διαγωνισμό, προκειμένου να λάβει συγκεκριμένη εταιρεία την έκδοση βίζας από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Πάνος Καμμένος είχε πει ότι έγινε προσπάθεια με εντολή του Νίκου Κοτζιά να καταστραφούν, αλλά ανακτήθηκαν από τα κομπιούτερ.

Ο Νίκος Κοτζιάς, απάντησε στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα: «Η εταιρεία που είχε τις βίζες, είχανε δοθεί χωρίς διαγωνισμό. Η διαδικασία της προετοιμασίας του διαγωνισμού είχε γίνει από τον κ. Βενιζέλο και εγώ επειδή υπήρχανε δύο διαφορετικές γνώμες στο υπουργείο πάνω στο διαγωνισμό, έστειλα επτά φορές στο ΣτΕ τον διαγωνισμό. Πάνω στο χαρτί υπάρχει σημείωσή μου προς τους υπηρεσιακούς, κάνουμε ότι αποφασίσουν τα δικαστήρια. Ότι αποφασιστεί τα υλοποιούμε 100%. Υπάρχουν λοιπόν 8 αποφάσεις, επτά σημεία δικαστηρίων, οι οποίες καθοδήγησαν την υλοποίηση. Αυτά που έλεγε εκείνη τη μέρα (ο Καμμένος), ήταν ένα τηλεγράφημα που έφερε στη Βουλή το οποίο η εταιρεία η ίδια λέει ότι είναι πλαστό, που λέει ένας διπλωμάτης της επιτροπής, ότι ‘δυστυχώς αύριο δεν μπορώ να συνεχίσω τη δουλειά με τις βίζες γιατί ο Ν.Κ (Νίκος Κοτζιάς), μας έβαλε να κάνουμε μια συνάντηση με τον Κινέζο υπουργό’». Ο κ. Κοτζιάς συνέχισε γελώντας: «Δηλαδή είχε έρθει ο Κινέζος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και είχα δώσει εγώ εντολή ότι πρέπει ‘αυτός, αυτός και αυτός’ να συναντήσουν τον Κινέζο υπουργό. Και βγήκε ο άλλος ο απίθανος τύπος, και έλεγε ότι αυτός είναι συντονισμός κομπίνας. Γιατί είχε αυτό το τηλεγράφημα».

«Ο Καμμένος είχε μιλήσει για πραξικόπημα»

Για τις δηλώσει που είχε κάνει ο κ. Κοτζιάς, ότι ο Πάνος Καμμένος έλεγε έξω ότι αν υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε: «Αυτό έχει καταγραφεί σε επίσημο κείμενο επίσημο του ΝΑΤΟ ότι είχε πει (ο Καμμένος) πως είναι πιθανό Έλληνες αξιωματικοί να προχωρήσουν σε πραξικόπημα. Και υπάρχει υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο που υπερασπίστηκε τον Καμμένο και για αυτό το θέμα».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν εκείνη που εφάρμοσε την πολιτική της μετά τον Αύγουστο του 2019. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο ήταν στο πλαίσιο σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας». Για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Κοτζιάς είπε: «Έκανα το πατριωτικό μου καθήκον, το ίδιο και η κυβέρνηση. Βρήκα μια χώρα μες τον βούρκο. Η πρώτη δουλειά που συνάντησα μπροστά μου ήταν ότι υπήρχε απόφαση ομοφωνίας στο επίπεδο της Ε.Ε. χωρίς να έχουμε ερωτηθεί. Μπόρεσα και φτιάξαμε στο υπουργείο 18 νέες διεθνείς και περιφερειακές διοργανώσεις. Πρωτοβουλίες που λειτουργήσανε τέσσερις χρονιές».

Για το αν ήταν σωστή η διαπραγματευτική γραμμή του 2015 με υπουργό Οικονομίας τον Γιάνη Βαρουφάκη και αν έπρεπε να αφήσουν την κυβέρνηση Σαμαρά να τελειώσει την αξιολόγηση και οι εκλογές να γίνουν αργότερα καθώς είχε μείνει μία αξιολόγηση, ο Νίκος Κοτζιάς είπε χαμογελώντας: «Δηλαδή να τελειώσει τη χώρα;». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε πως η Ελλάδα χρειαζόταν τότε μια κυβέρνηση σωτηρίας. Πίστευα ότι χρειάζονται σύμμαχοι πέρα από την Αριστερά. Δεν είχα αντιρρήσεις για δυνάμεις λαϊκής δεξιάς». Σημείωσε ότι πίστευε πως αυτή η κυβέρνηση ήταν σωτηρίας και όχι της αριστεράς και αυτό προκάλεσε μια σύγχυση.

«Η Βόρεια Μακεδονία θα υποστεί κυρώσεις αν παραβιάσει τη συμφωνία»

Ο Νίκος Κοτζιάς κατέστησε σαφές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπεγράφη με τη Βόρεια Μακεδονία, ισχύει ήδη και διάβασε άρθρα της εξηγώντας το erga omnes. Άφησε αιχμές για τον νυν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση λέει ονομασίες ως προς το erga omnes, αφού αυτό εφαρμόζεται ήδη». «Σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία παύσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η γειτονική χώρα θα αποχωρήσει από τους διεθνείς οργανισμούς, θα δικαστεί και θα τιμωρηθεί», σημείωσε.
Επισήμανε τον κίνδυνο ανάφλεξης των Δυτικών Βαλκανίων, σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου.

«Ονειρεμένη εικόνα τα ελληνικά F-16 πάνω από τα Σκόπια»

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ως «ονειρεμένη εικόνα» την πτήση ελληνικών F-16, την ημέρα που «οι Τούρκοι έμπαιναν στο οικόπεδο 7 (σ.σ. της Κυπριακής Δημοκρατίας)». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Τι καλά κάναμε!». Έτσι, απομακρύνθηκε -όπως είπε- «η τουρκική δαγκάνα πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία».

«Η Ε.Ε. δεν έθεσε θέμα επίλυσης του Σκοπιανού»

«Ήταν σαφές ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεν ήθελε να λύσει το ζήτημα γιατί αυτό ήταν η ταυτότητά του» ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς και συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε. ποτέ δεν έθεσε θέμα επίλυσης του Σκοπιανού. Σημείωσε ότι η συμπεριφορά τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν έλαβαν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν δείχνει χώρες που πρότειναν ανταλλάγματα στην Ελλάδα για την επίλυση του Σκοπιανού. «Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν πως δεν μπορούσαν να πιέσουν την -τότε- ελληνική κυβέρνηση».

«Ανατρέψαμε το Κυπριακό»

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι κατάφερε να «ανατρέψει» το ζήτημα, θέτοντας εκ νέου το κομμάτι των εγγυήσεων στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης. Αποκάλυψε ότι ο κ. Άιντε δεν ήθελε να αλλάξει το καθεστώς των εγγυήσεων και ο Νίκος Κοτζιάς τού έφερε ιστορικό παράδειγμα εισόδου της Νορβηγίας στην Κοινωνία των Εθνών στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Μεγάλη χαμένη η Δύση στη Συρία»

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ως «μεγάλη χαμένη» τη Δύση στη Συρία, σχολιάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Άγκυρας. Επίσης, είπε ότι νικήτρια ήταν η Ρωσία, δευτερευόντως το Ιράν και ελάχιστα η Τουρκία. Ο ίδιος είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε εκτός ελέγχου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κάνει ό,τι κάνει με το βλέμμα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

«Ο Ερντογάν παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Αναφερόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης» και αποκάλεσε «ανεξέλεγκτο» τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να εστιάσει στον «πραγματικό κίνδυνο». «Ο στόχος του Ερντογάν και όλων να φύγει ο Ασαντ, δεν επετεύχθη. Νικητές, κυρίως ο Πούτιν και σε δεύτερο βαθμό ο Ασαντ και πιο πίσω το Ιράν και περιορισμένα ο Ερντογάν», είπε μεταξύ άλλων. Τόνισε πως χαμένη στην υπόθεση είναι η Δύση, καθώς βρίσκεται σε υποχώρηση το Κουρδικό στοιχείο. Πρόσθεσε ότι ο Τράμπ τα κάνει όλα αυτά για να κερδίσει τις εκλογές στη χώρα του. Τόνισε επίσης για τη Συρία, ότι ο Ερντογάν δεν πήρε όλα αυτά που ήθελε, αλλά αποδιοργάνωσε το Κουρδικό σημείο από τη περιοχή.

«Η Ρωσία δεν μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα το 2015»

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο ταξίδι του, το 2015, στη Ρωσία και αποκάλυψε ότι -ειλικρινώς- ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε πως, τότε, δεν μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα μας οικονομικά. Επίσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διέψευσε ότι ζητήθηκε από τη Μόσχα η εκτύπωση δραχμών.

«Τα δύο μειονεκτήματα του Βαρουφάκη»

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και δάσκαλος, «έχει τα πλεονεκτήματα του Αγγλοσάξονα δασκάλου» και ότι ξέρει πολύ καλά τις σύγχρονες οικονομικές θεωρίες. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα «δύο μειονεκτήματα» που έχει ο κ. Βαρουφάκης. «Το ένα είναι ότι δεν ξέρει από αριθμούς» και το άλλο ότι «δεν ξέρει από ευρωπαϊκά» και αυτά τα δύο handicap έπρεπε να τα λάβει υπόψιν του.

Για το περίφημο δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Μου άρεσε πάρα πολύ αλλά δεν ήμουν στις επιλογές, ταξίδευα και προσπαθούσα να φροντίσω την ελληνική εξωτερική πολιτική και όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.

«Το διαφορετικό δεν είναι εχθρικό»

Ως επικεφαλής της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «καλά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μεγαλώσει», αλλά «θέλουμε να αποτελέσουμε τη γέφυρα, πέρα από τα εσωκομματικά του καθένα, πώς θα συνεργαστούμε για να λύσουμε πραγματικά προβλήματα της χώρας». Είπε, δε, με νόημα πως «το διαφορετικό δεν είναι εχθρικό».

Έτσι, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μεγαλύτερη δύναμη της Αριστεράς και τόνισε ότι αν το κόμμα υποστήριζε την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου για τον Δήμο Αθηναίων, τότε εκείνος θα επικρατούσε του Κώστα Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο.
Πηγή: skai.gr

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...