Πολιτική

Συνεχίζεται το ξεπούλημα της χώρας: Αποκρατικοποιήσεις με στόχο έσοδα 6,2 δισ. ευρώ έως το 2018

ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, η συμμετοχή του δημοσίου στον Διεθνή αερολιμένα Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος ) προστίθενται επισήμως στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα 6,2 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018.

Αυτό περιγράφει το προσχέδιο μνημονίου που έχει στα χέρια της από το Σαββατοκύριακο η Κυβέρνηση και πάνω στο οποίο θα βασιστεί η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση τουλάχιστον στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων.

Στο κείμενο δίνεται εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να αναζητήσει συμβούλους αποκρατικοποίησης για όλες τις παραπάνω εταιρίες του δημοσίου, το ταχύτερο δυνατό και παράλληλα να αναθεωρήσει το επιχειρησιακό του πρόγραμμα.

Παράλληλα με τις νέες, το προσχέδιο του μνημονίου ζητά το ξεμπλοκάρισμα τριών αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη:

Στη σύμβαση παραχώρησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να λύσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει με κάποια κτίρια στην περιοχή και το πρόβλημα με το αρχαιολογικό χώρο της περιοχής ώστε να προχωρήσει η επένδυση από την ανάδοχο κοινοπραξία.

Στην σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας με την επιλογή υποψηφίου για την κατασκευή των τριών νέων σταθμών διοδίων στις θέσεις Βενετικό, Θεσσαλονίκη και Αλιάκμονα ενώ για άλλους τρείς σταθμούς ( Ασπρόβαλτα, Καβάλα και Στρυμωνικό) το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να εκδώσει τις περιβαλλοντικές άδειες.
Στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ τονίζεται ότι οι αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πώληση που εκκρεμεί από το 2013 στον πλειοδότη. συντάσσοντας την σχετική νομοθεσία για την περαιτέρω λειτουργία της.

Το υπερταμείο

Σε ότι αφορά την σύσταση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων ως προαπαιτούμενες δράσεις προβλέπονται:

-Η σύνταξη και διανομή προς διαβούλευση στο Εποπτικό Συμβούλιο και τις εταιρίες που θα απαρτίζουν το νέο ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ και ΕΔΗΣΠ) του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας που θα ρυθμίζει τις σχέσεις τις αρμοδιότητες και την δικαιοδοσία της κάθε εταιρίας για τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται.

- Ο διορισμός διοικητικού συμβουλίου στο νέο ταμείο.Τονίζει μάλιστα ότι τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να οριστούν από κοινού από τον υπουργό Οικονομικών, τους θεσμούς και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας . Το συμβούλιο των διοικητών ( όπου θα μετέχουν και οι διοικήσεις των επιμέρους εταιριών του ταμείου ) θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί ως σώμα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017.

- Να οριστικοποιηθεί το πακέτο των ακινήτων και της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας που θα περάσει στο υπερταμείο προς αξιοποίηση.

- Το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να περάσει στο νέο ταμείο όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια που δεν βρίσκονται στο σχέδιο αξιοποίησης. Το νέο ταμείο με την σειρά του θα πρέπει να κάνει επιχειρησιακό σχέδιο με το οποίο θα βελτιώσει τις οικονομικές τους επιδόσεις ώστε σε εύλογο χρόνο να αποκρατικοποιηθούν.

Μάλιστα σημειώνει ότι το μερίδιο του χρέους που θα αποπληρώνεται. Προς τον ΕΜΣ έναντι του δανείου των 86 δισ. ευρώ θα προέρχεται από την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τα ακίνητα του δημοσίου.

Ειδική αναφορά κάνει το προσχέδιο του μνημονίου και στην σύσταση και λειτουργία της νέα εταιρίας δημοσίων συμμετοχών και περιουσίας η οποία αποτελεί ένα ακόμη προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης, το οποίο πέρασε λόγω καθυστέρησης στην δεύτερη αξιολόγηση. Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών και την σύσταση της εταιρίας πριν από το τέλος του χρόνου.

Θα πρέπει επίσης να γίνει μελέτη σκοπιμότητας για την ΕΑΒ για να εξεταστεί αν η ένταξη της στην Εταιρία Δημοσίων συμμετοχών και περιουσίας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην εθνική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...