Δεν θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα διατάγματα για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήδη είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές.
Η Προεδρία της Δημοκρατίας θα αφήσει τα διατάγματα για τον ορισμό νέου Εισαγγελέα και Πρόεδρου του Αρείου Πάγου στο συρτάρι έως ότου τελειώσουν οι εκλογές και βγει η νέα κυβέρνηση,σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr
Από τη νέα κυβέρνηση ο ορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλαδή δεν θα τα υπογράψει, θα τα αφήσει «ανενεργά», ακυρώνοντας στην πράξη την επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφάσισε πρόωρα να επιλέξει νέα ηγεσία στη δικαιοσύνη, παρά τις αντιδράσεις. Με τη στάση της η Προεδρία της Δημοκρατίας θα δώσει τη δυνατότητα στην νέα κυβέρνηση να ορίσει τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης για τα επόμενα χρόνια.
Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, καθώς μια σοβαρή απόφαση της θα ακυρωθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μη υπογραφή των διαταγμάτων θα αδειάσει την κυβέρνηση σε ένα μείζονος σημασίας θέμα, όπως η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Λήγει σήμερα η θητεία Δημητρίου, Πέππα
Τα διατάγματα έχουν σταλεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας από καιρό, όμως σήμερα 30 Ιουνίου, λήγει η θητεία της ηγεσίας της δικαιοσύνης και φεύγουν λόγω συνταξιοδότησης η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας.Ως την αποχώρηση τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να υπογράψει, όπως είχε κάνει άλλωστε και το 2016, όταν είχε και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόωρα, πριν φύγει η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, επιλέξει ως νέα Εισαγγελέα την Ξένη Δημητρίου.
Καραμανλής - Τσίπρας: Απ’ το πολιτικό φλερτ στην πολιτική κόντρα
Η σκληρή κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τις τελευταίες ημέρες, που εξελίσσεται με εκατέρωθεν «χτυπήματα», αποκαλύψεις και διαρροές, φαίνεται πως έρχεται να χρωματίσει μια σχέση που ξεκίνησε ως πολιτικό φλερτ και οδηγείται σε σκληρή κόντρα.
Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος είναι λίγο - πολύ γνωστά, άλλωστε εξελίσσονται δημόσια.
Πόσοι όμως και πόσο γνωρίζουν την πορεία του ιδιόμορφου μεταξύ τους πολιτικού φλερτ, που ξεκίνησε λίγο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012;
Από τότε, δηλαδή λίγους μήνες μετά από εκείνες τις εκλογές, οι Αλέξης Τσίπρας και Κώστας Καραμανλής είχαν τόσο τηλεφωνικές επικοινωνίες όσο και μυστικές συναντήσεις, τις οποίες γνώριζαν μόνο ελάχιστοι στενοί τους συνεργάτες.
Στην διάρκειά τους γνωρίστηκαν καλύτερα κι αναπτύχθηκε ένας αλληλοσεβασμός και μια αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως ο Κώστας Καραμανλής επεσήμαινε σε στενούς συνεργάτες του, ότι «ο Τσίπρας θα κυβερνήσει, θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, άλλωστε σε καμιά περίπτωση δεν έχει την εικόνα… κατσαπλιά, αντίθετα έχει ένα πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από αστική ευγένεια και ήρεμη αποφασιστικότητα».
Τον συμβούλευε βέβαια να μην βιαστεί να πάρει την εξουσία, να έχει υπομονή, αλλά και να διευρύνει το κόμμα του.
Οι μεταξύ τους συναντήσεις γίνονταν ή στο σπίτι με τη… γάτα των Ιμαλάϊων ή στο γραφείο που είχε στο Λυκαβηττό ο Κώστας Καραμανλής και μία ή δύο φορές στο σπίτι στενού συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα.
«Μεσολαβητής» για την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων ήταν τις περισσότερες φορές ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και ορισμένες φορές ένα άλλο στέλεχος της Ν.Δ., του στενού περιβάλλοντος Καραμανλή, ενώ απ’ τη μεριά του Τσίπρα ήταν πολύ στενός συνεργάτης του, ο οποίος όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να προταθεί ο Πρ. Παυλόπουλος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ωστόσο – και είναι και αυτό χαρακτηριστικό της σχέσης Τσίπρα-Καραμανλή - η πρώτη πρόταση για τη θέση του Προέδρου έγινε απ’ τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα στον Κ. Καραμανλή και μάλιστα τη νύχτα της 25ης Γενάρη του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές.
Ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε προβάλλοντας τη γνωστή του άποψη, ότι θα τον ενδιέφερε η θέση του Προέδρου υπό την προϋπόθεση λελογισμένης διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του…
Στη συνέχεια, οι μεταξύ τους συναντήσεις αραίωσαν, μέχρι που διακόπηκαν εντελώς.
Ωστόσο οι τηλεφωνικές μεταξύ τους επικοινωνίες συνεχίστηκαν, με πιο χαρακτηριστική εκείνη τις κρίσιμες ημέρες του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015, τέτοιες μέρες πριν τέσσερα χρόνια. Σε αυτή την επικοινωνία ο Κ. Καραμανλής σε αυστηρό ύφος επεσήμανε στον Αλ. Τσίπρα ότι θα ήταν καταστροφικό το να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης.
Απ’ το φλερτ λοιπόν εκείνο, οδηγήθηκαν σήμερα σε μια σκληρή δημόσια κόντρα. Θα συνεχιστεί ή θα… θυμηθούν τα (όχι και τόσο…) παλιά και θα ανακρούσουν πρύμναν;
Oι δημόσιες δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται πώς έχουν δυσαρεστήσει το Μαξίμου.
Από την άλλη πλευρά, δυσαρεστημένη φαίνεται πως είναι και η Παναγή Κυριακού για τα δημοσιεύματα εναντίον του Κώστα Καραμανλή.