Ο Βασίλης Λεβέντης επιμένει στα της παραίτησης του, δηλώνοντας αηδιασμένος από το πολιτικό σκηνικό, ιδίως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλαγής φύλου, αν και ο ίδιος έδωσε μία πίστωση χρόνου στον εαυτό του για να λάβει την τελική απόφαση μετά την απάντηση που του έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με την οποία ουσιαστικά λέει στον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων πώς ο θεσμικός ρόλος του δεν του επιτρέπει να μην υπογράψει και κυρώσει το νομοσχέδιο για τους γκέι και τους τρανσέξουαλ.
Αν και ο κ. Λεβέντης μας έχει συνηθίσει στις κορώνες και στις... κωλοτούμπες, αυτή τη φορά κάποιοι εκτιμούν πώς το εννοεί και θα προχωρήσει στην παραίτηση του, αν και ήδη του δόθηκε ένα άλλοθι να μην το πράξει το οποίο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Ήταν η δήλωση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, που είπε ότι αν παραιτηθεί ο Λεβέντης, να επιστρέψουν οι ανεξάρτητοι. Ο ίδιος έσπευσε να πει, δεν πρόκειται να επιστρέψουν οι αποστάτες και σίγουρα δεν θα παραιτηθεί την Δευτέρα, όπως αρχικά είχε πεί.
Το ερώτημα όμως είναι που το πάει ο Βασίλης Λεβέντης; Θέλει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην κυβέρνηση μετά την απώλεια της δεδηλωμένης στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου από τα 15 χρόνια της ηλικίας; Αντιλαμβάνεται πώς με τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς και την πόλωση που θα έρθει μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζουν οι εκλογές η Ένωση Κεντρώων δεν θα μπει στη Βουλή;
Ή μήπως κάνει ο ίδιος στην άκρη, πετώντας το πυροτέχνημα ότι έχει αηδιάσει με αυτά που συμβαίνουν στη Βουλή και αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου θεωρεί πώς η Ένωση Κεντρώων μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στον χώρο τον συντηρητικό; Κανείς δεν αντιλαμβάνεται πώς ακριβώς το πάει ο κ. Λεβέντης.
Το μόνο σίγουρο είναι πώς δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και πώς αν υπάρξει παραίτηση του, τότε το κόμμα του θα πρέπει να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της Ένωσης Κεντρώων. «Έχω μια ευκαιρία να τα τινάξω όλα στον αέρα, η μπάνκα να τιναχθεί στον αέρα. Δεν είμαι και αρχομανής, έχω κουραστεί κιόλας λίγο» είπε χθες και συνέχισε ότι η άποψη αυτή είναι κατασταλαγμένη, για να προσθέσει: «Αηδιάζω εδώ μέσα».
Ακόμη όμως και όλοι οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων να παραιτηθούν το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να κάνουν... μία τρύπα στο νερό. Για να πέσει μία κυβέρνηση όμως θα πρέπει να γίνει μία πρόταση μομφής σε βάρος της και αυτή να μην συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, αν και αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά εκλογές, ή να αποσύρουν κυβερνητικοί βουλευτές τη στήριξη τους στην κυβέρνηση, αν και επίσης αυτό δεν οδηγεί σε εκλογές.
Ο μόνος τρόπος για να πέσει μία κυβέρνηση και μάλιστα υπό προϋποθέσεις είναι βάσει Συντάγματος να παραιτηθούν 60 βουλευτές του Κοινοβουλίου και όλοι τους οι αναπληρωματικοί. Αυτό είχε προταθεί από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο να γίνει όταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ψήφιζε τα μνημόνια, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν το δέχθηκε. Ίσως γιατί γνώριζε πώς θα αναγκαστεί επίσης να υπογράψει μνημόνια.
Και πάλι όμως το Σύνταγμα ορίζει ότι ακόμη και αν παραιτηθούν 60 βουλευτές δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν εθνικές εκλογές. Θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές στις έδρες των βουλευτών που έχουν παραιτηθεί ενώ δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν και τα άλλα κόμματα σε αυτή την αναμέτρηση.
Είναι κάτι που είχε συμβείτο 1992, όταν όλοι οι βουλευτές της Β' Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ, υπέβαλαν την παραίτησή τους, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τις οποίες, μάλιστα, έχασε τοπικά η ΝΔ, η οποία ήταν τότε κυβέρνηση.
Αναπληρωματικές εκλογές έγιναν στις 5 Απριλίου 1992 στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ίδια περιφέρεια, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και σε παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) οπότε και εξέπεσε από βουλευτής.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, κατά τη γνώμη τους, άδικη δίκη και καταδίκη του Τσοβόλα, οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας θα λάμβαναν τη θέση του, αρνήθηκαν να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Κατά το νόμο θα έπρεπε να προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές για αυτήν τη μία έδρα, πράγμα το οποίο και έγινε.
Η Νέα Δημοκρατία, είτε για να μην κατηγορηθεί για περαιτέρω πολιτικοποίηση της δίκης και καταδίκης Τσοβόλα, ότι δηλαδή επεδίωξε την καταδίκη του για να κερδίσει μία επιπλέον έδρα (καθώς είχε πλειοψηφία μόνο μιας έδρας στη Βουλή) είτε για να αποφύγει μία μεγάλης έκτασης ήττα, αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές αυτές. Την έδρα κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία για το ΠΑΣΟΚ ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.
Γενικά, ο μόνος τρόπος, δημοκρατικός, για να πέσει μία κυβέρνηση είναι να χαθεί η λαϊκή εντολή και να ξεσηκωθεί ο κόσμος.