Εµφανώς απών -και κατά πολλούς «κοµµένος»- ήταν ο Πάνος Καµµένος από το επικοινωνιακό κρεσέντο του Μεγάρου Μαξίµου για την περιβόητη έξοδο από τα Μνηµόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του πολυσυζητηµένου διαγγέλµατός του µε φόντο το νησί του Οδυσσέα, ο πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιµο να µην κάνει ούτε µία αναφορά στον κυβερνητικό του εταίρο, ενώ πολύ περισσότερο δεν τον έβαλε καν στο κάδρο της νέας σελίδας, που, όπως υποστήριξε ο ίδιος, άνοιξε από χθες για τη χώρα.
Παράλληλα, για τον υπουργό Αµυνας δεν βρέθηκε αρκετός χώρος ούτε στα... πανηγυρικά ρεπορτάζ µε τα οποία το σύνολο των κυβερνητικών ΜΜΕ, ακόµη και η ΕΡΤ, επιχείρησαν να δηµιουργήσουν κλίµα ευφορίας στην κοινή γνώµη. Η ανάµνηση του Ζαππείου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε όχι µόνο βήµα, αλλά και ξεχωριστή θέση στη «φιέστα της γραβάτας» στον συγκυβερνήτη του, είναι πια µακρινή και ξεθωριασµένη. Βλέπετε, σύµφωνα µε τις εισηγήσεις του συνόλου σχεδόν των επιτελών του Μαξίµου, σε µια τέτοια περίσταση, όπου επί της ουσίας ο πρωθυπουργός έπαιζε τα ρέστα του για να γυρίσει (και ενόψει ∆ΕΘ) την εις βάρος του κατάσταση, οποιαδήποτε άµεση ή έµµεση εµπλοκή του τραυµατισµένου πολιτικά και επικοινωνιακά επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. στην εξίσωση θα µπορούσε να ήταν καταστροφική για το όλο εγχείρηµα.
Αλλωστε, το πολιτικό κάρµα του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε επιβαρυνθεί ακόµη περισσότερο µετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, όταν ενώπιον πυροπαθών λογοµάχησε µε µερίδα των πληγέντων, επιρρίπτοντας ευθύνες στους ίδιους όσον αφορά τα αίτια της τραγωδίας. Με δεδοµένο, λοιπόν, ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιχειρεί συστηµατικά να οδηγήσει στη λήθη τους τραγικούς χειρισµούς της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και να αλλάξει την ατζέντα, εκπέµποντας θετικό µήνυµα, ήταν µοιραίο να αφήσει εκτός νυµφώνος τον εκ των κορυφαίων αρνητικών πρωταγωνιστών εκείνων των ηµερών. Χώρια που άπαντες υπογράµµιζαν την ανάγκη να καρπωθεί αποκλειστικά και µόνον ο πρωθυπουργός τα όποια δηµοσκοπικά οφέλη υπολόγιζαν ότι θα προέκυπταν από τη ρητορική του δήθεν τερµατισµού των µνηµονιακών υποχρεώσεων της χώρας.
Οπως ήταν φυσικό, το γεγονός αυτό επανέφερε δυναµικά στο προσκήνιο τα σενάρια περί ολοκλήρωσης του βασικού σκοπού της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και κατά συνέπεια δροµολόγησης κοµβικών πολιτικών εξελίξεων το αµέσως επόµενο διάστηµα. Εξάλλου, είναι κοινό µυστικό πως οι φωνές στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, που εξ αρχής εξέφραζαν σοβαρές ενστάσεις για τη συµπόρευση µε τον Πάνο Καµµένο, ακούγονται πλέον ακόµη πιο έντονα µετά τη σηµατοδότηση από τον πρωθυπουργό του τέλους της µνηµονιακής εποχής, καθώς και τις γνωστές εξαγγελίες στις οποίες προέβη πριν από µερικούς µήνες ο υπουργός Αµυνας, σχετικά µε την πρόθεσή του να καταψηφίσει τη συµφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή.
Εκτός δε από τα παραπάνω, όπως έχουν γράψει επανειληµµένως τα «Παραπολιτικά», το δίδυµο των κυβερνητικών εταίρων αναζητεί εδώ και καιρό τις καλύτερες συνθήκες απεµπλοκής από το υπάρχον κυβερνητικό σχήµα, ώστε να εξασφαλιστεί -αν καταστεί εφικτό- αµοιβαίο εκλογικό όφελος.
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Πάνος Καµµένος προσπάθησε µε εµφανή αγωνία να δώσει στίγµα και να διεκδικήσει µερίδιο στη «µεγάλη έξοδο από τα Μνηµόνια». Αφού, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας τον άδειασε µεγαλοπρεπώς, εξέδωσε µια διαγγελµατικού χαρακτήρα ανακοίνωση στο προσωπικό του φόρουµ στην ιστοσελίδα του κόµµατός του (το οποίο και ενεργοποίησε ύστερα από πολύ καιρό, χάριν της περίστασης), για να υπενθυµίσει τη δική του συµβολή στην εν γένει κυβερνητική πολιτική.
Ωστόσο και αυτή η πρωτοβουλία του γύρισε µπούµερανγκ, αφού ο ιστότοπος κατακλύστηκε από εκατοντάδες αρνητικά και ειρωνικά σχόλια για το πρόσωπό του, γεγονός που, όπως είναι λογικό, έγινε πρώτο θέµα στο ∆ιαδίκτυο το βράδυ της περασµένης Τρίτης.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 25/8/2018