Πολιτική

Εαρινή ισημερία με καύσωνα και χιόνια

Σήμερα, Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, είναι η εαρινή ισημερία και η πρώτη μέρα της Άνοιξης, αλλά ο καιρός φαίνεται πως θα παιδέψει! Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Εαρινή Ισημερία 2018 που σηματοδοτεί την Άνοιξη.

Σήμερα, 20 Μαρτίου 2018, είναι η εαρινή ισημερία, και έτσι έφτασε η πιο ανθισμένη εποχή του χρόνου, η Άνοιξη! Η εαρινή ισημερία 2018 που είναι σήμερα, 20 Μαρτίου, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξή της. Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού. Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου.Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα. Το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αναφέρονται σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες.

Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=kaG6PTVrFP4?feature=oembed]

Εαρινή ισημερία 2018

Η εαρινή ισημερία 2018 πέφτει στις 20 Μαρτίου και ώρα 18:15. Θα αρχίσει έτσι και επίσημα η Άνοιξη 2018 στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Μετά τις 20 Μαρτίου, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο. Το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.

 

Η Άνοιξη και η συρρίκνωση της

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης. Η εποχή θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Σήμερα, στο βόρειο ημισφαίριο ο χειμώνας διαρκεί περίπου 89 μέρες (λιγότερες από όλες τις εποχές). Η Άνοιξη σχεδόν 93 μέρες, το καλοκαίρι σχεδόν 94 μέρες (περισσότερες από όλες τις εποχές). Ενώ το Φθινόπωρο σχεδόν 90 μέρες. Συνολικά, η θερμότερη περίοδος του έτους (άνοιξη και καλοκαίρι) είναι περίπου μία εβδομάδα μεγαλύτερη σε διάρκεια από την ψυχρότερη (φθινόπωρο και χειμώνας).

Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας).

Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, το καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα. Υπολογίζεται ότι το έτος 3000 το καλοκαίρι θα διαρκεί 93,92 μέρες στο βόρειο ημισφαίριο, η άνοιξη 91,97 μέρες, το φθινόπωρο 90,61 μέρες και ο χειμώνας 88,74. Η Εαρινή Ισημερία 2018 είναι εδώ και από σήμερα, 20 Μαρτίου, θα μυρίσει… Άνοιξη!

Εαρινή ισημερία με… καύσωνα και χιόνια!

Ο καιρός, όμως, συνεχίζει τα τερτίπια του και τις επόμενες ημέρες! Ωστόσο, το αποκορύφωμα φαίνεται πως έρχεται την Πέμπτη (22.03.2018) καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο στα βόρεια θα χιονίζει και στην Κρήτη θα έχει… καύσωνα.

Συμβαίνει μέσα στο χρόνο να «μάχονται» οι αέριες μάζες πάνω από την Ελλάδα. Αλλά να έχουμε τόσο έντονη μεταφορά κρύου από τα βόρεια και αντίστοιχα ζέστης από τα νότια, είναι κάτι που σπανίως μέσα σε μια χρονιά λαμβάνει χώρα στην επικράτεια.

Η Πέμπτη λοιπόν θα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα σε ότι αφορά στις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Ελλάδα. Από τη μια, στη βόρεια Ελλάδα, θα επικρατούν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή και από την άλλη στα νότια πολύ πιο αυξημένες.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ψυχρές αέριες μάζες που εκτείνονται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα επηρεάσουν και τις βορειότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης τη Πέμπτη. Αυτό σημαίνει πως πάνω από τα 800 μέτρα (ενδεικτικά) θα χιονίζει κατά διαστήματα στη δυτική Μακεδονία. Την ίδια ώρα, ο κόσμος στην Κρήτη θα πηγαίνει για μπάνιο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών για την εποχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ