Πολιτική

«Πάγο» στα σχέδια του Μαξίμου για έξοδο από τα μνημόνια το 2018 βάζουν οι δανειστές - Δεν αποδεσμεύουν τη υπό-δόση των 800 εκατ. και καθυστερούν την τρίτη αξιολόγηση

«Πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 βάζουν με το καλημέρα της διαπραγμάτευσης οι δανειστές. Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν φαίνεται πώς είναι πολλές, λύση δεν αναμένεται πριν την ολοκλήρωση των εκλογών στη Γερμανία και βεβαίως του σχηματισμού κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τέλους του έτους μόνο με... θαύμα.

Αρχικά το οικονομικό επιτελείο είχε θέσει ως όριο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης τον Οκτώβριο, μετά έδωσε παράταση για ένα μήνα και τελευταία την έχει μεταθέσει για το τέλος του 2017. Η εν λόγω αξιολόγηση περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιας περιουσίας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει όσο και να αισιοδοξούν στην κυβέρνηση.

Αμέσως μετά θα πρέπει να κλείσουν άλλες τρεις αξιολογήσεις για να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2018, ημερομηνία που καταλήγει το ευφυολόγημα του Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια. Ο χρόνος λοιπόν είναι λίγος και αυτά που έχουν να γίνουν είναι πάρα πολλά. Αν ειδικά παραμένει στη θέση του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τις γερμανικές εκλογές τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Ήδη, με το καλημέρα καταγράφονται τα πρώτα αρνητικά σημεία. Σήμερα, το απόγευμα γίνεται το Euro Working Group στις Βρυξέλλες και η διαπραγματευτική ομάδα που αποτελείται από τους υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χιουλιαράκη μεταβαίνουν στο «άντρο» των Ευρωπαίων δανειστών με μία βαλίτσα εκκρεμότητες.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει όπως είχε δεσμευτεί με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους στην αγορά και των συντάξεων που εκκρεμούν η εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Παράλληλα οι ενστάσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας παραμένουν με πιθανή την αξίωση των Θεσμών να καθυστερήσει η ψήφισή του. Εξάλλου παρά την δήλωση Τσακαλώτου στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ότι δεν αμφισβητούνται τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου Γεωργίου, το θέμα της συνεχιζόμενης δίωξης κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου.

Την Τρίτη οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα συναντήσουν τον επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι «είναι σκάνδαλο σε ότι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο τη μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας…

Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή».

Αυτό όμως δεν σημαίνει απολύτως τίποτα όσο και αν προσπαθούν στο Μέγαρο Μαξίμου να αποδώσουν στις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρα αξιόλογης μεταβολής της στάσης των δανειστών. Και άλλες φορές ο Οικονομικός Επίτροπος έχει κάνει θετικές δηλώσεις, αλλά λίγες ώρες ή ημέρες αργότερα έσπευσε να τις πάρει πίσω με κάποιες άλλες επί τα χείρω.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τις καθυστερήσεις που οδηγούν σε αναβολή την υπο-δόση αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει κολλημένη στην δεύτερη αξιολόγηση και ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που αναμένονται στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου θα ασχοληθούν πρώτα με τις «ουρές» της δεύτερης αξιολόγησης που έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί (σε πολιτικό επίπεδο) από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον για την εκταμίευση της δόσης μετατοπίζεται στο Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση η άφιξη των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα αναμένεται πλέον μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Πέρα από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων δυσκολίες εντοπίζονται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στην περικοπή της σπατάλης στα Υπουργεία κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν κοινωνικά επιδόματα (τέκνων κ.ά.) από 1.1.2018. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι λείπουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ