Πολιτική

Άγγελος Συρίγος: Οι «Πρέσπες» δεν πολυεφαρμόζονται – Δεν υπήρχαν οι αφόρητες πιέσεις που παρουσίαζε η κυβέρνηση

«Ξαφνικά βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική δεν ήταν καθόλου βέβαια αντιθέτως πολλές χώρες είχαν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους πράγμα που μας έδινε δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης. Δεν υπήρχε τέτοια αφόρητη πίεση εγώ βλέπω».

Την άποψη πως δεν υπήρχαν οι αφόρητες πιέσεις που παρουσίαζε η κυβέρνηση για τις «Πρέσπες» εξέφρασε στο «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στο ραδιόφωνο του Alpha, ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος εκφράζοντας τη σιγουριά πως υπήρχαν περιθώρια καλύτερης διαπραγμάτευσης.

«Απ’ ότι φαίνεται δεν ήταν έτσι τα πράγματα (σ.σ. δεν υπήρχε συμφωνία ένταξης στην ΕΕ αν υπέγραφαν τις «Πρέσπες»). Δεν ήταν έτσι όπως μας τα παρουσίαζε η κυβέρνηση. Η μεγάλη πίεση ήταν να μπουν στο ΝΑΤΟ, όχι να μπουν στην ΕΕ. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε συμφωνία. Και εγώ βλέπω και κάτι άλλο από τη χθεσινή αντίδραση. Ότι υπήρξαν χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, ειδικά για την Ολλανδία ακούγαμε ότι ήταν στο μπλοκ των χωρών που μας πίεζαν αφόρητα να υπογράψουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είχε και δεύτερες σκέψεις. Εμείς εμφανιστήκαμε ότι έχουμε απέναντί μας ένα μπλοκ χωρών με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία και την Αυστρία οι οποίες πίεζαν αφόρητα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί; Γιατί έπρεπε να σωθούν τα Σκόπια από την καταστροφή διότι θα γίνονταν έρμαιο των Ρώσων κλπ κλπ. Γι’ αυτό το λόγο κι εμείς ‘κατάπιαμε’ μερικά πράγματα όπως επί παραδείγματι να τους λέμε Μακεδόνες και προχωρήσαμε σε μία συμφωνία αφού δεχόμασταν πιέσεις », σημείωσε και πρόσθεσε: «Ξαφνικά βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική δεν ήταν καθόλου βέβαια αντιθέτως πολλές χώρες είχαν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους πράγμα που μας έδινε δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης. Δεν υπήρχε τέτοια αφόρητη πίεση εγώ βλέπω».

Σε ό,τι αφορά στη στάση των Γάλλων σημείωσε πως «δεν ήταν έκπληξη. Οι Γάλλοι το λένε πολύ καιρό τώρα. Και επιπλέον από την προηγούμενη Δευτέρα αυτό ήταν γνωστό. Επομένως ο Ζάεφ ήξερε τι γινόταν. Στο εσωτερικό της χώρας ο Ζάεφ δέχεται έντονη κριτική και φαίνεται ότι ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του, του Γκρουέφσκι. Νομίζω ότι αυτό που συνέβη του προσέφερε μία βολική διέξοδο, «οι κακοί Ευρωπαίοι, ελάτε να ψηφίσουμε». «Ψηφίστέ με διότι εγώ εκπροσωπώ την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, βλέπετε ο Γιουνκερ μίλησε κατά των Γάλλων»».

Σε σχέση με τις «Πρέσπες» τόνισε: «Η συμφωνία δεν πολυεφαρμόζεται. Δηλαδή πέραν της ονομασίας, Βόρεια Μακεδονία, από την άλλη πλευρά υπάρχει μία καθυστέρηση. Βγάλανε τα παλιά διαβατήρια με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». […] Κάνουν ό,τι μπορούν για να θέσουν προσκόμματα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...