Εκλογές, δημοψήφισμα ή μετάθεση της κύρωσης, είναι οι τρεις επιλογές που θα προτείνει ο Πάνος Καμμένος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή. Επίσης ο κ. Καμμένος άφησε σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιάκατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ.
Ειδικότερα, επανέλαβε πως το ονοματολογικό των Σκοπίων, εξ αρχής ήταν σημείο διαφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι, είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό «στην αρχή της διακυβέρνησής μας ότι οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτό το θέμα να επέλθει μετά το τέλος της κοινής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ».
Επίσης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σημειώνοντας: «Οι συνθήκες που προέκυψαν στα Σκόπια, επιτάχυναν τις εξελίξεις, όπως επίσης και η πολιτική που χάραξε ο κ. Κοτζιάς. Από κει και πέρα η συμφωνία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Δεν θα κάνω ποτέ πίσω στην παραχώρηση του όρου Μακεδονία».
Στη συνέχεια επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ κατηγορώντας την ότι παραβιάζει τη συμφωνία και εκτίμησε πως εάν η Βουλή κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία, αυτό θα γίνει μετά τον Μάιο του 2019: «Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο όπου βάσει της συμφωνίας που τώρα παραβιάζουν τα Σκόπια, γιατί μιλούν για πράγματα που δεν έχουν συμφωνηθεί, όπως η εθνότητα, προκαλούν συνεχώς, την τελική απόφαση θα την πάρει η Ελλάδα. Έχουμε τη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα. Το συμφέρον τους θα ήταν να δεχθούν τις ελληνικές θέσεις, και να μην παραχαράσσουν την ιστορία της Μακεδονίας. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές, και τότε θα επανεξεταστεί το κατά πόσον έχει τηρηθεί η συμφωνία. Αυτό το διάστημα είναι μεγαλύτερο από το μέσον του 2019. Μέχρι τον Μάιο του 2019 τίποτα απ όλα αυτά θα έχει γίνει. Δεν μιλάμε για καμία ενδοκυβερνητική σύγκρουση μέχρι τότε. Γενικότερα έχουμε έναν διάλογο στα Βαλκάνια. Θα δούμε μετά την εξέλιξη στο Κόσοβο, το τι θα γίνει στην ΠΓΔΜ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια τόνισε πως εάν όμως «η συμφωνία αυτή φτάσει στο σημείο να έρθει στη Βουλή των Ελλήνων, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή να συνεχίσουμε την παραμονή μας στην κυβέρνηση», και διαμήνυσε πως θα παρουσιάσει τρεις προτάσεις στον πρωθυπουργό: «Εάν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή η πρώτη μου πρόταση θα είναι να ζητήσουμε δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό, για να πάρει θέση. Η δεύτερη επιλογή που θα έχουμε είναι οποιαδήποτε κύρωση της συμφωνίας να μετατεθεί για μετά το πέρας της τετραετίας και η τρίτη επιλογή θα είναι η προσφυγή στις κάλπες».
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη. «Να μας πει αν θα ψηφίσει τη συμφωνία, εάν σε περίπτωση που δεν έχει ψηφιστεί, θα τη συνεχίσει και τρίτον εάν έχει ψηφιστεί, εάν θα την εφαρμόσει».
«Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα κείμενο που φέρει τις υπογραφές των δύο ΥΠΕΞ ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που αν και εφόσον ολοκληρωθούν, θα μετατραπεί σε συμφωνία. Υπάρχει ένα κείμενο για το οποίο μέχρι το τέλος είπα ότι δεν θα το στηρίξω. Ο κ. Μητσοτάκης, ήθελε τον Ιούνιο και πριν βγούμε από τα μνημόνια να κάνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για να ρίξω εγώ την κυβέρνηση, χωρίς να μας λέει το τι θα κάνει αυτός. Εμείς εάν ρίχναμε τον Ιούνιο την κυβέρνηση, θα είχαμε υπονομεύσει τις θυσίες του λαού, χωρίς να υπάρξει καμία διαφορά στην συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ.Καμμένος και συνέχισε:
«Εάν είχαμε ρίξει την κυβέρνηση όμως, δεν θα φτάναμε στην 21η Αυγούστου, δεν θα φτάναμε στη ΔΕΘ, δεν θα επιστρέφαμε τα αναδρομικά των ενστόλων, οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ (…) Και στο τέλος – τέλος: Δέχεται ή όχι ο κ. Μητσοτάκης τη χρήση του όρου “Μακεδονία;”»,
Επανερχόμενος στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι «θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις το θέμα να αργήσει όσο περισσότερο να έρθει στη Βουλή ή να μην έρθει καθόλου. Αν φτάσει ο κόσμος στο χτένι θα προσπαθήσω να βρω μια λύση. Αλλά εάν δεν βρεθεί λύση, τότε ο λαός θα δώσει την απάντηση. Αλλά να μην ελπίζει η αντιπολίτευση ότι θα ρίξω την κυβέρνηση».
Παράθυρο για στήριξη Τζιτζικώστα
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοτικές εκλογές, απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει ο ίδιος την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη. Ωστόσο, απαντώντας στο σκέλος για την Περιφέρεια, άφησε παράθυρο υποστήριξης του Απόστολου Τζιτζικώστα: «Είναι στενές, φιλικές οι σχέσεις μου με τον κ. Τζιτζικώστα. Η αντιπεριφερειάρχης η κ. Πατουλίδου συνεργάστηκε μαζί μου πολλά χρόνια. Εκείνος πρέπει να επιλέξει τι θα κάνει, και εμείς εδώ είμαστε να συζητήσουμε».
«Συνομιλώ με τον κ. Αντώναρο»
Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε ότι συνομιλεί με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο των κυβερνήσεων Καραμανλή Ευάγγελο Αντώναρο, τονίζοντας:
«Με τον κ. Αντώναρο έχουμε πολύχρονη συνεργασία, είναι Καραμανλικός όπως και εγώ, πιστεύουμε στη ΝΔ του κ. Καραμανλή. Η ΝΔ του κ. Καραμανλή ήταν η ΝΔ του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που νομιμοποίησε το ΚΚΕ. Δεν υπάρχει πια αυτή η ΝΔ, αλλά την εκφράζει ο κ. Αντώναρος ή η κ. Παπακώστα. Οι δυνάμεις αυτές συνομιλούμε, όπως συνομιλώ με στελέχη της ΝΔ που έχουν εγκλωβιστεί μέσα. Και προσπαθούμε να δούμε εάν υπάρχουν πολιτικές συγκλίσεις για να δώσουμε διέξοδο στον κόσμο. (…) Όταν ο κ. Μητσοτάκης ζητά δια του αντιπροέδρου του να του διαγράψουν τα χρέη, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά της χώρας. Θα συνεχίσω να συνομιλώ γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος χώρος που μπορεί να συνεργαστεί με την κεντροαριστερά, για να δημιουργήσουμε εκείνη τη σύνθεση που θα ενώσει τους Έλληνες, ώστε να έρθει η εποχή που θα πέσει η ανεργία και θα μειωθούν οι φόροι».
«Κανένα αντάλλαγμα στην Τουρκία για τους δύο στρατιωτικούς»
Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «υπάρχουν πράγματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά η συνεννόηση που κάνουμε γίνεται με καλή πρόθεση. Ελπίζω η κυβερνητική πορεία να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019».
Ο κ. Καμμένος, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απελευθερώθηκαν αφού η Ελλάδα υποσχέθηκε ανταλλάγματα στην Άγκυρα. «Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, αναφερθήκαμε στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και στις διμερείς συμφωνίες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι ευρωπαίοι πολίτες και στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε το θέμα στους διεθνείς θεσμούς και η απελευθέρωσή τους έγινε χωρίς ανταλλάγματα πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Η αλήθεια είναι ότι πολλές χώρες μας στήριξαν στο αίτημά μας. Σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, αλλά και το Κατάρ».