«Η αναβάθμιση των F-16 δεν είναι ένα ζήτημα αμιγώς οικονομικό, αλλά ζήτημα γεωστρατηγικής αναγκαιότητας» ανέφερε σε συνέντευξή της στο α' πρόγραμμα της ΕΡΑ, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.
Αναφερόμενη στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αναβάθμιση των αεροσκαφών η Παπαδοπούλου είπε ότι «δεν θα ξεπερνά το 1,1 δις.» και συμπλήρωσε: Η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να διαφωνεί με την ουσία του θέματος, δηλαδή με την ανάγκη αναβάθμισης 85- 95 αεροσκαφών, αφού αυτή η ανάγκη είναι υπαρκτή. Σχετικά με το ύψος του ποσού, οι δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα όσο και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Καμμένου ήταν σαφείς.
Αν υπάρχουν περαιτέρω ερωτήματα, νομίζω ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν θα έχει αντίρρηση να τα απαντήσει. Πάντως και οι δύο πλευρές, η ελληνική και η αμερικανική, αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι ένα ζήτημα αμιγώς οικονομικό, αλλά ζήτημα γεωστρατηγικής αναγκαιότητας. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις όμως δεν το αντιλαμβάνονται με αυτό τον τρόπο, διότι διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο τις γεωπολιτικές εξελίξεις και αυτό είναι το δυστυχές στη χώρα μας.
Για το ότι η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 γίνεται με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, η Παπαδοπούλου είπε ότι η τελική συμφωνία οριοθετείται χρονικά για την άνοιξη του 2018: «Γνωρίζουμε ότι οδεύουμε για την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και σχετικά με το ποσό αναφέρεται ότι θα αποδοθεί σε βάθος 10ετίας ή 15ετίας».
Εξάλλου, για τα γενικότερα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ η Παπαδοπούλου σημείωσε ότι «έχει θετικό αποτύπωμα για πολλά ζητήματα, όχι μόνο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και σε ζητήματα όπως είναι οι επενδύσεις, όπως είναι η διάθεση που εκφράστηκε με σαφήνεια από τον Αμερικανό Πρόεδρο όσον αφορά τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας και το ρόλο του ΔΝΤ - υπήρξε και η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αλλαγή στάσης εκ μέρους του ΔΝΤ και ότι όλες οι πλευρές συγκλίνουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και ότι δεν θα προκύψουν και νέα ζητήματα που ενδεχομένως θα πυροδοτούσαν και νέες καθυστερήσεις.
Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να συγκεκριμενοποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. Είναι και ζήτημα αξιοπιστίας και για το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο το έχει αντιληφθεί και κινείται αναλόγως.
Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν και μηνύματα όσον αφορά τις επενδύσεις με βάση και τις συναντήσεις που έγιναν και με την Ομογένεια, ειδικότερα στους κλάδους της ενέργειας, της μεταποίησης κ.α. και αν λάβουμε υπόψη τους δείκτες σε αυτούς τους τομείς, νομίζω ότι η χώρα μας μπορεί να διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη στο επόμενο διάστημα.